Annonce
Sydjylland

Sygehus-byggeri for milliarder er i fuld gang: Her er tre ting, der kan give politikerne hovedpine efter valget

Der er fuld gang i byggeriet af Nyt OUH i disse måneder. Økonomien er på ret køl, men flere mulige forsinkelser lurer i horisonten. Foto: Michael Bager
Efter planen er byggeriet af det nye Odense Universitetshospital færdigt til august 2023, men flere ting kan dog stadig nå at forsinke supersygehuset yderligere.

Økonomien: Tjek.

Tidsplanen: Tjek. Dog skrevet med blyant, så den kan rettes.

Det er status på byggeriet af det nye Odense Universitetshospital (Nyt OUH), som kommer til at koste i omegnen af ti milliarder kroner, når det er færdigt. Sygehuset samler flere tusind specialer og skal behandle patienter fra hele Region Syddanmark.

Annonce

Karsten Uno Petersen (S), formand for Anlægs- og Innovationsudvalget i Region Syddanmark, er sikker på, at prisen vil holde.

- Nu er vi så langt i projektet, at vi kan se, at der uanset hvad vil være penge nok i reserven til at lave det, der skal til. Alle de store dyre udbud er fordelt, og de sidste store entrepriser er igangsat. Derfor kan vi se, at budgettet ikke vil skride, forklarer han.

August 2023

Datoen for nøgleoverdragelsen af de færdige bygninger kan dog skride. Og det har den gjort flere gange siden første spadestik i april 2016.

Her lød planen, at byggeriet ville være færdigt i slutningen af 2022, men forsinkelser betyder nu, at det er i august 2023, nøglerne vil blive overdraget til regionen. Forsinkelserne skyldes corona, der betød mangel på hænder og materiale på byggepladsen i perioder siden marts 2020.

- Vi vil ikke have én forsinkelse mere. Der er jeg kategorisk, siger Karsten Uno Petersen fast.

Alligevel er der elementer, som kan forsinke ibrugtagelsen af Nyt OUH yderligere - og give regionsrådspolitikerne hovedpine.

1 Stresstest af bygningerne

Når byggeriet af Nyt OUH er færdigt, betyder det ikke, at sygehuset er klar til at tage imod patienter. Her står nemlig reelt ikke et færdigt hospital, men blot bygninger.

Et af de vigtigste skridt på vejen mod et fungerende hospital er aktiveringsfasen, hvor bygningerne bliver testet. Blandt andet skal det sikres, at der er det rigtige tryk på operationsstuerne, at man har de rigtige myndighedsgodkendelser, at IT og telefoni virker, at elevatorerne kører osv.

Desuden skal der gennemføres en stresstest, hvor der eksempelvis åbnes for alle vandhaner på én gang, og strømniveauet tjekkes for, om det kan klare, at der er gang i eksempelvis rigtig mange scannere på én gang.

Aktiveringsfasen varer omkring seks måneder - men hvis der undervejs viser sig problemer, skal de udbedres, og så kan det tage et års tid. Derfor kan det være flere måneder ind i 2024, før de første patienter rykker ind.

2 Kompliceret flytning

Det er ikke bare sådan lige at flytte et hospital fra én matrikel til en anden. Især ikke når skal flyttes omkring 21.000 stykker forskelligt medico-teknisk udstyr og flyttes indlagte patienter.

Det svarer sådan cirka til at flytte 1600 parcelhuse, lyder vurderingen fra Nyt OUH.

Derfor er selve flytningen inddelt i tre hovedspor med 37 fokusspor (eksempelvis IT, akutområdet, intensiv og patientinddragelse) med mange delprojekter under - 156 i alt.

Den fysiske flytning vil efter planen foregå i tre faser over otte uger. I den første fase flyttes den Fælles Akutmodtagelse (FAM) og de afdelinger, der er tættest knyttet til den.

Derefter kommer en hvile- og stabiliseringsfase, hvor der er drift på begge matrikler, inden den sidste fase sættes i gang. I den vil man til slut lukke for den gamle FAM og samtidig åbne den nye, ligesom indlagte patienter også vil blive flyttet hen over den sidste søndag i perioden.

3 Klage mod rensningsanlæg

Nyt OUH vil bygge sit eget moderne rensningsanlæg, så sygehuset selv kan rense sit spildevand, inden det via regnvandsbassiner ledes ud i forskellige åer samt Odense Fjord.

Men Danmarks Sportsfiskerforbund har indgivet en klage over udledningstilladelsen. Foreningen er blandt andet ikke tryg ved, at spildevandet, selvom det er renset, bliver ledt direkte ud i de små vandløb og har derfor klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Der kan gå fra seks måneder til to år, før Miljø- og Fødevareklagenævnet har afgjort sagen, og indtil da er byggeriet på standby.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Haderslev

Efter dødsulykke i farligt kryds: Nu er der afsat penge til en rundkørsel

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Kolding

Historisk bro skal renoveres i Kolding midtby

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Annonce