Annonce
Sydjylland

Sygehus erklærede Kirsten død ved en fejl

Det var på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, at Kirsten Kristensen fejlagtigt blev erklæret død. Arkivfoto

En patient blev fejlagtigt erklæret død på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

En lungebetændelse blev den visse død for 69-årige Kirsten Kristensen fra Varde - i hvert fald på papiret. Hun sidder nemlig lyslevende i sin stue. Men foran hende ligger en bunke breve, der fortæller, at hun er død. Det skriver DR.

- Det første jeg modtager er fra Codan: "Vi har fået at vide, at Kirsten Kristensen er afgået ved døden", læser hun højt fra brevet, hendes forsikringsselskab har sendt.

Kirsten Kristensen blev i begyndelsen af marts indlagt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg med lungebetændelse. Men da hun blev udskrevet, var hele hendes liv slettet. Hun var erklæret død ved en fejl. Derfor er et stort arbejde nu gået i gang med at genaktivere mange af hendes personlige data og papirer.

Mens hun var indlagt, begyndte brevene at lande i postkassen derhjemme. Forsikringen skulle opgøres og nem-ID blev lukket ned. Hendes liv blev slettet stykke for stykke.

- I første omgang grinede jeg. Man får sort på hvidt, at man er død. Men jeg er her sgu da, siger Kirsten Kristensen og niver sig i armen, siger hun til DR.

Men så begyndte det at gå op for hende, hvor omfattende hendes digitale død var. For ud over forsikring og nem-ID, blev også pension, bank, atp, skat, pas og kørekort ramt af Kirsten Kristensens digitale død.

Annonce

Det sker der når man erklæres død

Når en patient erklæres død, sker det gennem det elektroniske indberetningssystem.Herefter starter en kædereaktion fra it-system til it-system. Først får Sundhedsdatastyrelsen besked. Så kirkeministeriet. Nærmest samtidig lukker bankkonti. Pensionsudbetalinger går i gang. Skifteret, kørekort, Nem-ID, forsikringer og så videre. Formålet er at sikre, at den afdødes bankkonti og andet ikke bliver misbrugt. Men hvor det før i tiden tog timer eller en dag, før den proces gik i gang, sker det i dag nærmest i det sekund, en patient erklæres død i hospitalets computersystem.

Overlæge tager det fulde ansvar

Det var en fejl på Sydvestjysk Sygehus, som førte til, at Kirsten Kristensen blev erklæret død. En fejl som Torben Knudsen, ledende overlæge på medicinsk afdeling, beklager.

- Det er simpelthen en identifikationsfejl. Og når første led i kæden går galt, så gør de næste led det også. Det tager vi det fulde ansvar for. Det er en helt central arbejdsgang, hvor vi har kikset, erkender han overfor DR.

- Systemet er indrettet, så det dels ikke skal være nemt at blive erklæret død. Men man skal heller ikke kunne afmelde det igen på en nem måde. Det er for at sikre borgeren, forklarer Torben Knudsen. Fejlen kan ikke rettes centralt, så nu er Kirsten Kristensen med hjælp fra sine børn i gang med at genoplive sig selv. Men det er et kæmpe arbejde, siger datteren Annie Schau Jeppersen:
- Vi har jo ikke noget begreb om, hvor omfangsrigt det er. Én ting er pas, kørekort, sygesikring og nem-ID. Men hvad med alt det man måske ikke lige tænker på, der også bliver opgjort?

En ting er at være syg med lungebetændelse, men den fejlagtige dødserklæring har taget særlig hårdt på Kirsten Kristensen.

- Jeg har været meget igennem, men det her har knækket mig, siger hun. Hun bærer dog ikke nag, men hele episoden er skræmmende. - Jeg er ikke sur på lægen. Slet ikke. Det er menneskeligt at fejle. Det er mere det, at man bare ved et tryk er ude af systemet og væk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce