Annonce
Kolding

Sygeplejerske gennem 25 år skal hjælpe til på ny afdeling: - Jeg må gøre, det bedste, jeg kan

Else Marie Hansen er en af de mange hundrede medarbejdere, der i hele regionen er blevet uddannet til at kunne hjælpe på en af de afdelinger, hvor hun normalt ikke hører hjemme. Foto: Søren Gylling
Selvom Else Marie Hansen er en erfaren rotte på Kolding Sygehus, kan det godt gøre hende en smule nervøs, at hun skal hjælpe til på en anden afdeling. Efter uddannelse og et par følgedage føler hun sig dog alligevel godt klædt på.
Annonce

Kolding: Coronakrisen har ændret hverdagen for mange og ikke mindst for de ansatte på Kolding Sygehus. Dele af afdelinger er lukket ned, og ansatte må træde ind i roller, som de ikke er vant til.

Derfor opkvalificerer Sygehus Lillebælt i disse dage flere hundrede medarbejdere. Fra social- og sundhedsassistenter til læger. En af de første, der har været med på et kursus og blevet uddannet til at hjælpe til på en anden afdeling, er sygeplejerske Else Marie Hansen. Hun har været ansat på forskellige afdelinger på Kolding Sygehus gennem de sidste 25 år, men hendes hverdag er aldrig blevet forandret på samme måde, som den er blevet under coronakrisen.

Det er historisk, mener den erfarne sygeplejerske.

- Jeg har aldrig prøvet at stå i den situation, vi står i nu. Det er noget helt andet. Men jeg kan være en hjælpende hånd og gøre nogle af de ting, der er brug for, siger Else Marie Hansen.

Flere hundrede medarbejdere skal have ekstra uddannelse, og medarbejderne bliver oplært i alt fra sygepleje til hygiejne. Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
Annonce

Løfte i flok

Normalt arbejder Else Marie Hansen på ortopædkirurgisk afdeling, men hun er nu blevet undervist i, hvordan hun kan være en hjælpende hånd på intensivafdelingen. Og selvom hun har 25 års erfaring fra sygehuset, kan det godt give anledning til nervøsitet, at hun nu skal have at gøre med en - for hende - ny gruppe patienter.

- Der har da været tanker, der har suset rundt i hovedet, men jeg må gøre det bedste, jeg kan. Det er det, der skal til, når vi står over for den her situation. Vi må løfte i flok, siger Else Marie Hansen.

- Jeg er en gammel rotte i faget, og jeg har stået foran mange dårlige patienter, så jeg har mange andre erfaringer at trække på, tilføjer hun.

I denne uge har Else Marie Hansen fulgtes med en fast medarbejder på Bedøvelse og Intensiv for at blive lært op i de opgaver, hun skal varetage. De medarbejdere, der skal hjælpe til på en anden afdeling, kommer mest til at fungere som en assistent for den faste medarbejder.

- Vi er et team, og man kommer ikke til at stå alene. Det er vigtigt at huske. Jeg synes, at vi også er blevet taget rigtig godt imod på afdelingen. Der bliver man også spurgt til, hvordan man har det med at stå der, og forsikret om, vi altid kan søge hjælp, fortæller Else Marie Hansen.

Annonce

Skabe tryghed

Ifølge sygeplejerske Pernille Langkilde, der arbejder på afdelingen Medicinske Sygdomme og er en del af undervisnings-setuppet, er undervisningen også beregnet til netop at sikre, at medarbejderne er trygge, når de kommer ned på en afdeling, hvor de ikke har været før.

- Vi gør meget for at skabe tryghed for dem, der skal være. Vi sørger for at afstemme, hvad der er af forventninger til dem, og hvad deres kollegaer regner med, at de hjælper til med. De vil også altid være sammen med en medicinsk sygeplejerske, der kender afdelingen, siger Pernille Langkilde, der sammen med en kollega skal have 200 medarbejdere gennem et forløb.

På Bedøvelse og Intensiv har afdelingssygeplejerske Helle Seirup oplevet, at de sygeplejersker, der skal give en hjælpende hånd, har været nervøse for deres nye opgave. Også hun understreger, at medarbejderne ikke kommer til at stå alene.

- Det er klart, at hvis man har været på en operationsafdeling i ti år, så er det noget helt andet, de kommer til nu. Så man kan godt forstå, at de har følt sig ude af deres komfortzone, men når de har været igennem undervisningen, får de skuldrene ned, for så ved de, hvad der bliver forventet af dem, siger Helle Seirup.

Pernille Langkilde underviser to gange om dagen. Først om morgenen fra klokken 08.00 til 10.00 og så igen fra 12.00 til 14.00. Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
Annonce

Basale opgaver

De medarbejdere, der skal hjælpe til på en ny afdeling, kommer ikke til at få det fulde ansvar for patienterne, men de skal agere som assistenter. På Medicinske Sygdomme kommer medarbejderne blandt andet til at hjælpe med basal medicinsk sygepleje.

- Det vil sige, at de skal observere patienterne og kunne handle og reagere på det, de oplever inde ved patienterne. De skal kunne hjælpe patienterne med at blive vasket, få lidt at spise og røre på sig, hvis patienterne har behov for det. Det er nogle af kerneopgaverne i sygeplejen, siger Pernille Langkilde, der roser Sygehus Lillebælt-ledelsen for at være på forkant og få uddannet personalet, inden tingene for alvor bliver presset.

En del af de medarbejdere, der skal hjælpe til, har nødvendigvis ikke været på et sengeafsnit før, så for mange er det en ny type patienter, de skal varetage. Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
TOKS står for tidlig opsporing af kritisk sygdom, og det kan være ét af flere midler til at vurdere en patients tilstand. Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce