Annonce
Esbjerg

Sydvestjyske Museer og Nationalmuseet indgår omfattende samarbejdsaftale

Nationalmuseet og Sydvestjyske Museer har haft et godt samarbejde i mange år. Blandt andet samarbejde man i 2015 om den stort anlagte vikingetidsudstilling på Suzhou Museum i Kina. Foto: Sydvestjyske Museer
De to museer har netop indgået en fem-årig forpligtende aftale, der vil betyde tæt forskningssamarbejde, fælles udstillinger og samarbejde om blandt andet digital udvikling og publikumsanalyser.

Ribe: - Vi er super glade for det her initiativ, siger direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev.

Sydvestjyske Museer og Nationalmuseet vil samarbejde om at udvikle fælles udstillinger, og som det første konkrete initiativ vil Nationalmuseets danefæudstilling for eksempel blive vist på Museet Ribes Vikinger. Nationalmuseet vil desuden arbejde for at kunne overdrage nogle af de flotte skatte fra Ribe-området, som i øjeblikket befinder sig på hovedmuseet.

- Museerne i Ribe og Esbjerg kan selvfølgelig lære os noget. De har dygtige forskere og værdifuld erfaring, som kan gøre os klogere, ligesom vi selvfølgelig også kan styrke dem. Det er en åbenbar win-win situation. Det viser også, hvordan vi gentænker vores rolle som hovedmuseum og er relevante for hele landet og styrker de lokale museer, siger Rane Willerslev.

Annonce

Streetview-projekt

Sydvestjyske Museers direktør, Flemming Just, er helt enig i, at det store hovedmuseum og det mellemstore lokale museum har meget at give hinanden.

- Nationalmuseet besidder rigtig mange kompetencer og ressourcer, som vi sjældent kan mønstre lokalt. Det er for eksempel meget ressourcekrævende at gå ind i EU-ansøgninger, men her har Nationalmuseet stor succes, og vi håber, at de kan trække os med i projekter.

Flemming Just forklarer, at Sydvestjyske Museer også indleder et samarbejde med Nationalmuseets mediehus ’Vores Tid’, der skal udvikle den digitale formidling, og mediehuset indgår omvendt i en stor ansøgning til et forskningsprojekt om udstødte befolkningsgrupper efter 2. Verdenskrig, som Sydvestjyske Museer står i spidsen for.

Et tredje konkret initiativ er, at lokale, historiske fotografier fra Esbjerg-Ribe-området skal inkluderes i Nationalmuseets nye historiske streetview-kort "Hvor er det fra?". Her kan danskere hjælpe med at stedfæste historiske fotos og gå på opdagelse i det streetview-kort over Danmark, der er ved at blive skabt.

Annonce

Årelangt samarbejde

I 2015 havde begge museer desuden et godt samarbejde om den stort anlagte vikingetidsudstilling på Suzhou Museum i forbindelse med det dansk-kinesiske kulturår, og man har desuden aftalt at mødes jævnligt for at dele viden og erfaringer om, hvad der tiltrækker publikum, hvordan frivillige kan engageres og den lokale tilknytning kan øges, ligesom de vil sparre om blandt andet undervisningsmateriale og ledelse.

I øjeblikket arbejder museerne sammen om en nærmere bestemmelse af Damhus-skatten, der består af omkring 250 sjældne sølvmønter fra vikingetiden, som i 2018 blev fundet uden for Ribe.

- Vi mener det her, siger Rane Willerslev, mens Flemming Just supplerer:

- Vi har lagt møder med hinanden ind i kalenderen hver anden måned fremover, og det samme sker på en række faglige områder, for det er vores dygtige fagfolk, der skal sikre, at alle de gode hensigter realiseres, siger Flemming Just.

Nationalmuseet

Nationalmuseet er Danmarks ældste museum fra 1807, mens Sydvestjyske Museer kan føres tilbage til 1855 og er provinsens ældste museum. Dengang hed museet Den Antikvariske Samling og havde fra begyndelsen et samarbejde med Nationalmuseet, der afgav flere genstande til samlingen i Ribe, som det i øvrigt også førte tilsyn med i de følgende hundrede år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce