Annonce
Vejen

Sygeplejersker strejker: - Vi er kede af at aflyse patienter

Mia Venteløkke Damkjær er blevet udtaget til strejke sammen med sine sygeplejerskekolleger fra Veneklinikken i Brørup, der er en del af Brørup Sundhedscenter. Foto: Mia Bentzen.
Sygeplejerskerne på Veneklinikken i Brørup er blevet udtaget til strejke, og det betyder, at flere patienter har fået aflyst deres aftaler siden mandag. Som tillidsrepræsentant står Mia Venteløkke Damkjær midt i opgøret med et håb om, at både sygeplejersker og patienter kan få bedre vilkår i fremtiden.

Strejke: På Veneklinikken i Brørup er der i øjeblikket ret tomt på gangene. Normalt er 16 sygeplejersker tilknyttet stedet, men på grund af sygeplejerskernes landsdækkende strejke møder der i øjeblikket kun to ind på klinikken dagligt som et nødberedskab. Det har også betydet, at klinikken har været nød til at aflyse eller udskyde flere patienters aftaler. Og det er en speciel situation at stå i, hvis man spørger Mia Venteløkke Damkjær, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant på stedet.

- Jeg er helt sikker på, at de fleste sygeplejersker hverken er bygget til at strejke eller til at demonstrere. Vi vil rigtig gerne gøre vores job og gøre det bedste for alle patienter. Vi er jo godt klar over, at der er nogle patienter, der bliver ramt i det her, men jeg synes også, at det er vigtigt at sige, at vi også strejker og kæmper for deres skyld. I 2025 kommer der til at mangle flere tusinde sygeplejersker, og hvis der ikke bliver gjort noget, så går det ud over patienterne, fortæller hun.

Der bliver løbet så stærkt

Mia Venteløkke Damkjær blev ansat på Veneklinikken i Brørup for 2½ år siden, hvor arbejdet udelukkende er placeret i dagtimerne, mens der heller ikke er weekend- og helligdagsarbejde, men det betyder også, at lønnen er derefter, som hun siger. Samtidig har Mia Venteløkke Damkjær også oplevet, hvor travlt der kan være i faget som sygeplejerske.

Sygeplejeskernes strejke

I lørdags nedlagde flere end 5000 sygeplejersker arbejdet landet over.

Strejken er blevet udløst, fordi 66,7 procent af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd har stemt imod forligsinstitutionens forslag til en ny overenskomst.

Siden da er det ikke lykkedes parterne at blive enige om en ny aftale, og derfor er sygeplejerskerne nu gået i strejke.

- Specifikt på Veneklinikken har vi det jo rigtig godt i forhold til bemanding, opgaver og arbejdsbyrde, men ude på sygehusene og de medicinske afdelinger, der er vi jo virkelig presset. Folk flygter fra faget, og ofte er det en udfordring at få rekrutteret sygeplejersker til de afdelinger. Jeg har selv arbejdet på en medicinsk afdeling, og man får ikke nødvendigvis sin frokostpause, og det er heller ikke givet, at du lige når at få noget at drikke eller kommer på toilet i løbet af en dag, og det, synes jeg altså, er vigtigt. Der bliver løbet så stærkt, siger hun.


Vi er jo godt klar over, at der er nogle patienter, der bliver ramt i det her, men jeg synes også, at det er vigtigt at sige, at vi også strejker og kæmper for deres skyld. I 2025 kommer der til at mangle flere tusinde sygeplejersker, og hvis der ikke bliver gjort noget, så går det udover patienterne.

Mia Venteløkke Damkjær


Presseafdelingen på Sydvestjysk Sygehus oplyser, at der siden i mandags frem til og med onsdag er cirka 40 patienter, der har fået aflyst deres aftaler på Veneklinikken i Brørup på grund af strejken. Ifølge reglerne må der kun aflyses aftaler tre dage frem i tiden, og derfor vil langt flere borgere formentlig blive ramt af strejken på Veneklinikken. Mia Venteløkke Damkjær er da også ærgerlig over, at hun i den kommende tid ikke kan hjælpe alle patienter, men samtidig er hun overbevist om, at der lige nu bliver kæmpet i en højere sags tjeneste.

Mia Venteløkke Damkjær

Mia Venteløkke Damkjær er 33 år gammel og har arbejdet som sygeplejerske de seneste ni år.

I 2½ år har hun været ansat på Veneklinikken i Brørup, hvor man forundersøger og behandler patienter med symptomer på åreknuder.

Siden årsskiftet har Mia Venteløkke Damkjær været tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på stedet. 

- Jeg er selvfølgelig rigtig ked af, at vi er nødt til at aflyse patienter, men vi håber på at få noget ud af det her på sigt, og det er jo også det, der skal gavne patienterne i sidste ende. Man har valgt at udtage steder til strejke, hvor man godt kan tåle at få aflyst eller udsat sin tid, så på den måde synes jeg, at det er rimeligt, men det er selvfølgelig til hver en tid virkelig beklageligt, at man skal aflyse en patient. Vi håber, at det vi gør lige nu betyder, at vi i fremtiden kan rekruttere flere sygeplejersker til vores fag, og at vi dermed giver en bedre pleje generelt i vores sundhedssektor, siger hun.

Annonce

Faget skal gøres mere attraktivt

I øjeblikket bruger Mia Venteløkke Damkjær meget af sin tid i en konfliktcafé i Esbjerg, hvor de strejkende sygeplejersker kan mødes. Her er sygeplejerskerne i gang med at stable forskellige begivenheder på benene, der skal være med til at sætte fokus på sagen. Mia Venteløkke Damkjær er da heller ikke selv i tvivl om, hvad hun håber, der kommer ud af strejken.

- Jeg håber, at sygeplejerskerne vil blive anerkendt for det job, de gør, og at vi vil få bedre vilkår, så faget generelt bliver mere attraktivt at søge ind i. Jeg er helt sikker på, at der sidder mange mennesker derude, som synes, at vores fag er meget spændende, og det er det virkelig også. Vi vil bare gerne anerkendes for det både lønmæssigt men også i forhold til vores vilkår, fortæller hun.

Mia Venteløkke Damkjær har siden årsskiftet været tillidsrepræsentant på Veneklinikken i Brørup. Hun håber på, at stejken munder ud i, at sygeplejeskerne får bedre vilkår i fremtiden. 
Annonce
Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Kun få smittestigninger plager Syd- og Sønderjylland - men de fleste steder er smitten fortsat kritisk høj

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

EfB

EfB-ejer efter åbent brev om mistillid til træneren: Spillerne kommer aldrig til at bestemme, hvem der skal være træner

Kolding

Næsten en tredjedel af beboerne i to områder i Kolding har ikke bestilt tid til vaccination

EfB For abonnenter

EfB-ejer er iskold over for spillerprotester: Vi fixer det her – og vi rykker op

Esbjerg

Esbjergensere fælder dom i EfB-balladen: Grotesk galehus eller en flok forkælede fodboldspillere?

Annonce