Annonce
Sydjylland

Syd- og sønderjyske kirker er bagefter i klimakampen: Vi har andre udfordringer

Ribe Stift er det stift med færrest grønne kirker i landet. Det er der en ganske enkel grund til, nemlig andre prioriteringer. Arkivfoto: Orla Lund
De danske kirker har et stigende fokus på klimakampen og flere får stemplet "Grøn Kirke". Kirkerne i de sydjyske stifter er dog bagud med den grønne omstilling.

Klima: Det halter i landsdelen med kirkernes miljøvenlige omstilling. Kun otte ud af 442 kirker i Syd- og Sønderjylland er såkaldte "grønne kirker". Til sammenligning har 29 ud af 334 kirker i Aalborg Stift foretaget omstillingen.

Sognepræst og formand for initiativet Grøn Kirke, Keld Balmer Hansen, håber, at flere kirker i Sydjylland vil imødekomme forandringen.

- Den grønne omstilling må være naturligt for kirkerne at tale om, da kirken går meget op i, at man skal være ansvarlig for jorden. Alle partier taler om klimaet, så efterhånden vil kirkerne i Sønderjylland få øjnene op for, at det giver god mening at blive en grøn kirke, siger Keld Balmer Hansen.

I Ribe Stift, hvor en ud af 226 kirker er "grønne", mener biskop Elof Westergaard, at initiativet er for nyt til at have haft en effekt i det sønderjyske.

- Det er et nyt initiativ. Jeg tror ikke, at stemplet "Grøn Kirke" er noget, der har bevæget sig ind i menighedsrådenes bevidsthed endnu, siger Elof Westergaard.

Annonce
Prioriteringen har ikke været på den grønne omstilling, da vi har præstemangel og strukturforandringer.

Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift.

Partifarver og prioriteringer

Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift, der har syv grønne kirker ud af 216, ser initiativet som noget positivt:

- Selvfølgelig skal vi bestræbe os på at blive så klimavenlige som mulige i vores drift af sognekirkerne, siger Marianne Christiansen.

Keld Balmer Hansen peger på, at årsagen til de få grønne kirker i Sydjylland kan skyldes en mistro til initiativet.

- Hvis vi går fem år tilbage, kunne man måske mistænke Grøn Kirke for at have en bestemt politisk farve, hvilket vi aldrig har haft. Det kan være en forklaring til, hvorfor kirker har holdt tilbage med omstillingen, siger Keld Balmer Hansen.

Elof Westergaard peger i stedet på, at Ribe Stift har haft andre udfordringer, som har krævet kirkernes opmærksomhed.

- Prioriteringen har ikke været på den grønne omstilling i stiftet, da vi har præstemangel og strukturforandringer, siger Elof Westergaard.

Klimakirkerne kommer

Keld Balmer Hansen mener, at den grønne omstilling i høj grad er et kirkeligt anliggende, og at kirken kan sætte et stort præg på kampen mod klimaudfordringerne.

- Kirkerne kan tale om ansvar - at det ikke kun handler om at opfylde egne behov, men at vi er en del af en større sammenhæng. Det kan kirkerne tale om med temmelig stor effekt, siger Keld Balmer Hansen.

Biskopperne i stifterne i Haderslev og Ribe er overbevist om at kirkerne godt kan være klimavenlige, selvom man ikke er stemplet "Grøn Kirke". I Haderslev Stift har man afholdt landemode, og her opfordrede Marianne Christiansen til at undersøge mulighederne for grøn omstilling.

- Vi skal pege på de steder, hvor kirkerne i stiftet kan få hjælp og rådgivning til at blive mere klimavenlige, siger Marianne Christiansen.

I Ribe Stift har man ikke en central plan eller strategi for omstillingen, men deres biskop forsikrer, at der fremover tænkes på klimaet.

- Med hensyn til bygningerne kigger vi også på klimavenlige løsninger, når de skal renoveres. Det er bare ikke tit det sker, så det er en en langsom omstilling.

Grønne Kirker

Danske Kirkers Råd er bag initiativet "Grøn Kirke". Hvis en kirke vil blive en del af netværket, skal kirken kunne sætte kryds ved mindst 25 kriterier på en tjekliste med i alt 48 punkter. Det kan for eksempel være, at kirken holder temagudstjenester med fokus på miljøet, at man indkøber klimavenlige produkter, eller at man skifter glødepærer ud med LED-lys.

Kilde: Grøn Kirke, Danske Kirkers Råd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];