Annonce
Sydjylland

Sydjyderne har proppet køleskabene under krisen

Indhold i vores køleskabet er vokset under corona-krisen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sydjydernes generelle forbrug er kun faldet lidt under coronakrisen, men det dækker over massive forskydninger i forbruget. Hvor forbruget af rejser og restaurantbesøg er styrtdykket, har vi brugt rekordmange penge på elektronik og dagligvarer.

På overfladen har coronakrisen ikke betydet det helt store for forbruget i Sydjylland.

Sydjyderne brugte i gennemsnit 1000 kroner mindre i 2020 end i 2019, hvilket svarer til et fald på blot en procent. Til sammenligning faldt københavnernes forbrug gennemsnitligt med over 5000 kroner i samme periode. Det viser nye tal fra Danske Bank, der har målt danskernes forbrug med kort og MobilePay, skriver banken i en pressemeddelelse.


Jeg har aldrig set så store forskydninger i forbruget, som dem vi har set over det seneste år.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank


Men hvor det overordnede forbrug ikke har forskudt sig meget, så dækker det over voldsomme udsving, hvis vi dykker ned i, hvad der rent faktisk er blevet brugt penge på. Det er særligt hos rejsebureauer og flyselskaber, at sydjyderne har brugt færre penge i løbet af 2020. Mere end 60 procent er den gennemsnitlige borger i Sydjyllands forbrug faldet, hvilket svarer til et fald på mere end 2300 kroner. Samtidig har hver sydjyde brugt omkring 1000 kroner mindre på at gå ud i 2020 i forhold til året inden.

Mindre benzin mere elektronik

Generelt har nedlukningerne betydet, at sydjyderne har opholdt sig mere i hjemmet. Det afspejles også af et fald på brændstofforbruget på mere end ti procent, mens sydjyderne omvendt har brugt næsten 3000 kroner mere i gennemsnit på dagligvarer i 2020 sammenlignet med 2019.

- Jeg har aldrig set så store forskydninger i forbruget, som dem vi har set over det seneste år. Selvom der er forskel på, hvordan det har ramt i Sydjylland i forhold til for eksempel København, så er det alligevel bemærkelsesværdigt, hvor ens det ser ud. Det er ikke mindst, fordi forskydningerne i høj grad skyldes restriktionerne, der er vid udstrækning har været ens i hele landet, siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Også i elektronikforretningerne har sydjyderne i 2020 lagt flere penge. Hvor sydjyderne i gennemsnit brugte 900 kroner på elektronik i 2019, steg tallet til 1400 kroner i 2020. Det er altså en stigning på over 50 procent, men målt i kroner og øre er stigningen faktisk den mindste målt på alle landsdelene. Især sjællænderne har øget forbruget på elektronik i 2020, hvor københavnerne og østsjællænderne begge har sat forbruget op med over 700 kroner i gennemsnit.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Forældre skuffede over tilsyn fra Arbejdstilsynet i asbestsag

Annonce