Annonce
Rejser

Sydafrika: Et bjerg af sundhed

Caruka Fourie med nogle af de blade, der giver velvære til kunderne og smør på brødet på Skimmelberg. Foto: Jens Rasmussen
I Sydafrika bliver buchu nærmest betegnet som en mirakelplante. I dag bruges bladene fra planten til te, olier og creme.
Annonce

Tæt på byen Clanwilliam i det vestlige Sydafrika ligger bjerget Skimmelberg. Det har sin helt egen guldåre, og den løber aldrig tør. Guldet er en plante, buchu. Af dens blade laver man primært te, men også olier og creme. Allerede for flere århundreder siden havde Khoisan-folket luret, at der var noget specielt ved buchu-planten, som groede på bjerget Skimmelbergs skråninger. Khoisan-folket tyggede bladene i den behagelige tro, at det gav evig ungdom. Buchu-bladene blev i det 18. århundrede eksporteret til England, hvor det selvfølgelig blev brugt til "a nice cup of tea". Drikken blev dog i folkemunde kaldet "adel-te", da den var rasende dyr og kun overklassen havde råd til de liflige dråber. Der var også otte baller af den dyre te om bord på Titanic. I dag er buchu-planten i familieeje. Sammen med sin "søster-plante" rooibos er buchu i dag virksomheden Skimmelbergs store te-sællerter. Buchu og rooibos høstes på et 2000 hektarer stort område. Bladene bliver høstet ved håndkraft én gang om året – fra januar til marts. De 24 faste medarbejdere bliver i denne periode suppleret med 60-70 flere medarbejdere. - Vi bor i et meget tørt område, så vi er nødt til at vande to gange om dagen, forklarer Caruka Fouriex. Buchu-planten bliver en meter høj på et år, og nogle planter kan holde 16-18 år. Skimmelberg høster 300-500 ton om året, både buchu og rooibos. Og Skimmelberg rammer med sine organiske produkter lige ned i Vestens mange livsstilssygdomme. Der er faktisk ikke en lidelse, som buich og rooibos ikke kan bekæmpe. Anti-inflammatorisk, antioxidanter, anti-septisk (bakteriedræbende), anti-aldring. Forkølelse, gigt, nyresten og hjerte- og mavekvaler står også på listen over, hvad buchu og rooibos er godt for og imod.

Buchu

Skimmelberg-te får mange plusser, og stort set alle kan nyde godt af planten fra Skimmelbergs skråninger.
Kun gravide og brystgivende mødre bør holde en pause fra helseteen.
Og hvad er så en perfekt kop te? Vandet skal være 90 grader, og tebrevet skal trække i fire minutter.
Skimmelberg distribuerer endnu ikke sin te i Skandinavien. Men producenten kan kontaktes på Skimmelberg Pty. Ltd., P.O. Box 255, Clanwilliam, 8135 South Africa.
Buchu er navnet, og der høstes 300-500 ton om året på bjergskråningen. Foto: Jens Rasmussen
En smuk tekande med de liflige og helsegivende dråber. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Esbjerg

Retsordfører efter tilmelding af folketingsmedlem som sæddonor og huskøber: Chikane skal gøres strafbart

Annonce