Annonce
Sydjylland

Sygehuschef brød reglerne - udskød vital kræftkontrol

Karsten Bech, tidligere centerchef på Organcentret på Sygehus Sønderjylland, vakte lægegruppens vrede, da han uden deres vidende besluttede at udsætte væsentlige kontroller for patienter ovenpå deres operationer for blærepolypper. På grund af det generelt dårlige samarbejdsklima forlod Karsten Bech centret i sommer. Han forlader sygehuset helt ved årets udgang.

En centerchef på Sygehus Sønderjylland valgte i foråret at udskyde vigtige kontroller af patienter, der var blevet opereret for blærepolypper. Lægerne protesterede til direktionen og truede med at gå til embedslægen.

Sygehus Sønderjylland har tilsidesat gældende regler og udsat patienter for en større risiko for, at deres blærepolypper kom igen og dermed kunne udvikle sig til kræft.

På grund af lægemangel besluttede den daværende centerchef på Organcentret, Karsten Bech, i april i år at udsætte kontrol af patienter, der tidligere havde fået fjernet blærepolypper.

Det fremgår af flere mails, som JydskeVestkysten er i besiddelse af, og som dokumenterer forløbet på Urinvejskirurgisk Klinik. Den hører under Organcentret og har, som beskrevet i avisen den seneste tid, været en af de mest uroplagede og konfliktfyldte afdelinger på Sygehus Sønderjylland gennem flere år.

"Kontrolcystoskopierne (undersøgelse af urinrør og blære, red.)planlagt til april, maj, juni, juli og august bookes først den 01.09.16 iflg. aftale med dig," står der i brevet fra en lægesekretær til daværende centerchef Karsten Bech den 11. april. Samme dag bekræfter han indholdet.

Beslutningen bliver angiveligt taget uden at informere lægerne. Det fremgår af et brev fra en gruppe af læger til administrerende sygehusdirektør Finn Jensen og lægefaglig direktør Søren Aggestrup.

Med henvisning til uroen på afdelingen skriver de: "Desværre er vi nødt til at kontakte jer igen, fordi der er sket nye faglige udviklinger i afdelingen, som rent fagligt ikke kan accepteres."

Lægerne advarer direkte imod deres chefs beslutning med henvisning til, at "efter en fjernelse af blærepolypper har vi en forpligtelse til, efter gældende danske og europæiske retningslinjer, at gennemføre regelmæssige kontroller pga. en høj recidivrisiko (risiko for tilbagefald, red.). Hos patienter med "høj risiko" skal denne undersøgelse foregå hver 4. mdr. Hvis man ikke gennemfører denne kontrol kan "oversete" polypper udvikle sig til blærekræft," lyder bekymringen fra lægegruppen.

De påpeger, at de ikke har nogen mulighed for at styre henvisning af patienter efter sygdomme og symptomer.

"Vi, som læger, kan ikke acceptere, at patienter med kræft ikke bliver behandlet efter gældende regler på vores afdeling," skriver de og tilføjer, at "vi har en forpligtigelse til at henvende os til jer igen i denne særlige situation. Hvis denne beslutning fortsat gælder, er vi nødt til at henvende os til embedslægen".

Den lægefaglige direktør gik ind i sagen, og der blev rykket rundt på patienter for at forsøge at reducere forsinkelserne, men ifølge sygehuset nåede omkring 200 patienter at få udsat deres kontrol.

Kristine Bossen, chefkonsulent i dokumentation og kvalitetsafdeling i Kræftens Bekæmpelsen, vil ikke kommentere enkeltsager, men understreger, "alle patienter, som er under risiko for alvorlig sygdom, skal følges efter gældende retningslinjer".

Location
Dag 1: Klinikledere er flygtet fra kommende supersygehus

Dag 1: Klinikledere er flygtet fra kommende supersygehus

Første dag i JydskeVestkystens graverprojekt om problemerne på Sygehus Sønderjylland.

Læs mere27. november
Location
Dag 2: Rapport afslørede uro på hver anden sygehusafdeling

Dag 2: Rapport afslørede uro på hver anden sygehusafdeling

En større gennemgang af arbejdsmiljøet på Sygehus Sønderjylland for et år siden konkluderede, at der var store problemer med blandt andet alt for stort arbejdspres og dårlig kemi mellem ansatte og ledelse på omkring halvdelen af alle afdelinger.

Læs mere30. november
Location
Dag 3: Uro på Sygehus Sønderjylland har stået på i årevis

Dag 3: Uro på Sygehus Sønderjylland har stået på i årevis

Undersøgelser af tilfredsheden blandt de ansatte på Sygehus Sønderjylland dokumenterer, at der gennem mange år har været stor uro og mangel på tillid til ledelsen. Flere fagorganisationer bekræfter billedet.

Læs mere30. november
Location
Dag 4: Uroen fortsætter: Ny klinikleder forlader Sygehus Sønderjylland

Dag 4: Uroen fortsætter: Ny klinikleder forlader Sygehus Sønderjylland

Klinikleder på urinvejsklikken ved Sygehus Sønderjylland Susanne Bissenbacker Hansen forlader efter få måneder sin stilling og fortsætter i stedet som oversygeplejerske på Aarhus Universitetshospital.

Læs mere3. december
Location
Dag 5: Konfliktfyldt sygehus er langt fra eget mål for sygefravær

Dag 5: Konfliktfyldt sygehus er langt fra eget mål for sygefravær

De ansatte på det uroplagede Sygehus Sønderjylland er langt oftere syge end på flere andre af regionens sygehuse.

Læs mere4. december
Location
Dag 6: Sygehuschef brød reglerne - udskød vital kræftkontrol

Dag 6: Sygehuschef brød reglerne - udskød vital kræftkontrol

En centerchef på Sygehus Sønderjylland valgte i foråret at udskyde vigtige kontroller af patienter, der var blevet opereret for blærepolypper.

Læs mere8. december

Tavse chefer

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra tidligere centerchef Karsten Bech, som indtil i sommer udgjorde centerledelsen på Organcentret sammen med nuværende centerchef Annette Holm Lauridsen. Hverken hun eller Karsten Bech har reageret på avisens henvendelser.

Sygehus under lup

Sygehus Sønderjylland er regionens store sygehussatsning i Sønderjylland.

Efter store uenigheder valgte regionsrådet i 2008 at pege på Aabenraa som hovedsæde for et nyt akutsygehus, mens Sønderborg skal være specialsygehus.

I dag, knap fire år før sygehuset skal stå færdigt i september 2020, er sygehuset præget af et belastet arbejdsmiljø på en række afdelinger.

JydskeVestkysten sætter fokus på Sygehus Sønderjyllands udfordringer. Hvis du har input, kontakt journalist Rasmus Just på raj@jv.dk eller Steffan Axelsen på sta@jv.dk.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Aabenraa For abonnenter

Padborg Park efter dødsulykke: - Vi er alle meget berørte

Esbjerg Energy

Herning udlignede kort før tid og scorede sejrsmålet i undertal: Esbjerg Energy dummede sig i overtiden

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce