Annonce
Sønderborg

Syge kastanjetræer falder på stribe: Nye vejtræer plantes til forår

På Kongevej ud for Ahlmann-Skolen og Sønderborg Statsskole er ti kastanjetræer fældet. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Der har bredt sig sygdom i stort set alle kastanjetræer i Sønderborg. Ti er allerede fældet på Kongevej. Kommunen vil undersøge jordbunden, og der er nye hurtigtvoksende træer klar til udplantning i foråret.
Annonce

Sønderborg: Måske er kastanjedyrene i fare i Sønderborg.

For de store prægtige kastanjetræer i kommunen er syge. Ti store af slagsen er netop fældet på Kongevej ud for statsskolen og Ahlmann-Skolen.

- Vi har fulgt dem i nu en årrække, hvor de har udviklet svamp og er blevet svage i løvet. Det er som om de gror ind i forhindringer og står i stampe, forklarer Kristian Norstrøm, som er jordbrugsteknolog ved Landskab & Anlæg i kommunen.

Derfor har man nu været ude med motorsaven på Kongevej. Desuden på Ringridervej, hvor en række mindre rønnetræer er fældet.

- Her planter vi i stedet en lidt sjov sort - en stedsegrøn eg, tilføjer Kristian Norstrøm.

Annonce

Ny slags vejtræ

I stedet for de faldne kastanjetræer plantes der til foråret et vejtræ, som faktisk ikke har et dansk navn endnu. På latin hedder det Alnus spaethii og er hurtigt voksende.

- De skal nok blive en flot erstatning, som kan blive op til 20 meter højt. Vi tør ikke plante kastanje igen, og nu går vi i gang med at undersøge bundforholdene for at blive klogere på, om der måske er noget i jorden, som bremser deres vækst, siger Kristian Norstrøm og tilføjer, at det i øvrigt ikke er optimalt med kastanjetræer nær cykelstier på grund af de nedfaldne frugter.


Vi har fulgt dem i nu en årrække, hvor de har udviklet svamp og er blevet svage i løvet. Det er som om de gror ind i forhindringer og står i stampe.

Kristian Norstrøm, jordbrugsteknolog ved Landskab & Anlæg i kommunen.


Man skal dog ikke helt frygte for kastanjedyrene endnu, da der stadig er velvoksne træer på Brohoved skanse og i Kongevejsparken.

- Men her har de det heller ikke for godt, tilføjer Norstrøm.

Der har det seneste døgnstid været heftig debat på Facebook med undren og vrede over træfældningen. "Skal vi ikke bevare naturen" og "De gider nok ikke fejre bladene op" har det blandt andet lydt i nogle indlæg.

Men alt har altså sin forklaring.

Svamp og dårlige vækstbetingelser har svækket kastanjetræerne på Kongevej. Generelt er alle kastanjetræer i Sønderborg ramt af sygdom. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce