x
Annonce
Erhverv

Sydbank: Negative renter fortsætter i flere år

Sydbanks topchef gennem næsten ti år, Karen Frøsig, ser ingen snarlig ende på de negative renter, som privatkunder nu bliver ramt af ved indlån over 250.000 kroner. Arkivfoto: Timo Battefeld
Landets tredjestørste bank, Sydbank, ser ingen snarlig ende på de negavtive renter, der nu betyder, at kunder i både Sydbank og Jyske Bank skal betale for indlån på over 250.000 kroner. Onsdag præsenterede banken med hovedsæde i Aabenraa et regnskab, der viste et stort fald i indtjeningen.

Finans: 1. maj skal Sydbanks privatkunder betale negative renter af indlån på over 250.000 kroner.

Det meddelte banken onsdag i forbindelse med offentliggørelsen af årsrapporten for 2019. I oktober sidste år satte banken grænsen til 750.000. Tirsdag satte Jyske Bank grænsen ned til 250.000, og nu følger Sydbank altså med.

I sin årsrapport påpeger banken med hovedsæde i Aabenraa, at "det negative rentemiljø, der har været gældende næsten uafbrudt siden 2012, har henover de seneste 5 år medvirket til et fald i Sydbanks nettorenter på cirka én milliard kroner svarende til cirka 40 procent".

Og intet tyder på en snarlig ændring. Sydbank skriver således, at "det negative renteniveau forventes at fortsætte i flere år frem". Derfor skal privatkunder med over 250.000 i indlån betale renter, hvis kunden har en NemKonto i Sydbank. På øvrige konti betaler NemKonto-kunder fortsat negativ rente fra 50.000 kroner. Og har kunden ikke sin NemKonto i Sydbank, betaler kunden negativ rente af alt indlån. Seks-syv milliarder kroner i indlån forventes at blive berørt af ændringerne.

Sydbank påpeger, at den via rådgivning viser kunderne en måde til at undgå at blive berørt af de negative renter. Det forventes fortsat at gøre sig gældende, selvom grænsen for friholdelse af negative renter sænkes, understreger banken.

Annonce

Nøgletal

Sydbanks regnskab for 2019 i millioner kroner. I parentes fremgår tallene for 2018.

Indtjening i alt: 3.879 (4.089)

Basisomkostninger: 2.783 (2.722)

Nedskrivninger: -97 (-122)

Resultat før skat: 1.081 (1.420)

Årets resultat: 853 (1.161)

Administrerende direktør Karen Frøsig forudser ikke, at mange kunder bliver ramt, da kundens midler kan fordeles på mange konti, så beløbene holder sig under grænserne for negative renter.

- Men mange bliver da stødt på manchetterne over det. Og vi har også selv svært ved at forstå, at vi er kommet i den situation. Vi troede først, at det bare var en kort periode. Vi må bare sige, at vi har været sene til at erkende, at det ikke bare går over, siger hun med henvisning til det negative rentemiljø.

Nu har I to gange inden for kort tid sænket grænsen for negative renter. Kommer det nuværende niveau til at holde?

- Det giver vi ingen garantier for, men jeg regner med at have ramt rigtigt.

Regnskabet for 2019 viser et fald i indtjeningen på omkring 200 millioner. Samtidig er resultatet før skat faldet fra 1.420 millioner kroner i 2018 til 1.081 sidste år.

- Uanset hvordan man stiller det op, så leverer vi en forrentning af egenkapitalen på 7,5 procent. Jeg synes, det er et pænt og ordentligt regnskab.

Sydbank lægger op til et udbytte per aktie på 5,7 kroner, hvilket svarer til 40 procent af koncernens overskud efter skat. Samtidig bliver der i år lanceret et tilbagekøb af aktier for 250 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce