Annonce
Regionalt

Efter Brexit: Sydjyske virksomheder ser ud til at klare sig

Brexit trådte i kraft den 1. januar i år, efter at Storbritanniens premierminister Boris Johnson havde indgået en endelig aftale med formanden for EU-kommissionen Ursula von der Leyen. Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix
De første tal fra Erhvervshus Sydjylland peger på, at virksomhederne som har eksport til Storbritannien, ikke er synderligt mærket. Jacob Chr. Nielsen, CEO i Erhvervshuset er optimistisk på virksomhedernes vegne.
Annonce

Brexit er nu virkelighed. Efter flere års gætterier og ture gennem det, som til tider har lignet en britisk farce, ved danske virksomheder nu, hvad de har at forholde sig til.

I Sydjylland er de virksomheder, der har eksport til Storbritannien, og som har medvirket i en ny eksport-undersøgelse foretaget af Erhvervshus Sydjylland lige op til Brexit nemlig ikke synderligt ramte. I undersøgelsen deltager 714 virksomheder, hvoraf cirka en tredjedel har eksport og heraf 28 virksomheder til Storbritannien. Hvor eksportvirksomhederne samlet vurderer deres eksportevne til 7,4 på en skala fra 1-10, så er eksportevnen på 6,8 for de virksomheder, som eksporterer til Storbritannien. Det skriver Erhvervshus Sydjylland i en pressemeddelelse.


Der vil naturligvis komme til at ske ændringer på den lange bane, og vi ved ikke, hvordan markedet udvikler sig i Storbritannien. Men et kendetegn ved danske virksomheder er, at vi altid har været dygtige til at finde nye løsninger.

Jacob Chr. Nielsen, direktør i Erhvervshus Sydjylland


I Erhvervshus Sydjylland har man en tæt kontakt med virksomhederne, og her glæder man sig over, at eksportevnen kun vurderes markant mindre tværs over Nordsøen.

- Det allervigtigste har været at få afklaringen, og der nu er faldet ro på. Det har været en årelang usikkerhed, og det har været vanskeligt for virksomhederne at navigere i. For mange er det positivt, at vi nu er i gang, siger Jacob Chr. Nielsen, CEO, Erhvervshus Sydjylland.

Annonce

De individuelle råd

Han oplever, at det som virksomhederne nu efterspørger, er individuel vejledning.

- Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan Brexit påvirker, og hvordan de skal forholde sig. Selvfølgelig er der noget ekstra papirarbejde i forbindelse med fortoldning udenfor EU, som er gældende for alle, men for den enkelte virksomhed gælder det om at finde helt konkrete svar på, hvordan de skal forholde sig til eksisterende og fremtidige kontrakter og tilpasse sig udviklingen i Storbritannien, siger Jacob Chr. Nielsen og peger på, at Erhvervshus Sydjylland er tovholder på et landsdækkende Brexit-tilbud, hvor virksomheder kan hente tæt på 40.000 kr. til et individuel Brexit-rådgivning.

Jacob Chr. Nielsen er generelt optimistisk på de sydjyske virksomheders vegne.

- Der vil naturligvis komme til at ske ændringer på den lange bane, og vi ved ikke, hvordan markedet udvikler sig i Storbritannien. Men et kendetegn ved danske virksomheder er, at vi altid har været dygtige til at finde nye løsninger, når der har meldt sig udfordringer på et marked, og den omstillingsevne kan også blive vores konkurrencefordel på det britiske marked fremadrettet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce