Annonce
Livsstil

Bernstorffsminde Møbelfabrik: Sydfynske hænder giver liv til Kaare Klints kirkestole

Valnøddetræet bliver behandlet med olie, der gør den brune farve smuk og varm. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Den har siden 1936 været kendt som Kirkestolen, da arkitekt Kaare Klint designede den højryggede egetræsstol som en del af inventaret til Bethlehemskirken i København. Siden 2004 er stolen blevet fremstillet på den lille, sydfynske Bernstorffsminde Møbelfabrik, der sætter en ære i at føre de stolte, danske håndværkstraditioner videre.

De fire lameller i den høje ryg er individuelt tilpasset kroppens facon. Sædet er håndflettet i papirgarn i Hadsten i Østjylland, egetræet stammer fra Tyskland, og selve stolen bliver fremstillet på den lille Bernstorffsminde Møbelfabrik ved Stenstrup på Sydfyn.

Fabrikken har eksisteret siden 1837 og er i dag ledet af Mette og Morten Sundberg.

I værkstedet bliver massive stammer omdannet til designklassikere fra Børge Mogensen og Kaare Klint. Der er 15 ansatte på fabrikken, og før en stol er færdig, når samtlige 15 af have den imellem hænderne. Også Mette og Morten Sundberg, der selv tager del i produktionen, dog mest Morten, der bruger tre fjerdedele af sin arbejdstid i værkstedet.

Annonce

Skønheden i træet

Der er godt gang i produktionen mandag sidst på formiddagen. Moderne maskiner hjælper med at skære og løfte de tunge træplader, og i den anden ende af værkstedet er det kyndige menneskehænder, der limer stolens dele sammen, inden en anden overtager og behandler det smukke træ med olie eller sæbe. Lak er ikke så efterspurgt for tiden, for kunderne vil gerne have træet så ubehandlet som muligt, så man kan se årernes spil.

Overalt på hylder og rullevogne ligger færdigpudsede ben klar til at møde sargen, der er den ramme, stolens sæde eller bordets plade hviler på. Der nærmest umuligt ikke at lade fingrene glide hen over det glatte træ. Selv om hun har været med i mange år, sætter Mette Sundberg stadig pris på skønheden i træet.

- Det giver en stolthed at producere møbler i den her kvalitet, hvor der er kælet for alle detaljer, og alt er håndpudset til sidst. Det gør bare, at det får en lækkerhed og en finish, som vi godt kan lide at sende ud af huset, siger hun.

Det er svært at lade være med at lade hånden glide hen over det glatte træ. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det eneste, de ikke laver selv, er de flettede stolesæder, der som nævnt bliver flettet i Hadsten. Det er sidste skridt i processen, inden stolen er færdig.

- Når man ikke laver flere stole, end vi gør, kan vi ikke have mange ansat til det, og kun at have en ansat er for sårbart. Derfor har vi udliciteret det, forklarer Mette Sundberg.

Annonce

Børge lærte af Kaare

En af de stole, der bliver kælet for på den sydfynske møbelfabrik, er arkitekten Kaare Klints kirkestol, som han tegnede som en del af inventaret til Bethlehemskirken i København. Han tegnede i øvrigt også kirken efter at have overtaget projektet efter sin far, der døde undervejs i forløbet.

- Derfor bliver den betragtet som Kirkestolen. De står stadig i Bethlehemskirken og Grundtvigkirken i København, fortæller Morten Sundberg.

- Der er kommet mange variationer gennem årene, men vi har de originale tegninger fra 1936, og det er dem, vi går ud fra, supplerer Mette Sundberg.

Bernstorffsminde Møbelfabrik har været i familien Sundbergs eje siden 1986. I dag er den drevet af Morgen og Mette Sundberg. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Selv om Kaare Klints kirkestol står rundtomkring i mange af landets kirker, udgør den ikke en ret stor del af møbelfabrikkens produktion i øjeblikket.

- Der er for få tyveknægte, der stjæler dem, siger Morten Sundberg skælmsk og fortæller, at der sidste år blev stjålet 40 stole fra en kirke i Midtjylland. Men i stedet for at sælge dem videre som hælervarer, smed tyvene dem på en rasteplads.

- Kirken valgte at få dem sat i stand. De ville gerne beholde den patina, de gamle stole har, fortæller han.

Stolene bliver limet og samlet ved håndkraft. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Kirkestolen er Mette Sundbergs egen favorit, og familien har dem selv derhjemme. Men lige for tiden er der ikke så meget salg i den type stole til privatpersoner.

- Vi er inde i en trend lige nu, hvor man ikke vil have så højryggede stole. Det kører op og ned, og lige nu skal de ikke være så høje som kirkestolene.

- Det er samtidig en dyr stol, fordi alle lameller er tilpasset individuelt til ryggen, så der er meget håndværk i den, og det gør den dyr. Der er mange stole på markedet, der også har flet og er billigere, fortæller hun.

