Annonce
SYDJYLLAND

Syddanske havne mangler tyske gæstesejlere: Men uklart om de får adgang

Lystbådehavnen i Aabenraa har normalt 1600-1800 gæstesejlere per sæson, hvoraf cirka halvdelen er fra Tyskland. Arkivfoto: Søren Gylling
Havne i Syddanmark mangler i tusindvis af tyske gæstesejlere, men det er endnu uvist, om de får adgang til Danmark fra 15. juni på linje med feriehusturister.
Annonce

AABENRAA/SØNDERBORG: I pinsen er lystbådehavne i Syddanmark normalt stopfyldt med tyske sejlere, men ikke i år på grund af coronaen.

Efter statsminister Mette Frederiksen (S) fredag eftermiddag meldte ud, at der fra 15. juni igen bliver adgang for turister fra blandt andet Tyskland, har lystbådehavnene fået håb om, at en del af sæsonen vil blive reddet.

Men indtil videre er det regeringens udmelding, at de udenlandske turister skal kunne dokumentere, at de har booket mindst seks overnatninger i Danmark. Og hvad så med lystsejlere, som plejer at sejle fra havn til havn og uden at booke i forvejen?

Genåbning for turister

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte på et pressemøde fredag eftermiddag, at grænserne bliver genåbnet 15. juni for turister fra Norge, Island og Tyskland. Der gælder dog restriktioner. Turisterne skal kunne dokumentere, at de har booket et hotel, et sommerhus eller noget andet i mindst seks overnatninger - og det skal være uden for København, hvor der er forholdsvis mange tilfælde af corona.

Annonce

Læser spørger

Spørgsmålet er kommet ind til JydskeVestkysten gennem Aaben by på jv.dk, hvor man som læser kan stille spørgsmål til redaktionen om livet i Aabenraa Kommune.

- Havnene mister jo meget, og det kan de komme til hele sommeren, siger læseren, Ulla Høi, som selv har sejlet i 40 år sammen med sin mand. De bor i Høruphav på Sydals, hvor de også har båden liggende.

- Jeg vil skyde på, at det normalt er otte ud ti både i havnen her, der sejler med tysk flag, siger Ulla Høi.

Annonce

Over 8000 tyske sejlere

Fra Aabenraa Sejlklub fortæller formanden, Jens Christian Clausen, at der nu er god plads i havnen. Her kommer normalt 1600-1800 gæstebåde hver sæson, og cirka halvdelen er fra Tyskland, anslår han. Havnen opkræver 130 kr. i gebyr per overnatning.

- Så det gør da lidt ondt i omsætningen, siger formanden, der oplyser, at sejlklubben har stoppet planlagte investeringer på grund af situationen.

Det samme har man i Sønderborg Lystbådehavn, der ligger endnu bedre for sejlere til og fra Tyskland. Her var der i sidste sæson 14.000 anløb af gæstesejlere, hvoraf i hvert fald 60 procent, altså mindst 8400, var fra Tyskland. Dermed er havnen en af landets mest besøgte.

Det oplyser formanden, Poul Fedders:

- Så vi har smækket pengekassen i. Vi havde planlagt at installere nyt wifi og webkameraer. Det har vi stoppet, siger formanden, der venter utålmodigt på en mere præcis udmelding fra regeringen.

Han påpeger, at manglen på gæster i høj grad også kan mærkes i omsætningen i byens butikker. De udenlandske gæstesejlere har ifølge VisitDenmark et døgnforbrug på 850 kr.

Sønderborg Lystbådehavn er en af landets mest besøgte. Sidste år anløb cirka 14.000 gæstesejlere, hvor mindst 60 procent var fra Tyskland. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce

Grønt lys for fastliggere

Foreløbig har Sønderborg Lystbådehavn, via Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, fået bekræftet, at åbningen 15. juni giver adgang for bådejere, der er bosiddende i Tyskland, men har båden liggende i fast i en dansk havn.

Jesper Petersen har lørdag meddelt til JydskeVestkysten, at det vil blive afklaret i dagene frem mod 15. juni, hvorvidt - og hvordan - udenlandske gæstesejlere kan få adgang til Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce