Annonce
Esbjerg

Sygefraværet daler drastisk under corona: - Vi bør holde fast i øget rengøring og hygiejne

I Esbjerg Kommune overvejer man nu, om man skal holde fast i nogle af de rengøring- og hygiejnetiltag, der er blevet indført under coronakrisen. Arkivfoto
Under coronakrisen er sygefraværet blandt børn og ansatte i Esbjergs skoler og daginstitutioner faldet markant. Det skyldes angiveligt den øgede rengøring og hygiejne, og derfor overvejer kommunen, om man kan tage erfaringer og tiltag med sig videre, når samfundet vender tilbage til normalen.
Annonce

ESBJERG: De hårde restriktioner, der lige nu præger livet i Esbjerg Kommunes vuggestuer, børnehaver og skoler har ikke kun haft en effektiv effekt i forhold til at forhindre spredning af corona.

Den øgede rengøring, afstand og hygiejne har også resulteret i, at sygefraværet blandt både ansatte og børn er blevet nedbragt markant. Det fortæller Mette Lindkær, der er chef for dagtilbuddene i Esbjerg Kommune.

- Der er endnu ikke endelige tal for, hvor meget fraværet er faldet i løbet af de to seneste måneder, men meldingerne fra institutionerne overalt i kommunen er entydige. Der er langt mindre fravær. Og det gør os naturligvis nysgerrige efter at finde ud af, hvad det betyder, og hvilke erfaringer vi kan tage med os videre, når coronatiden er overstået, siger hun.

Mette Lindkær hæfter sig ved, at der ikke bare er færre børn og ansatte, der er syge. De er også syge kortere tid ad gangen. Og det skyldes det forhøjede niveau af rengøring og hygiejne, mener hun.

- Det er svært ikke at kæde de to ting sammen. Afstanden og de mange øvrige forbehold spiller selvfølgelig også ind, men vi er ikke i tvivl om, at det forbedrede rengøringsniveau og den generelle opjustering af hygiejnen har en stor effekt. Det er jo de mest afgørende forandringer fra hverdagen før corona, siger Mette Lindkær.

Der er endnu ikke endelige tal for, hvor meget fraværet er faldet i løbet af de to seneste måneder, men meldingerne fra institutionerne overalt i kommunen er entydige. Der er langt mindre fravær. Og det gør os naturligvis nysgerrige efter at finde ud af, hvad det betyder og hvilke erfaringer, vi kan tage med os videre, når coronatiden er overstået

Mette Lindkær, chef for dagtilbud i Esbjerg Kommune

Annonce

Samfundsfordele

Hun hæfter sig ved de mange fordele, som et dalende sygefravær bringer med sig. Ikke bare på børneområdet.

- Mindre sygefravær er godt for trivslen og så er der nogle oplagte økonomiske fordele. Ikke bare for børneområdet, men for samfundet i det hele taget. Jo mindre børnene er syge, desto mindre smitter de derhjemme. Det er altså ikke utænkeligt, at det vil påvirke sygefraværet helt generelt, siger Mette Lindkær og fortsætter.

- Hvis det viser sig, at der er den sammenhæng mellem tallene og den forbedrede hygiejne, bør man måske fra politisk side overveje, om der skal investeret på området fremadrettet, så vi kan holde fast i nogle af tiltagene, siger hun.

Og at de hårdt tilkæmpede erfaringer, der overalt i landet er blevet gjort under coronakrisen, kan resultere i politisk indgriben, er ikke utænkeligt, hvis man spørger formand for Børn og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF).

- Vi har også bemærket den positive effekt af mere rengøring og hygiejne. Og man kan godt forestille sig, at vi skal intensivere på det område fremover. Det må vi se på, når vi er på den anden side, men vi har jo i årevis haft klager over for eksempel beskidte toiletter på skolerne og så videre. Og hvis denne krise kan få os til at se verden i et nyt lys og give os nogle vigtige erfaringer, synes jeg, at vi skal udnytte det, siger Diana Mose Olsen.

Annonce

Mærker det i hverdagen

Marianne Guldager er områdeleder for daginstitutionerne i Tjæreborg og Esbjerg Ø og har ansvaret for 118 medarbejdere. Hun fortæller, at sygefraværet blandt de ansatte ligger på i gennemsnit under en person om dagen. Og det er en væsentlig forbedring i forhold til normalt.

Det skyldes, ifølge hende, de mange tiltag, der er blevet indført under corona.

- Det ville have en stor betydning både på et overordnet plan, men også i praksis. Og vi har virkelig mærket det i løbet af de seneste måneder. Så jeg håber, at man vil overveje at holde fast i de ting, der giver mening. For det gør en forskel, siger hun.

Om øget rengøring

For at undgå coronasmitte har Esbjerg Kommunes daginstitutioner og skoler indført en række restriktive krav til rengøring og hygiejne.

Det betyder blandt andet, at børnenes hænder skal vaskes ved ankomst i daginstitutioner, øget rengøring af legetøj og øget afspritning af flader.

Det har fået sygefraværet til at falde markant i de seneste to måneder.

Derfor vil kommunen nu se nærmere på, om man skal holde fast i nogle af tiltagene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce