Annonce
Kolding

Sygehus bliver grønnere: Solceller skal dække endnu mere af strømforbruget

Solceller dækkede sidste år fire procent af strømforbruget på Kolding Sygehus, men forventningen er, at otte procent af strømforbruget vil blive dækket af solceller i år. Foto: Søren Gylling
I løbet af marts vil solceller være færdige, og forventningen er, at de i år vil dække cirka otte procent af strømforbruget på Kolding Sygehus. De nye solceller på sygehuset kan levere, hvad der svarer til 130 husstandes forbrug.

Kolding: Region Syddanmark har investeret 35 millioner kroner i nye solceller til regionens sygehuse, og i løbet af marts er arbejdet færdigt.

På Kolding Sygehus alene bliver der opført 1800 kvadratmeter solceller, men det er dog kun en lille andel af det samlede billede. I alt er der nemlig ved at blive lavet 12.000 kvadratmeter solceller fordelt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg og flere sygehusbygninger i Aabenraa. Også på de nye psykiatrisygehuse i Esbjerg og Aabenraa bliver der sat solceller op.


Hvis man sammenligner med de eksisterende solceller, vil de nye kunne producere mere energi per kvadratmeter, idet der er sket en teknisk udvikling de seneste syv-otte år

Projektleder Tom Slott


- I 2013 proppede vi alle de solceller ind, som vi havde mulighed for. De nye solceller er koncentreret omkring de steder, hvor der er kommet nye bygninger, siger Tom Slott, der er projektleder og bygherrerådgiver i Region Syddanmark.

- Der er allerede solceller på den nye sengebygning i Kolding. Så der var ikke mulighed for at bygge så mange solceller i Kolding som de andre steder, siger han.

Annonce

Mere effektive

Inden byggeriet af de nye solceller var der i forvejen næsten 2900 kvadratmeter solceller på Kolding Sygehus. I 2020 leverede de omkring fire procent af det samlede strømforbrug på sygehuset. Forventningen er, at solceller vil stå for otte procent af det samlede strømforbrug i fremtiden.

- Hvis man sammenligner med de eksisterende solceller, vil de nye kunne producere mere energi per kvadratmeter, idet der er sket en teknisk udvikling de seneste syv-otte år, siger Tom Slott.

Betyder det, at man på et tidspunkt så vil udskifte dem, man satte op i 2013?

- Ja, det er en naturlig ting, man vil begynde på. Men vi mener stadig, at det er for tidligt. Vi skal nok først have tjent dem ind, og vi regner med, at der på den slags solceller er en tilbagebetalingstid på cirka 12 år. Derefter vil de lave rent overskud, og så kan man begynde at overveje det. Solcellerne holder i 25 år, siger Tom Slott.

Annonce

Vigtigt at handle

De nye solceller kommer nu takket været regeringens ophævelse af anlægsloftet, der betød, at Region Syddanmark kunne fremrykke den 35 millioner kroner store investering. Karsten Uno (S), der er formand for regionens anlægs- og innovationsudvalg, glæder sig over, at der er mere grøn energi på vej i regionen.

- Det her er et tegn på, at den strategi, vi har lagt, ikke bare er en strategi, men også indeholder handlinger. Det er vigtigt at handle på strategier og omstille til grøn energi. Så jeg er mere end godt tilfreds med, at vi tager et skridt mod at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent frem mod 2030 og så faktisk 100 procent i 2050. Derfor er det vigtigt, at vi går i gang, og vi vil fortsætte på den måde.

Solceller i Region Syddanmark

De nye solcelleanlæg bliver placeret på de nye psykiatrisygehuse i hhv. Aabenraa og Esbjerg og på tre af regionens sygehusenheder:

Sygehus Lillebælt: På de nye og gamle sygehusbygninger i Kolding

Sydvestjysk Sygehus: På den nye sengebygning, dialysebygning og FAM i Esbjerg

Sygehus Sønderjylland: På den nye sengebygning og nye og gamle sygehusbygninger i Aabenraa

Region Syddanmark har allerede solcelleanlæg svarende til 25.000 kvadratmeter på de syddanske sygehustage. De yder 3.200 MWh om året. Det svarer til strømforbruget for knap 1000 husstande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce