Annonce
Rejser

Sydafrika: Et bjerg af sundhed

Caruka Fourie med nogle af de blade, der giver velvære til kunderne og smør på brødet på Skimmelberg. Foto: Jens Rasmussen
I Sydafrika bliver buchu nærmest betegnet som en mirakelplante. I dag bruges bladene fra planten til te, olier og creme.

Tæt på byen Clanwilliam i det vestlige Sydafrika ligger bjerget Skimmelberg. Det har sin helt egen guldåre, og den løber aldrig tør. Guldet er en plante, buchu. Af dens blade laver man primært te, men også olier og creme. Allerede for flere århundreder siden havde Khoisan-folket luret, at der var noget specielt ved buchu-planten, som groede på bjerget Skimmelbergs skråninger. Khoisan-folket tyggede bladene i den behagelige tro, at det gav evig ungdom. Buchu-bladene blev i det 18. århundrede eksporteret til England, hvor det selvfølgelig blev brugt til "a nice cup of tea". Drikken blev dog i folkemunde kaldet "adel-te", da den var rasende dyr og kun overklassen havde råd til de liflige dråber. Der var også otte baller af den dyre te om bord på Titanic. I dag er buchu-planten i familieeje. Sammen med sin "søster-plante" rooibos er buchu i dag virksomheden Skimmelbergs store te-sællerter. Buchu og rooibos høstes på et 2000 hektarer stort område. Bladene bliver høstet ved håndkraft én gang om året – fra januar til marts. De 24 faste medarbejdere bliver i denne periode suppleret med 60-70 flere medarbejdere. - Vi bor i et meget tørt område, så vi er nødt til at vande to gange om dagen, forklarer Caruka Fouriex. Buchu-planten bliver en meter høj på et år, og nogle planter kan holde 16-18 år. Skimmelberg høster 300-500 ton om året, både buchu og rooibos. Og Skimmelberg rammer med sine organiske produkter lige ned i Vestens mange livsstilssygdomme. Der er faktisk ikke en lidelse, som buich og rooibos ikke kan bekæmpe. Anti-inflammatorisk, antioxidanter, anti-septisk (bakteriedræbende), anti-aldring. Forkølelse, gigt, nyresten og hjerte- og mavekvaler står også på listen over, hvad buchu og rooibos er godt for og imod.

Annonce

Buchu

Skimmelberg-te får mange plusser, og stort set alle kan nyde godt af planten fra Skimmelbergs skråninger.
Kun gravide og brystgivende mødre bør holde en pause fra helseteen.
Og hvad er så en perfekt kop te? Vandet skal være 90 grader, og tebrevet skal trække i fire minutter.
Skimmelberg distribuerer endnu ikke sin te i Skandinavien. Men producenten kan kontaktes på Skimmelberg Pty. Ltd., P.O. Box 255, Clanwilliam, 8135 South Africa.
Buchu er navnet, og der høstes 300-500 ton om året på bjergskråningen. Foto: Jens Rasmussen
En smuk tekande med de liflige og helsegivende dråber. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce