Annonce
Sønderborg

Sydals-Hallen fylder 50 år: Ildsjæle fejrede gamle dage

Frede Andersen (tv.), Jørn Lyk og Arne Vehl var alle med til at bygge Sydals-Hallen i 1969. Foto: Timo Battefeld
Frivillige knoklede i 1969 med at bygge Sydals-Hallen. Fredag mødtes en række af dem til 50-års jubilæumsreception.
Annonce

Tandslet: Det startede som så meget andet med en bemærkning om, hvorfor gør vi ikke bare det?

Snedker Jørn Lyk var i gang med at sætte paneler på væggene i de gamle omklædningsrum i i forsamlingshuset, hvor det lokale håndboldhold var godt trætte af at træne, da han i efteråret 1968 fik idéen til at bygge en hal i Tandslet.

- Ulkebøl havde netop fået en, og i Augustenborg var hallen også næsten færdig, så selvfølgelig skulle vi da også have en, siger den i dag 82-årige mand.

Kommunen gav en grund og 50.000 kroner, og resten skaffede de lokale idrætsforeninger. Skærtorsdag 1969 blev første spadestik taget og de næste syv måneder knoklede Lyk og andre frivillige med at få bygget Sydals-Hallen.

- Alt min fritid gik med det. Vi havde det så sjovt. Det var en fantastisk opbakning. Vi kunne også bare knipse med fingrene, så fik vi støtte med alt muligt fra, husker Lyk, som har skrevet et jubilæumsskrift om tilblivelsen.

Sammen med en del af sjakket fra dengang, borgmester Erik Lauritzen og andre fremmødte var han fredag samlet for at fejre, at Sydals-Hallen nu bliver 50.

Ulkebøl havde netop fået en, og i Augustenborg var hallen også næsten færdig, så selvfølgelig skulle vi da også have en

Jørn Lyk, byggeleder

Annonce

Klarer tingene selv

Sydals-Hallen blev indviet 15. november 1969. Alt blev lavet ved frivillig arbejdskraft uden betaling, og der blev brugt i alt 18.000 arbejdstimer. Op imod 40-50 mand var i gang på en gang.

Hallen kostede 377.624 kroner. Pengene var skaffet ved indsamlinger blandt de fire idrætsforeninger, der stod bag - Tandslet, Lysabild, Kegnæs og Asserballe. Der blev solgt halandele af 200 kroner, men også 25 timers arbejdskraft gav en halandel.

I 1972 var hallen klar til investere over en million kroner i en svømmehal, men kommunen ville ikke hjælpe. I 1974 blev der igen med frivillig arbejdskraft lavet en tilbygning mod syd med omklædningsrum. I 1984 blev der udvidet med et cafeteria mod nord.

I 1993 blev der anlagt keglebaner og tennisbaner som alle andre gange med frivillig arbejdskraft. I år 2000 indsamlede lokalbefolkningen over en million kroner, så der kunne opføres en multisal og nye keglebaner samt indrette de gamle keglebaner til fitnesscenter.

Annonce

Har store ambitioner

Sydals-Hallen trænger til renovering og mere plads. Derfor søgte bestyrelsen i 2018 Sønderborg Kommune om 39 millioner kroner til et renoveringsprojekt samt hal 2.

- Vi kan, og vi vil ligesom 'Byggemand Bob' fra tv. Vi har en ambition om, at hallen skal være et endnu mere attraktiv og spændende samlingspunkt, sagde Henrik Høeg Fangel, formand siden 2012 i sin tale.

Byrådet har i budgetforliget afsat 6,5 millioner kroner til en renovering af Sydals-Hallen, som bestyrelsen vurderer vil koste 18 millioner kroner inklusiv en mindre udvidelse/bedre indgang.

- Kommunen viser, at den gerne vil os. Det er et rigtig godt springbræt i forhold til at få fat i nogle fonde. Vi skal indstille os på, at det tager nogle år, inden vi kan komme i gang, sagde Henrik Høeg Fangel.

- Når man selv gør en indsats, så hjælper det rigtig meget, når vi skal gøre noget sammen. Det er fantastisk flot, det I sammen har skabt her i Tandslet, lød det fra borgmester Erik Lauritzen.

Lørdag aften er der jubilæumsfest med hele 427 tilmeldte.

Tusindsvis af både store og små har de seneste 50 år hygget sig og svedt i Sydals-Hallen. Foto: Timo Battefeld
I 2013 blev Thomas Worm Larsen halbestyrer. Samme job som hans mor havde i over 12 år. Foto: Timo Battefeld
En del af arbejdssjakket fra dengang var mødt frem til fredagens reception i multisalen. Foto: Timo Battefeld
Lørdag aften er der så stor jubilæumsfest inde i selve hallen. Hele 427 har tilmeldt sig. Foto: Timo Battefeld
Det er blevet til ni formænd gennem årene. Siden 2012 har det været Henrik Høeg Fangel. Foto: Timo Battefeld
72-årige Frede Frederiksen bare kaldet Fiddas var som ung murer med til at bygge Sydals-Hallen. Foto: Timo Battefeld
Sydals Hallen 50 år.Foto: Timo Battefeld
Sydals Hallen 50 år.Foto: Timo Battefeld
Foto: Sydals-Hallen
Foto: Sydals-Hallen
Foto: Sydals-Hallen
Foto: Sydals-Hallen
Foto: Sydals-Hallen
Foto: Sydals-Hallen
Foto: Sydals-Hallen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Trekantområdet

Strandkoncerter udskydes: 'Vigtigt at begrænse smittespredning i en fart'

Annonce