x
Annonce
Kolding

Sygehuset opruster i corona-kampen: Flere hundrede medarbejdere får ekstra uddannelse

På Hele Seirups forløb bliver sygeplejerskerne blandt andet i at iføre sig det korrekte udstyr på de rigtige tidspunkter. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
I disse dage bliver flere hundrede medarbejdere på Kolding Sygehus - og Sygehus Lillebælt generelt - uddannet i at kunne hjælpe på andre afdelinger. Det skyldes, at der er blevet en del mere at se til på bestemte afdelinger.

Kolding: Sygehus Lillebælt opruster i kampen mod coronavirusset, og derfor bliver flere hundrede medarbejdere i disse dage opkvalificeret, sådan at de kan være en hjælpende hånd og assistere på afdelinger, hvor de nødvendigvis ikke er ansat.

Det gælder blandt andet på afdelingen Bedøvelse og Intensiv på Kolding Sygehus, hvor afdelingssygeplejerske Helle Seirup står bag et uddannelsesforløb, som over 100 sygeplejersker skal igennem. Coronakrisen har nemlig givet en del mere at se til på afdelingen.

- Normalt skal en sygeplejerske passe én patient på intensivafdelingen. Nu skal sygeplejersken have overblikket over tre eller fire patienter, så planen er, at assistenterne skal lave nogle af de praktiske ting. Vores intensivsygeplejersker har nok at holde øje med for tiden, siger Helle Seirup.

Hun slår fast, at de sygeplejersker, der kommer ud på afdelingerne for at assistere, ikke får det fulde ansvar for patienterne. De, der normalt er ansat på afdelingen, vil fortsat tage sig af de primære opgaver.

- Men de skal blandt andet være med til at holde øje med patienterne og være opmærksomme på forskellige ting. For eksempel hvordan en patient ilter, eller hvordan patientens blodtryk ændrer sig, siger Helle Seirup.

Annonce

Normalt skal en sygeplejerske passe én patient på intensivafdelingen. Nu skal sygeplejersken have overblikket over tre eller fire patienter, så planen er, at assistenterne skal lave nogle af de praktiske ting. Vores intensivsygeplejersker har nok at holde øje med for tiden

Helle Seirup, afdelingssygeplejerske

Vinder tid

Sygeplejerskerne bliver undervist i en bred vifte af ting. Det kan være alt, fra hvordan man tager værnemidler korrekt på til sygepleje af patienterne.

- De får blandt andet noget at vide om, hvordan man beskytter sig selv, og hvilke masker de skal tage på i forskellige situationer. De lærer, hvordan man skifter plastre og giver mundpleje til patienterne. Nogle af dem, der kommer, er jo operationssygeplejersker, så det kan være lang tid siden, de har stået med den slags, siger Helle Seirup.

Myndighederne forventer, at antallet af corona-smittede først vil toppe omkring påsken, så der bliver der for alvor brug for det ekstra personale, forudser Helle Seirup.

- Vi kører ikke på de høje nagler endnu, men hvis man skal tro prognoserne, får vi rigtig mange patienter senere. Så vi vinder lidt tid nu, hvor vi kan få folk ind og lært dem op, siger hun.

Når sygeplejerskerne har været igennem den nødvendige uddannelse, kommer de med ud på afdelingerne, hvor de i nogle dage skal følges med en anden sygeplejerske og kommer til at prøve tingene af.

- Vi er ikke i hus endnu, men tilbagemeldingerne har indtil videre været positive, siger Helle Seirup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce