Annonce
Danmark

Sygeplejersker vil have bedre vilkår for at gå på fuld tid

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Alt for højt arbejdstempo og dårlige arbejdsvilkår får sygeplejersker til at gå fra fuldtid til deltid.

Det er ikke nok blot at give sygeplejersker muligheden for at bede om en fuldtidsstilling. Arbejdsgiveren skal også gøre det attraktivt for medarbejderne.

Det mener Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Onsdag meddelte Danske Regioner, at alle fem regioner fra næste år vil kunne tilbyde en ret for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter til at gå på fuldtid.

I praksis kommer det til at betyde, at hvis en sygeplejerske ønsker fuldtid, kan han eller hun gå til sin leder, som således er forpligtet til at give vedkommende en fuldtidsstilling.

- Det er rigtig godt (at vi nu får en ret, red.) Men det her bliver ikke gjort, uden at arbejdsgiverne også investerer i det og viser meget tydeligt, at det faktisk er en mission for dem, siger Grete Christensen.

I dag er knap halvdelen af landets 38.000 sygeplejersker på deltid. Det samme gælder 45 procent af de omtrent 8000 sosu-assistenter.

Men Danmark kommer med det demografiske træk, som er udviklingen i befolkningen, til at få brug for langt flere hænder i de kommende år.

Og de hænder mener blandt andre Danske Regioner og S-regeringen kan skaffes ved at få flere til at gå fra deltid til fuldtid.

Men ifølge sygeplejerske-formanden er det kun et lille del, der ønsker det, som det ser ud nu.

Grete Christensen tilføjer, at der i dag er et alt for højt arbejdstempo og for dårlige arbejdsvilkår, til at det vil gøre en nævneværdig forskel.

- Hvis du skal overtale nogen af dem, der i dag er gået på deltid, til at gå på fuldtid, så er du nødt til at præsentere dem for en plan, som ser væsentligt anderledes ud.

- Man er nødt til at overbevise dem om, at der eksempelvis er flere i denne her afdeling, som kommer på fuldtid, så de får et anderledes arbejdstempo, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];