Annonce
Sydjylland

Symbolsk og bureaukratisk: Forslag mod skattely fik hård medfart

SF's forslag om at øge presset mod virksomheder i potentielt skattely blev på et regionsrådsmøde mandag kaldt sympatisk, men besværligt - nu er den endelige beslutning udskudt. Foto: Kristian Djurhuus Ritzau/Scanpix
SF ville sætte en stopper for skattely gennem blandt andet en offentlig liste over virksomheders skatteforhold. Forslaget blev mandag kaldt symbolpolitik og afvist på stribe af politikerne i regionsrådet.
Annonce

Skattely: Skal regionen have adgang til en offentlig tilgængelig liste over skatteforholdene for de virksomheder, som de samarbejder med, hvis det kan løfte sløret for, om virksomhederne placerer deres overskud i skattely? Nej, lød det fra regionsrådet.
Anledningen var, at SF havde stillet forslag om dels at bruge sådan en liste aktivt og dels at blive en del af et såkaldt charter som organisationen Oxfam Ibis står bag. Charteret er en hensigtserklæring, der har til formål at få Region Syddanmark til aktivt at arbejde for at forhindre skattely blandt dens mange leverandører.

Ifølge regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF) er der et stort behov for, at regionen træder i karakter og aktivt forhindre skattely i samarbejde med Oxfam Ibis.

- Vi kan ikke se gennem fingre med samarbejdspartnere, der bruger skatteundragelse. Og vi kan konstatere, at der er stor risiko for, at vores leverandører har mulighed for at placere deres overskud i skattely, understreger han.

Forud for mødet havde han tilsendt regionsrådet en oversigt, som Oxfam Ibis havde udarbejdet. Den konstaterede, at "der blandt en betragtelig del af regionens leverandører er risiko for aggressiv skatteadfærd".

Annonce

Blev kaldet spild af tid

På trods af dette argument sagde regionsrådet nej til at bruge listen.

- Jeg har sympati for hensigten og tanken om at sikre, at leverandører ikke unddrager sig skat - men det er ikke så enkelt, som forslaget lægger op til. Vi er underlagt en række regler, i forhold til de virksomheder vi handler med, hvilket gør det svært at bruge charteret. Hvis virksomheder overholder loven, kan skatteforhold ikke begrunde, at vi ikke vil handle med dem. Derfor er det i høj grad symbolpolitik at tilslutte sig forslaget, sagde formanden for regionsrådet, Stephanie Lose (V).

Også andre medlemmer af regionsrådet var tydeligt imod den offentlig tilgængelige liste.

- Vi er enige om, at vi skal undgå at sende penge i skattely. Men forpligte os til at lave en liste ville være spild af tid. Det vil vi under ingen omstændigheder, lød udmeldingen fra regionsrådsmedlem Karsten Uno Petersen (S).

Annonce

Samarbejde med Danske Regioner

Stephanie Lose (V) foreslog, at regionen, i stedet for at bekæmpe skattely alene og med begrænsede juridiske muligheder, skulle indgå et samarbejde med Danske Regioner. Det er blevet sat i søen af Region Hovedstaden, der allerede har tilsluttet sig charteret fra Oxfam Ibis.

Samarbejdet vil komme til at tage udgangspunkt i en redegørelse om skattely, som Region Hovedstaden arbejder på. Den redegørelse vil ifølge Stephanie Lose ligge færdig før sommerferien.

Flere partier ønskede at afvente redegørelsen og herefter eventuelt indgå i samarbejdet. Et af argumenterne for samarbejdet var blandt andet, at Danske Regioner bedre ville kunne løse opgaven og dermed have flere handlingsmuligheder end en enkeltstående region.

Karsten Fogde afsluttede diskussionen ved at fortælle, at SF var lydhøre over for at afvente redegørelsen. Han lagde dog ikke skjul på sin skuffelse.

- På den her måde kan pengene blive ved med at fosse ud af statskassen, sagde han efter mødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce