Annonce
Sydjylland

Syddanmark går til kamp mod Kattegat-forbindelse

Sådan kan en forbindelse over Kattegat komme til at se ud, hvis den bliver til virkelighed. I Region Syddanmark håber man, at det ikke sker. Foto: Gottlieb Paludan Architects

Region Syddanmark og regionens borgmestre mener, at en Kattegat-forbindelse vil være dårligt nyt for eksempelvis muligheden for en udvidelse af motorvejen i Midt- og Sydjylland.

Annonce

De 22 borgmestre i Region Syddanmark vil sammen med regionen tage kampen op for at undgå, at regeringens ønske om en Kattegat-forbindelse bliver til virkelighed.

Efter at transportminister Ole Birk Olesen (LA) i sidste uge meldte ud, at regeringen vil afsætte 60 millioner kroner på finansloven til en forundersøgelse af en fast forbindelse over Kattegat, har borgmestrene i regionen mødtes med regionsrådsformand Stephanie Lose (V). Hun forklarer, at parterne er enige om at nedsætte en gruppe, som skal formulere et fælles standpunkt.

Essensen bliver, at en Kattegat-bro vil være dårligt nyt for de prioriteter, som parterne er enige om bør tilgodeses i Region Syddanmark: en udvidelse af E20-motorvejen, en Lillebæltsforbindelse, en midtjysk motorvej og timemodellen. Sidstnævnte skal sikre timedrift på jernbanen mellem landets fem største byer.

- Vi skal sammen italesætte vigtigheden af, at de syddanske prioriteter ikke ryger af dagsordenen. Vores bekymring er, at en Kattegat-forbindelse bliver så dyr, at den får betydning for os, siger Stephanie Lose med henvisning til, at en bro alene til biler vil koste omkring 60 milliarder kroner.

Dermed er der selvsagt færre penge til andre projekter i landet, lyder vurderingen fra regionen.

Sagen kort

En beregning af en fast Kattegatforbindelse med opdaterede trafiktal fra Landstrafikmodellen, som blev sat i gang i 2016, viste på linje med tidligere beregninger, at en kombineret vej- og jernbaneforbindelse ikke vil kunne finansieres alene af brugerne.

I lyset af denne beregning blev der efter transportministerens ønske lavet en yderligere beregning, der umiddelbart viste, at en ren vejforbindelse vil kunne finansieres ved brugerbetaling og være tilbagebetalt af trafikanterne på 32 år - uden statsstøtte.

På den baggrund har ministeren igangsat en nærmere beregning af henholdsvis en ren vejforbindelse og en kombineret vej- og baneforbindelse. Det vil give et sammenligneligt beslutningsgrundlag for en eventuel forundersøgelse af en fast Kattegatforbindelse.

Når resultaterne af screeningen foreligger i løbet af 2018, tages endelig stilling til gennemførelsen af forundersøgelsen, som med de afsatte midler i finanslovsforslaget vil kunne sættes i gang i 2019.

Kilde: Transportministeriet

Annonce

Udvikling

En bro over Kattegat vil reducere rejsetiden fra Østjylland til København betragteligt. Og det er et problem for Region Syddanmark, mener regionsrådsformanden.

- Det vil betyde en mindre grad af udvikling uden for området omkring Aarhus og København. Derfor skal vi blandt andet fortælle, at vores region er porten mod Europa med rigtig meget industri og eksport, som hele landet lever af, siger Stephanie Lose.

En Kattegatforbindelse vil givetvis aflaste det trafikerede trekantområde. Alligevel bør regeringen droppe planerne, lyder det fra parterne i Region Syddanmark.

- Der er en meget stor fare for, at vores meget vigtige behov først vil blive prioriteret om mange år. Når man ser på trafikken i dag ved blandt andet Trekantområdet, så kan man sige, at det kan ikke vente årtier med at få gjort noget, mener Stephanie Lose.

En forundersøgelse i 2019 skal vise, om det giver mening at arbejde videre med en Kattegat-forbindelse, lød det i en pressemeddelelse for nyligt fra Ole Birk Olesen i forbindelse med ønsket om en forundersøgelse.

- En forundersøgelse af en fast forbindelse over Kattegat vil ikke spænde ben for, at vi fra og med 2021 kan sætte gang i og udvide andre motorvejsprojekter over hele landet for at komme den trængsel til livs, som allerede i dag er for stor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Esbjerg

Havneordfører besøgte Esbjerg Havn

Annonce