Annonce
Kolding

Sygehus postede 150.000 kroner i fyret indkøbschefs fodboldklub

Sygehuset betalte ifølge en aktindsigt 2500 kroner for at få reklameskiltet hængt op på tribunen i 2011. Billedet her er fra en kamp i 2014. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Sygehus Lillebælt har i årevis reklameret på Hover Stadion og har i løbet af seks år støttet Hover IF med 147.611,25 kroner eksklusiv moms. Ekspert kalder det for uholdbart og et maskeret sponsorat, mens sygehusdirketør Christian Sauvr beklager det årelange samarbejde.

Vejle: 147.611,25 kroner eksklusiv moms. Så mange penge har Sygehus Lillebælt fra 2010 til 2016 betalt idrætsforeningen Hover IF.

De offentlige midler er blandt andet gået til en pølsevogn, personalefester og ungarbejde. Det viser en aktindsigt, Vejle Amts Folkeblad har fået i hospitalets økonomi.

Den største post er gået til fodboldafdelingens drenge, som sygehuset satte til at rense og laminere depotskilte. For det tjente de i løbet af fire år 106.680 kroner.

Sidste weekend afslørede avisen, at den sjællandske virksomhed FOHO ApS, der har leveret varer til Sygehus Lillebælt, også har sponsoreret fodboldklubben Hover IF. Sponsoratet skaffede den sigtede indkøbschef fra Sygehus Lillebælt igennem sin tjans som sponsoransvarlig i klubben. Ekspert kaldte det et klart brud på forvaltningsloven.

Men nu viser det sig, at det ikke er det eneste sponsorat, som skiller sig ud i Hover IF.

Annonce

Jeg opdagede skiltet, da jeg selv var på fodboldtur med mine børn i efteråret. Som sygehus skal vi ikke reklamere eller sponsorere specifikke sportsklubber. Det sender nogle forkerte signaler.

Christian Sauvr, administrerende direktør på Sygehus Lillebælt

Maskeret sponsorat

Sygehus Lillebælt har tilsvarende reklameret med et skilt, som sygehuset ifølge aktindsigten selv betalte 2500 kroner for at få hængt op på tribunen i 2011.

Sygehuset gemmer ikke på mere end fem år gamle fakturaer, og i Hover IF afviser formand Leif Nygaard at vide noget om aftalen, da han først blev formand flere år efter. Dermed er det uklart, hvem der indgik aftalerne. Bilag fra personalefesten i 2016 viser dog, at den tidligere indkøbschef på Sygehus Lillebælt godkendte regningen på 15.911,25 kroner fra Hover IF.

Han ønsker ikke at kommentere sagen, men afviser at have noget med skiltet at gøre.

- Jeg kan oplyse, at min klient har valgt at holde en pause, indtil udfaldet af straffesagen ligger fast. For så vidt angår skiltet på Hover Stadion, var det ikke på foranledning af min klient, at dette blev sat op, skriver forsvarsadvokat Mette Grith Stage i en sms.

Forskningsleder ved Juridisk Institut, Syddansk Universitet, og ekspert i forvaltningsret Frederik Waage har aldrig før hørt om, at et sygehus sponsorerer en lokal fodboldklub.

- Jeg kan godt forstå, at de har pillet skiltet ned. Offentlige sygehuse skal ikke sponsorere private fodboldklubber, og der er her, så vidt jeg kan vurdere, tale om et maskeret sponsorat. Fodboldklubben har givet hospitalet en form for modydelse, men den økonomiske værdi af denne er usikker. Der synes at være tale om, at Sygehus Lillebælt i hvert fald til en vis grad støttede klubbens drift. Det er uholdbart, siger Frederik Waage.

Et engageret klubmedlem

Frederik Waage vil ikke afvise, at sygehuse kan indgå samarbejdsaftaler med lokale idrætsforeninger, der involverer penge, for eksempel som led i forskningsprojekter eller konkrete sundhedsinitiativer. Det har ikke været tilfældet med Hover IF, hvilket forskningslederen finder problematisk.

Derudover påpeger han, at indkøbschefen som med FOHO-sponsoratet igen har været inhabil, hvis han har indgået sponsoraftaler eller lignende aftaler med sin egen idrætsforening.

- Det må han ikke, for det er i strid med inhabilitetsreglerne. Sagen om sponsoratet med sygehusleverandøren er mere alvorlig end denne sag. Men ikke desto mindre viser sagen, at der er er et stærkt engageret klubmedlem, som har ladet sygehuset og sygehusleverandør finansiere aktiviteter i Hover IF, siger forskningslederen fra Syddansk Universitet.

