Annonce
Klima

Sydney er skiftet til grøn strøm

Australien har en af verdens højeste udledninger af CO2 i forhold til indbyggertallet. Arkivfoto: Tim Wimborne, Reuters / Ritzau Scanpix
Alle gadelamper og offentlige bygninger i Sydney bruger nu kun vedvarende energi. Verdens byer er begyndt at sætte en ny klimadagsorden.

Bystyret i Australiens største by, Sydney, er gået over til at bruge 100 procent grøn strøm. Det betyder, at al elektricitet til sportshaller, svømmehaller, offentlige bygninger, parker, rådhuset og byens 23.000 gadelamper nu kommer fra lokale solpaneler og vindmøller i delstaten New South Wales. Det ventes at spare 20.000 tons CO2-udledninger hvert år.

Med en værdi på 60 millioner australske dollars er det den største grønne energiaftale i Australiens historie.

Aftalen er ikke kun bedre for klimaet, men også for byens pengekasse. Den grønne strøm er nemlig billigere i drift og forventes at spare byens budget for omkring en halv million australske dollars årligt i de kommende ti år.

Annonce

Forandring i gang nedefra

Melinda Dewsnap er sustainablity engagement manager for Sydney. Hun mener, forandringen er på vej nedefra, i takt med, at de lokale delstatsregeringer går foran.

- Over 25 procent af australiere lever nu i delstater, der har erklæret en klimanødsituation. Vi er nødt til at forsyne vores hjem og virksomheder med 100 procent vedvarende energi, siger hun.

Byen har en plan om at skære 70 procent af CO2-udslippet inden 2030. Med overgangen til vedvarende energi ser det nu ud til, at målet kan nås allerede i 2024.


Seks ud af ti australiere mener, at klimaforandringer er et seriøst problem, der kræver handling nu - også selv om det kommer til at koste penge.


Australien er bogstaveligt talt i brændpunktet for klimaforandringerne. Sidste år blev landet hærget af voldsomme skovbrande, som brændte et areal på størrelse med England og sendte tusinder af familier på flugt. Og i havet ud for Australiens kyst har det berømte koralrev Great Barrier Reef taget stor skade af stigende vandtemperaturer, som korallerne ikke kan tåle.

Seks ud af ti australiere mener, at klimaforandringer er et seriøst problem, der kræver handling nu - også selv om det kommer til at koste penge. Det viser en meningsmåling foretaget af det Sydney-baserede Lowy-Institut. Og målingen blev endda foretaget lige før, skovbrandene brød ud.

Annonce

Verdens byer går forrest

Dermed er mange australiere uenige med landets regering, der er blevet kritiseret for at sætte klimaambitionerne for lavt. Australien har en af verdens højeste udledninger af CO2 i forhold til indbyggertallet, og landet eksporterer tre gange mere kul end hele USA.

Sydneys indsats i sig selv blot er en dråbe i havet i forhold til verdens samlede udslip af klimagasser. Men Sydney står ikke alene, for mange af verdens større byer er i gang med at blive mere klimavenlige.

Verdens storbyer arbejder sammen i netværket C40, der har sat klima på dagsordenen. Siden 2012 er 27 af byernes CO2-udledninger faldet, selvom der har været økonomisk vækst. Blandt byerne er både Sydney og København, men også blandt andet New York, Los Angeles, Paris, Rom og London.

Verdens Bedste Nyheder

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Tønder For abonnenter

Tønder Forsyning investerer 60 millioner i kommunens største renseanlæg i Branderup: - Det er i hvert fald betalt tilbage på 10 år

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce