Annonce
Danmark

Sygeplejersker vil have bedre vilkår for at gå på fuld tid

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Alt for højt arbejdstempo og dårlige arbejdsvilkår får sygeplejersker til at gå fra fuldtid til deltid.

Det er ikke nok blot at give sygeplejersker muligheden for at bede om en fuldtidsstilling. Arbejdsgiveren skal også gøre det attraktivt for medarbejderne.

Det mener Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Onsdag meddelte Danske Regioner, at alle fem regioner fra næste år vil kunne tilbyde en ret for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter til at gå på fuldtid.

I praksis kommer det til at betyde, at hvis en sygeplejerske ønsker fuldtid, kan han eller hun gå til sin leder, som således er forpligtet til at give vedkommende en fuldtidsstilling.

- Det er rigtig godt (at vi nu får en ret, red.) Men det her bliver ikke gjort, uden at arbejdsgiverne også investerer i det og viser meget tydeligt, at det faktisk er en mission for dem, siger Grete Christensen.

I dag er knap halvdelen af landets 38.000 sygeplejersker på deltid. Det samme gælder 45 procent af de omtrent 8000 sosu-assistenter.

Men Danmark kommer med det demografiske træk, som er udviklingen i befolkningen, til at få brug for langt flere hænder i de kommende år.

Og de hænder mener blandt andre Danske Regioner og S-regeringen kan skaffes ved at få flere til at gå fra deltid til fuldtid.

Men ifølge sygeplejerske-formanden er det kun et lille del, der ønsker det, som det ser ud nu.

Grete Christensen tilføjer, at der i dag er et alt for højt arbejdstempo og for dårlige arbejdsvilkår, til at det vil gøre en nævneværdig forskel.

- Hvis du skal overtale nogen af dem, der i dag er gået på deltid, til at gå på fuldtid, så er du nødt til at præsentere dem for en plan, som ser væsentligt anderledes ud.

- Man er nødt til at overbevise dem om, at der eksempelvis er flere i denne her afdeling, som kommer på fuldtid, så de får et anderledes arbejdstempo, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce