Annonce
Sydjylland

Sygehuschef brød reglerne - udskød vital kræftkontrol

Karsten Bech, tidligere centerchef på Organcentret på Sygehus Sønderjylland, vakte lægegruppens vrede, da han uden deres vidende besluttede at udsætte væsentlige kontroller for patienter ovenpå deres operationer for blærepolypper. På grund af det generelt dårlige samarbejdsklima forlod Karsten Bech centret i sommer. Han forlader sygehuset helt ved årets udgang.

En centerchef på Sygehus Sønderjylland valgte i foråret at udskyde vigtige kontroller af patienter, der var blevet opereret for blærepolypper. Lægerne protesterede til direktionen og truede med at gå til embedslægen.

Sygehus Sønderjylland har tilsidesat gældende regler og udsat patienter for en større risiko for, at deres blærepolypper kom igen og dermed kunne udvikle sig til kræft.

På grund af lægemangel besluttede den daværende centerchef på Organcentret, Karsten Bech, i april i år at udsætte kontrol af patienter, der tidligere havde fået fjernet blærepolypper.

Det fremgår af flere mails, som JydskeVestkysten er i besiddelse af, og som dokumenterer forløbet på Urinvejskirurgisk Klinik. Den hører under Organcentret og har, som beskrevet i avisen den seneste tid, været en af de mest uroplagede og konfliktfyldte afdelinger på Sygehus Sønderjylland gennem flere år.

"Kontrolcystoskopierne (undersøgelse af urinrør og blære, red.)planlagt til april, maj, juni, juli og august bookes først den 01.09.16 iflg. aftale med dig," står der i brevet fra en lægesekretær til daværende centerchef Karsten Bech den 11. april. Samme dag bekræfter han indholdet.

Beslutningen bliver angiveligt taget uden at informere lægerne. Det fremgår af et brev fra en gruppe af læger til administrerende sygehusdirektør Finn Jensen og lægefaglig direktør Søren Aggestrup.

Med henvisning til uroen på afdelingen skriver de: "Desværre er vi nødt til at kontakte jer igen, fordi der er sket nye faglige udviklinger i afdelingen, som rent fagligt ikke kan accepteres."

Lægerne advarer direkte imod deres chefs beslutning med henvisning til, at "efter en fjernelse af blærepolypper har vi en forpligtelse til, efter gældende danske og europæiske retningslinjer, at gennemføre regelmæssige kontroller pga. en høj recidivrisiko (risiko for tilbagefald, red.). Hos patienter med "høj risiko" skal denne undersøgelse foregå hver 4. mdr. Hvis man ikke gennemfører denne kontrol kan "oversete" polypper udvikle sig til blærekræft," lyder bekymringen fra lægegruppen.

De påpeger, at de ikke har nogen mulighed for at styre henvisning af patienter efter sygdomme og symptomer.

"Vi, som læger, kan ikke acceptere, at patienter med kræft ikke bliver behandlet efter gældende regler på vores afdeling," skriver de og tilføjer, at "vi har en forpligtigelse til at henvende os til jer igen i denne særlige situation. Hvis denne beslutning fortsat gælder, er vi nødt til at henvende os til embedslægen".

Den lægefaglige direktør gik ind i sagen, og der blev rykket rundt på patienter for at forsøge at reducere forsinkelserne, men ifølge sygehuset nåede omkring 200 patienter at få udsat deres kontrol.

Kristine Bossen, chefkonsulent i dokumentation og kvalitetsafdeling i Kræftens Bekæmpelsen, vil ikke kommentere enkeltsager, men understreger, "alle patienter, som er under risiko for alvorlig sygdom, skal følges efter gældende retningslinjer".

Location
Dag 1: Klinikledere er flygtet fra kommende supersygehus

Dag 1: Klinikledere er flygtet fra kommende supersygehus

Første dag i JydskeVestkystens graverprojekt om problemerne på Sygehus Sønderjylland.

Læs mere27. november
Location
Dag 2: Rapport afslørede uro på hver anden sygehusafdeling

Dag 2: Rapport afslørede uro på hver anden sygehusafdeling

En større gennemgang af arbejdsmiljøet på Sygehus Sønderjylland for et år siden konkluderede, at der var store problemer med blandt andet alt for stort arbejdspres og dårlig kemi mellem ansatte og ledelse på omkring halvdelen af alle afdelinger.

Læs mere30. november
Location
Dag 3: Uro på Sygehus Sønderjylland har stået på i årevis

Dag 3: Uro på Sygehus Sønderjylland har stået på i årevis

Undersøgelser af tilfredsheden blandt de ansatte på Sygehus Sønderjylland dokumenterer, at der gennem mange år har været stor uro og mangel på tillid til ledelsen. Flere fagorganisationer bekræfter billedet.

Læs mere30. november
Location
Dag 4: Uroen fortsætter: Ny klinikleder forlader Sygehus Sønderjylland

Dag 4: Uroen fortsætter: Ny klinikleder forlader Sygehus Sønderjylland

Klinikleder på urinvejsklikken ved Sygehus Sønderjylland Susanne Bissenbacker Hansen forlader efter få måneder sin stilling og fortsætter i stedet som oversygeplejerske på Aarhus Universitetshospital.

Læs mere3. december
Location
Dag 5: Konfliktfyldt sygehus er langt fra eget mål for sygefravær

Dag 5: Konfliktfyldt sygehus er langt fra eget mål for sygefravær

De ansatte på det uroplagede Sygehus Sønderjylland er langt oftere syge end på flere andre af regionens sygehuse.

Læs mere4. december
Location
Dag 6: Sygehuschef brød reglerne - udskød vital kræftkontrol

Dag 6: Sygehuschef brød reglerne - udskød vital kræftkontrol

En centerchef på Sygehus Sønderjylland valgte i foråret at udskyde vigtige kontroller af patienter, der var blevet opereret for blærepolypper.

Læs mere8. december

Tavse chefer

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra tidligere centerchef Karsten Bech, som indtil i sommer udgjorde centerledelsen på Organcentret sammen med nuværende centerchef Annette Holm Lauridsen. Hverken hun eller Karsten Bech har reageret på avisens henvendelser.

Sygehus under lup

Sygehus Sønderjylland er regionens store sygehussatsning i Sønderjylland.

Efter store uenigheder valgte regionsrådet i 2008 at pege på Aabenraa som hovedsæde for et nyt akutsygehus, mens Sønderborg skal være specialsygehus.

I dag, knap fire år før sygehuset skal stå færdigt i september 2020, er sygehuset præget af et belastet arbejdsmiljø på en række afdelinger.

JydskeVestkysten sætter fokus på Sygehus Sønderjyllands udfordringer. Hvis du har input, kontakt journalist Rasmus Just på raj@jv.dk eller Steffan Axelsen på sta@jv.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Sydjylland For abonnenter

Tage kæmpede mod tyskerne, men blev siden nazist: - Du skal vide, at vi ikke tror, du var en Forbryder

Annonce