En lille underspillet, men lækker detalje i armstolen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Morten Sundbergs favoritstol er armstolen fra Børge Mogensen, og selv om de to stole er forskellige i udtrykket, den ene høj og smal, den anden lav og bred, ligner de hinanden mere, end man umiddelbart kan se.


Vi er inde i en trend lige nu, hvor man ikke vil have så højryggede stole. Det kører op og ned, og lige nu skal de ikke være så høje som kirkestolene.

Mette Sundberg


- Da vi begyndte at producere Børge Mogensens stole, kunne vi se, at de sarg, der sidder nede under fletten, er nøjagtig magen til Kaare Klints. Børge Mogensen gik på designskolen, da Kaare Klint var lærer, og han har lavet det nøjagtig magen til, fortæller Mette Sundberg.

Annonce

Populære, men ikke i Tyskland

Midten af 1900-tallet bliver af nogle betegnet som dansk designs guldalder, og mange af den tids møbler er blevet designklassikere, som stadig er eftertragtede - både originalversionerne og i relancerede udgaver. Det mærker man også hos Bernstorffsminde Møbelfabrik.

Træet kommer fra Tyskland, for det er ikke muligt for møbelfabrikken at skaffe så store stammer i Danmark mere. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det kan være svært at være ny designer, fordi de gamle har så meget magt, siger Mette Sundberg, der oplever, at møblerne også tiltrækker en yngre kundegruppe end tidligere.

I stedet for at investere i alle fire, seks eller otte stole på én gang, køber man dem en ad gangen.

- For 15 år siden var kunderne 50+, men nu er der også mange unge, der køber stolene, siger hun.

Møblerne bliver enten behandlet med olie eller sæbe. Det er også muligt at få dem i en lakeret udgave, men det er der ikke så stor efterspørgsel på for tiden. Foto. Birgitte Carol Heiberg

Det er ikke kun i Danmark, vi er glade for de danske designtraditioner.

- Danmark, Norge og Sverige er hovedmarkederne, men vi producerer til det meste af verden: England, USA, Japan, Kina og Australien. Vi er ikke ret store i Tyskland. Det er lidt mere bombastiske møbler, de vil have i Tyskland, siger Mette Sundberg.

Det tager seks uger at producere en stol, men for at det er rentabelt, skal der produceres 100 stole ad gangen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- De virksomheder, der har slået igennem i Tyskland, har lavet en særlig kollektion designet til Tyskland. Som så ikke har slået igennem i Skandinavien. Sådan har det altid været, siger Morten Sundberg, der trådte ind i virksomheden i 1988, efter hans far havde overtaget den to år forinden.

Aflagt tøj bliver brugt som klude, når møblerne skal have olie. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Vil brande eget navn

Bernstorffsminde Møbelfabrik har altid satset på designmøbler i den høje ende både kvalitets- og prismæssigt, for det er den eneste måde, man, ifølge Morten Sundberg, kan eksistere som møbelfabrik i Danmark.

- Vi var heldige at få blandt andet Kirkestolen i 2004, og lige så snart vi havde den i huset, var det, som om det gav grønt lys for Børge Mogensen, at det var godt nok, det vi lavede, siger Morten Sundberg.

Året efter indgik møbelfabrikken nemlig et samarbejde med Børge Mogensens enke.

Mette Sundbergs favoritstol er den høje, smalle kirkestol, mens Morten Sundberg, efter lidt betænkningstid, kårer Børge Mogensen armstol som sin favorit. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Møbelfabrikken har i en årrække fokuseret på underleverandørarbejde, men vil nu igen til at brande sit eget navn, mens den fortsat vil producere møbler fra Børge Mogensen og Kaare Klint.

- Til sommer kommer vi med en serie shakermøbler fra arkitekt Søren Holst, som vi var med til at udvikle i 1991. Dem tager vi op igen, siger Morten Sundberg

- I den brede offentlighed er vi ikke et kendt navn, men møbelhandlerne kender os godt, siger Mette Sundberg.

Bernstorffsminde Møbelfabrik

Opstod som landsnedkeri i 1837, beliggende ved Korinth på Sydfyn.

Møbelfabrikken blev overtaget af familien Sundberg i 1986.

I 1988 trådte Morten Sundberg ind i driften af virksomheden.

I 1996 flyttede fabrikken til sin nuværende adresse ved Stenstrup på Sydfyn og er i dag ledet af Morten og Mette Sundberg.

I 2004 indgik møbelfabrikken en aftale med Kaare Klints arvinger om relancering af Kirkestolen, som Klint tegnede til Bethlehemskirken i København i 1936.

Året efter, i 2005, indgik fabrikken en aftale med Børge Mogensens enke, Alice Mogensen, om relancering af Shakerbordet og BM 1-stolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Babyboom lukker populær frisørsalon

Annonce