Sagen kort

I december fortalte Sygehus Lillebælt, at en betroet medarbejder var under mistanke for svindel for op imod 1,5 millioner kroner.

Avisen kunne senere skrive, at der var tale en indkøbschefen, som havde været ansat i mere end 30 år.

Ifølge sygehuset skulle svindlen være foregået ved, at medarbejderen og to samarbejdspartnere i fællesskab foretog fiktive indkøb og falske fakturaer.

Politiet ransagede i december fire adresser i Vejle, på Fyn og Sjælland. Tre blev sigtet. Sigtelsen lyder ifølge Sydøstjyllands Politi på mandatsvig eller medvirken dertil.

I januar fortalte politiet, at de havde sigtet endnu en person.

Sygehusdirektør beklager

Sygehus Lillebælts direktør Christian Sauvr kendte ikke til, at sygehuset i næsten et årti har reklameret i Hover IF. Det fortæller han til Vejle Amts Folkeblad.

I november forlangte Sygehus Lillebælt, at Hover IF fjernede skiltet, hvilket skete kort før jul.

- Jeg opdagede skiltet, da jeg selv var på fodboldtur med mine børn i efteråret. Som sygehus skal vi ikke reklamere eller sponsorere specifikke sportsklubber. Det sender nogle forkerte signaler, og det er vigtigt for mig, at man ikke kan blive i tvivl om vores habilitet. Det var sammenblanding af roller, og det så meget uheldigt ud. Derfor skulle skiltet ned, siger Christian Sauvr.

Er det kutyme, at Sygehus Lillebælt giver en opgave som at rense depotskilte til en lokal fodboldklub og over fire år betaler 106.680 kroner for det?

- Nej, det er det ikke. Og når man ser på det i dag, så ser det meget uheldigt ud. Jeg synes igen, at det er en uheldig sammenblanding af roller, og det er igen noget, som udfordrer vores habilitet, svarer han.

To virksomheder - fire sigtede

I 2017 stiftede den tidligere og sigtede indkøbschef fra Sygehus Lillebælt virksomheden Careman ApS, tidligere Zhopman, sammen med to andre. Det viser research i blandt andet Det Centrale Virksomhedsregister (CVR). Fire måneder efter overlod han virksomheden, der sælger inventar til hospitaler, til medstifterne og sin søn.

Indkøbschefen fratrådte ifølge en aktindsigt sin stilling på Sygehus Lillebælt 17. september 2019. Dagen inden forlod indkøbschefens søn Careman. De to andre fulgte trop to uger efter, og her overtog den den ene stifters far ejerskabet. Den ene medstifter, en ung kvinde, er stadig direktør i virksomheden og sigtet i sagen.

Faderen er ved siden af ejerskabet af Careman medejer af og direktør for FOHO ApS, der ligeledes sælger hospitalsinventar. Han er også sigtet i svindelsagen.

Begge virksomheder har, bekræfter sygehuset, handlet med Sygehus Lillebælt og efterforskes i øjeblikket i svindelsagen.

FOHO har desuden støttet fodboldafdelingen i Hover IF med minimum 35.000 kroner over syv år og har et reklameskilt hængende på stadion. Sponsoratet blev skaffet af den tidligere og sigtede indkøbschef, som i mange år virkede som klubbens sponsoransvarlige.

Sker ikke igen

Hvordan kan det overhovedet ske, at et sygehus sponsorerer en fodboldklub?

- Det er godt spørgsmål, og i bagklogskabens lys skulle man ikke have gjort det. Jeg vil gerne slå fast, at der ikke skal være tvivl om vores habilitet, og i dag har vi ikke noget specifikt samarbejde eller sponsorat med en sportsforening. Det vil vi ikke acceptere, siger Christian Sauvr fra Sygehus Lillebælt.

Er det indkøbschefen, som har stået for dette samarbejde med Hover IF?

- Det ved jeg ikke i detaljer, om det er, men jeg går udfra, at det var noget, den daværende ledelse i 2008 var orienteret om, siger han.

Avisen har kontaktet de daværende sygehusdirektører. Per Askholm Madsen og Niels Nørgaard Pedersen overlappede hinanden i 2008, men afviser begge at have kendt til en sponsoraftale med Hover IF.

"Sygehus Lillebælt - sammen om sundhed". Når man kommer lidt tættere på, kan man sagtens se, at der er tale om en reklame for sygehusene i Kolding, Middelfart og Vejle. Privatfoto
Skiltet blev pillet ned før jul på opfordring fra sygehuset selv. Foto: Michelle Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce