Annonce
Sydjylland

Sydbank suspenderer forventningerne til årets resultat

Coronavirus presser Sydbank, der forudser et lavere resultat på grund af situationen. Banken suspenderer samtidig forventningerne til hele året. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Coronavirus får nu Sydbank til at suspendere forventningerne til bundlinjen, når året er slut. Samtidig lægger banken op til et lavere resultat. En alvorlig situation for landet, siger bankdirektør Karen Frøsig.

Coronavirus: Det meste af Danmark er lukket ned på grund af Covid-19 - også kaldet coronavirus. Konsekvenserne af sygdommen er så usikre, at landets tredjestørste bank, Sydbank, nu har suspenderet forventningerne til årets resultat.

Da banken med hovedsæde i Aabenraa offentliggjorde sit regnskab for 2019 for tre uger siden, gav den på vanlig vis sit bud på, hvordan den forventede, at bundlinjen så ud ved årets udgang. Et sted mellem 700 og 1.000 millioner kroner efter skat, lød svaret, men det gælder ikke længere.

- Vi har i Danmark ikke tidligere oplevet en lignende situation, og da banken ikke på nuværende tidspunkt kan forudse de økonomiske konsekvenser af Covid-19, er det besluttet at suspendere forventningerne til årets resultat for 2020, skriver banken i en selskabsmeddelelse.

Ved offentliggørelsen af regnskabet for årets første kvartal i slutningen af april vil banken opdatere forventningerne for i år.

Banken meddeler desuden, at den som konsekvens af de makroøkonomiske forhold forventer et lavere resultat for 2020. I 2019 var resultatet efter skat 853 millioner kroner mod 1.161 millioner i 2018.

Sydbank understreger i meddelelsen, at både kapitalen og likviditeten er uændret stærk.

Annonce

Vejledning

Administrerende direktør i Sydbank, Karen Frøsig, kalder suspenderingen af forventningerne for "meget usædvanlig", men påpeger over for avisen, at det pt. ikke giver mening at forudsige, hvordan året ender på grund af coronavirus.

- Det er en for landet alvorlig situation, hvilket statsministerens udmelding i går og de mange pressemøder jo også viser, siger Karen Frøsig.

Hun forklarer, at Sydbank forsøger at vejlede kunderne via telefon, net- og videomøder, og at den ikke kun vil være en bank for kunderne i gode tider. Tirsdag meldte Sydbank ud, at den har øget muligheden for midlertidige overtræk og udvidelse af kreditter samt muligheden for at forlænge afdragsperioden på lån. Desuden kan det komme på tale at give henstand med betalinger, har banken forklaret.

Krise

Karen Frøsig blev en del af Sydbanks direktion i maj 2008, kort før finanskrisen ramte Danmark og resten af verden. Krisen kostede mange jobbet, og selvom coronakrisen også allerede har kostet virksomhederne dyrt, er det for tidligt at konkludere, om konsekvenserne bliver lige så alvorlige som finanskrisen.

- Jeg oplevede dengang, at det var en verdensomspændende krise, der kom lynhurtigt. Nu har vi en sundhedskrise. Jeg ser ikke en finanskrise, men det kan jo udvikle sig. Det afhænger meget af, hvor lang tid det kommer til at vare, mener Karen Frøsig, der roser de politiske initiativer, som ifølge hende vil afbøde konsekvenserne af coronaen.

Sydbank skulle i øvrigt have afviklet sin generalforsamling torsdag. Den er udskudt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce