Annonce
Regionalt

Syddanmark skal være mere klimavenlig

Cirkulær økonomi er et kredsløb, hvor materialer og ressourcer ikke ender som affald, men i stedet bruges til at fremstille nye produkter.
Klimaforandringerne kender ingen grænser og derfor er der behov for at samles om at skabe fælles, langtidsholdbare klimaløsninger. Det er er Region Syddanmarks budskab i kølvandet på en ny undersøgelse, der viser, at der er potentiale for og vilje til at udbrede cirkulære løsninger i Syddanmark.
Annonce

I dag kommer omkring halvdelen af udledningen af klimagasserne i verden fra udvinding og bearbejdning af ressourcer og råstoffer til produkter, bygninger, anlæg, m.m. Det tærer på ressourcer og belaster både klima og miljø.

Derfor er omstilling til cirkulær økonomi én ud af tre indsatser i regionens klimastrategi, der skal bidrage til at reducere ressourcebelastningen og hjælpe den grønne omstilling i Region Syddanmark på vej. Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Regionens mål er, at forbrug og produktion i Syddanmark baserer sig på cirkulær økonomi i 2050, og nu viser en ny undersøgelse, som regionen har foretaget blandt mere end 900 små og mellemstore virksomheder, at der både er potentiale for og vilje til at recirkulere flere produkter og materialer og dermed bruge færre af naturens ressourcer i Syddanmark.

Annonce

Et fælles ansvar

Godt hver femte af virksomhederne, der medvirker i undersøgelsen, arbejder ikke med cirkulær økonomi i deres hverdag. Undersøgelsen viser, at det er et fåtal af de adspurgte virksomheder, der anvender eller afsætter deres affald som en råvare, og tre ud af fire virksomheder har heller ikke nedskrevet en plan for at arbejde cirkulært.

- I Region Syddanmark vil vi sætte skub i den cirkulære økonomi ved at invitere de syddanske kommuner og erhvervslivet til innovative partnerskaber. Den grønne omstilling er et fælles ansvar, der kun kan løftes i flok. Der er meget, man kan gøre for at bruge færre af naturens råmaterialer, eksempelvis ved at bruge genanvendte materialer i produktionen eller designe ydelser og produkter, så levetiden bliver længere, og materialerne kan genanvendes, siger Jørn Lehmann Petersen (S), der er formand for Region Syddanmarks miljøudvalg.

Annonce

Byggebranchen mere bæredygtig

Undersøgelsen viser, at der forskel på, hvor meget de enkelte brancher arbejder med cirkulær økonomi. Eksempelvis arbejder hver tredje virksomhed i bygge- og anlægsbranchen ikke med cirkulær økonomi, mens det kun gælder ca. hver syvende af de adspurgte virksomheder inden for industri, råstofindvinding og forsyningsvirksomhed.

For at skubbe byggebranchen i en mere bæredygtig retning har Region Syddanmark netop inviter et de syddanske kommuner ind i et nyt netværk, for at styrke medarbejdernes kompetencer og redskaber til at gøre det offentlige byggeri i Syddanmark bæredygtigt.

Flere fordele

De virksomheder, der angiver, at de arbejder med cirkulær økonomi, ser både forretningsmæssige og grønne fordele. Tre ud af fire svarer, at cirkulær økonomi bidrager til at reducere virksomhedens miljøbelastning. Omkring 60 procent angiver, at de er bedre rustet til fremtiden, hvis de hurtigt kommer i gang med at blive mere bæredygtige. Og ca. halvdelen svarer, at det giver dem mulighed for at sænke deres omkostninger og blive mere konkurrencedygtige.

- Jeg håber, at de virksomheder, der endnu ikke arbejder med cirkulære løsninger, kan se, at der er mange gode argumenter for at gøre op med brug og smid væk-kulturen. Og så hæfter jeg mig ved, at mange syddanske virksomheder ligesom Region Syddanmark ønsker at bidrage til en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Det, er jeg sikker på, vil resultere i mange innovative, cirkulære løsninger, hvor materialer og produkter bruges igen og igen, og hvor affald ikke er affald, men en ressource, siger Jørn Lehmann Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce