Annonce
Aabenraa

Sygehuset rigger om til flere coronatest og undersøgelser

På grund af coronavirus er der næsten dagligt brug for nye indretninger og arbejdsgange på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, fortæller Matthias Giebner og Helle Overgaard, der er henholdsvis ledende overlæge og oversygeplejerske i den fælles akutmodtagelse. Foto: Henriette Pilegaard
I et drive in-telt og i en klinik i en pavillon modtager Sygehus Sønderjylland i Aabenraa den stigende strøm af borgere, der henvises til test for coronavirus og til andre undersøgelser, mens de har symptomer.

Aabenraa: Når man som borger bliver henvist af sin læge til coronatest, foregår det i et telt ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor man kan køre ind i sin bil. Og det gør flere og flere, efter Sundhedsstyrelsen forleden udvidede adgangen til at blive testet.

Ved siden af teltet er der opstillet en pavillon, der fungerer som lægeklinik for patienter, som for tiden ikke må komme hos deres egen læge, fordi de har symptomer som ondt i halsen og og feber. Her kan man blive undersøgt for mange forskellige ting og for eksempel få fjernet sting. Lægerne vurderer, om man også skal coronastestes og indlægges, eller man kan blive sendt hjem, måske med en recept.

For sygehuset er det en stor omstilling, som er foregået på meget kort tid, og hvor der fra dag til dag kan komme nye retningslinjer, som kræver ny omstilling. Den seneste ændring, hvor flere skal testes, betyder for eksempel, at teltet til podetest fra mandag flyttes, så det bliver muligt at køre igennem teltet, og man ikke skal bakke bilen ud. På den måde går det hurtigere, og flere kan komme igennem. Samtidig udvides åbningstiden til alle ugens dage.

Det fortæller Helle Overgaard, der er oversygeplejerske på sygehusets fælles akutmodtagelse.

- Normalt skal vi holde mange møder, før vi kan træffe en beslutning og gennemføre en ændring. Men her bliver der bare sagt ja, og så gennemfører vi ting fra dag til dag, siger oversygeplejersken, der har ros til personalet, som går frisk til de nye opgaver og tager imod ordrer og kontraordrer uden at kny.

Annonce

Flere kan blive testet

  • Nu kan man også blive testet for coronavirus, selv om man kun har milde symptomer. Det er muligt, efter Sundhedsstyrelsen forleden reviderede retningslinjerne.
  • Patienter med både lette og mere alvorlige symptomer på COVID-19 skal stadig ringe til egen læge og ikke møde op i venteværelset.
  • Efter vurdering vil lægen henvise til den regionale udredningsklinik, i dette område ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor man får en tid.
  • De nye retningslinjer gør det lettere at få en test, hvis man er personale i sundheds- og ældresektoren eller arbejder med socialt udsatte.
  • De gælder også personer, som bor med familiemedlemmer, der er i risikogruppen, altså har kronisk sygdom eller er over 80 år.
  • Endelig gælder det personer, der har svært ved at skabe rammerne til at isolere sig fra andre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Unge læger tilbød løsning

Beslutningen om at oprette lægeklinikken i pavillonen blev truffet en fredag i sidste del af marts, om tirsdagen var pavillonen på plads, og dagen efter var den i funktion.

- Hvis vi bare indlagde alle med symptomer, ville sygehuset hurtigt blive fyldt. Men vi har styr på situationen nu. Det fungerer godt med klinikken, siger Matthias Giebner, der er ledende overlæge i akutmodtagelsen.

Han fortæller, at det er de unge læger på hoveduddannelsen, som har foreslået at oprette klinikken, og som bemander den sammen med sosu-assistenter og en sekretær. Lægerne har for tiden ikke så meget at lave i den almindelige praksis, og nogle af dem bruger også fritid på opgaven. Der er lavet en aftale, så de aflønnes med normal timeløn og ikke får ekstra tillæg, selv om det er skæve arbejdstider.

- På den måde omdanner vi et normalt sygehus til et infektionssygehus. Det er helt nye arbejdsgange. Det svarer til, at rugbrødsfabrikken pludselig skulle til at fremstille pølser, siger overlægen, der tidligere har arbejdet som præhospitalslæge, altså med blandt andre ulykkesofre og meget syge, fra alarmopkald og indtil de ankommer på sygehuset.

- Jeg har set mange ting fra større ulykker og øvelser. Så jeg kan sige, at det kører godt for os. Tandhjulene griber ind i hinanden, siger han.

Udskyd ikke andre undersøgelser

Lægerne i den almindelige praksis har for tiden mindre at lave, fordi borgere tilsyneladende tøver med at opsøge lægen for de lidelser, de normalt kommer med. Det mærkes også på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor der kommer færre af de sædvanlige patienter.

- Man kan godt forstå, at folk ikke kommer så meget til skade, når store dele af samfundet står stille, men det gælder også for eksempel hjertepatienter, siger oversygeplejerske Helle Overgaard med en vis bekymring:

- Måske er folk generelt bange for at komme på sygehuset for tiden. Men man skal ikke udskyde at blive undersøgt for andre ting, understreger hun.

Et stigende antal borgere strømmer til coronatest i drive in-teltet ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Teltet bliver fra mandag flyttet, så man kan køre igennem, og det går hurtigere, fortæller Matthias Giebner og Helle Overgaard, henholdsvis ledende overlæge og oversygeplejerske i akutmodtagelsen. Foto: Henriette Pilegaard
På p-pladsen ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor drive in-teltet til coronatest findes, er parkeringsskiltene ændret midlertidigt. Foto: Henriette Pilegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Johnny fulgte lysten til et anderledes hjem: En rund drøm af et hus

Annonce