Annonce
Sønderborg

Sydalsisk kunster er blevet kongelig maler: Har malet både Mary og Margrethe

Katherine Scrivens Eje med det store maleri af en afslappet dronning Margrethe. Dronningen står med en buket af tre roser, opkaldt efter dronning Ingrid. Privatfoto
Den engelskfødte Katherine Scrivens Eje har nu to malerier, som hænger i de kongelige gemakker. Senest har hun malet et billede af dronning Margrethe, der står på trappen på Gråsten Slot.

Sydals: Nu kan hun for alvor kalde sig kongelig maler. Katherine Scrivens Eje har nu to malerier med portrætter af henholdsvis kronprinsesse Mary og dronning Margrethe hængende i de kongelige gemakker.

Katherine Scrivens Eje - født 1964 i Bristol i England - har en lang karriere bag sig som kunstmaler. Hun har haft mange udstillinger i sit hjemland og i Danmark. Nu boltrer hun sig i det store galleri på Harbæksgaard i Skovby sammen med sin mand entertainer Thomas Eje.

Katherine Scrivens Eje er nok mest kendt for sine silhuetter figurer som er inspireret af hulemalerier og nordisk minimalisme, men hun gør sig også i kongelige malerier.

Senest har hun været på Gråsten Slot, hvor dronning Margrethe tog imod Katherine Scrivens Eje, Thomas Eje og formanden for Gråsten Handelsstandsforening, Gunnar Hattesen. Dronningen modtog et maleri, hvor hun står på trappen ved Gråsten Slot.

- Maleriet er en gave fra handelsstandsforeningen som en tak for den glans, hun kaster over Gråsten hver sommer, når den kongelige familie holder sommerferie på Gråsten Slot. Det betyder rigtig meget for Gråsten, at dronning Margrethe, dronning Anne-Marie, prinsesse Benedikte og kronprinsfamilien kommer hvert eneste år i sommerferien, forklarer Gunnar Hattesen.

Annonce
Dronningen blev meget rørt, da jeg fortalte hende historien bag maleriet.

Katherine Scrivens Eje

Dronningen blev rørt

Katherine Scrivens Eje fortæller, at hun har arbejdet med maleriet intenst i fire måneder. Det er malet efter et fotografi.

- Jeg har improviseret lidt og malet en buket med tre roser opkaldt efter dronning Ingrid, fortæller Katherine Scrivens Eje. En rose for hver af de tre søstre - dronning Margrethe, dronning Anne-Marie og prinsesse Benedikte.

- Dronningen blev meget rørt, da jeg fortalte hende historien bag maleriet. Vi havde en dejlig samtale efter dronningen havde pakket portrættet ud. Jeg er stadig høj, fortæller Katherine Scrivens Eje.

Der er flere end dronningen, der synes godt om maleriet. På Katherines Facebook-side er der rigtig mange kommentarer, der roser maleriet for at vise dronningen som et naturligt og et privat menneske, der hygger sig og som hviler i sig selv.

Maleri på Amalienborg

Et andet kongeligt maleri blev foræret til kronprinsesse Mary i 2012. Kongehuset havde hørt om det fine maleri. Det maleri har kronprinsesse Mary hængende i sit påklædningsværelse på Amalienborg.

Maleriet forestiller Mary som gravid med prins Christian, der engang skal være konge af Danmark. Maleriet har været med på en censureret udstilling på Amalienborg med titlen "Fra kongehusets gemmer".

Ved siden af maleriet var graviditetskjolen udstillet på en gine. Udstillingen varede fra september 2016 til april 2017.

Nu er dagligdagen vendt tilbage på Harbæksgaard, hvor Katherine Scrivens Eje har kursus for en gruppe maleglade piger søndag den 29. september.

- Det er en hel dags kunstundervisning med forkælelse, siger Katherine Scrivens Eje. Der kan ses mere om kurset på hendes Facebook-side.

I 2012 forærede Katherine Scrivens Eje et maleri til kronprinsesse Mary. Det er et maleri af kronprinsessen, mens hun var gravid med prins Christian. Maleriet har været udstillet ved en censureret udstilling på Amalienborg og hænger nu i kronprinsessens påklædningsværelse på Amalienborg. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Annonce