Annonce
Indland

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer borgere mod fupopkald

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Kriminelle ringer til borgere for at lokke NemID-oplysninger ud af dem. Udlever dem ikke, opfordrer politiet.

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer borgere mod fupopkald, hvor de bliver bedt om at udlevere NemID-oplysninger.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse natten til lørdag.

Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi ringer kriminelle til borgere og udgiver sig for at være fra politiet, banker eller teleselskaber for at lokke NemID-oplysninger ud af dem. Informationerne bliver derefter brugt til at hæve store beløb.

Ifølge politiet blev en ældre kvinde fra Sønderjylland tidligere på ugen snydt af en mand, der ringede og udgav sig for at være fra kvindens teleselskab.

Hele fupnummeret tog kun få minutter og førte til, at kvinden blev 365.000 kroner fattigere.

Hændelsen blev anmeldt til Syd- og Sønderjyllands Politi, der nu efterforsker sagen.

Ifølge politiet er sagen ikke enestående. Syd- og Sønderjyllands Politi modtager i øjeblikket flere henvendelser fra borgere, der har været udsat for lignende bedragerier.

- Der er helt klart tale om udspekulerede telefonopkald, der umiddelbart virker meget troværdige. Vi har for eksempel oplevet, at de kriminelle har udgivet sig for at være politimand eller for at være fra en anden myndighed, hvor de understregede, at de havde akut brug for oplysningerne.

- I andre tilfælde har de brugt rigtige politifolks navne, udtaler vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed i pressemeddelelsen.

Han understreger samtidig, at hverken banker, politi eller andre myndigheder ville bede om at få udleveret NemID-adgangskode, NemID-engangskoder eller kontonumre.

Han opfordrer derfor borgerne til at bruge deres kritiske sans.

- De kriminelle spiller på, at de lyder myndige og overbevisende, når de udgiver sig for at være fra banken, politiet, skattemyndighederne eller skifteretten.

- Men uanset hvor overbevisende de lyder, så vil en rigtig betjent og en rigtig bankrådgiver aldrig bede om at få udleveret personlige oplysninger på denne måde. Så tro ikke på dem og udlever aldrig oplysningerne, understreger vicepolitiinspektøren.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra politiet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce