Annonce
Udland

Syriens regeringsstyrker sikrer kontrol over vigtig oprørsby

Omar Haj Kadour/Ritzau Scanpix
En by i den oprørskontrollerede Idlib-provins er tirsdag kommet på regeringsstyrkernes hænder.

De syriske regeringsstyrker har tirsdag sikret sig kontrollen over den tidligere oprørskontrollerede by Maaret al-Numan i det nordvestlige Syrien.

Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr) via en besked på kommunikationstjenesten WhatsApp.

Udviklingen markerer et vigtigt fremstød for den syriske præsident, Bashar al-Assad, der forsøger at genvinde kontrol i det nordøstlige Syrien.

Maaret al-Numan ligger i Idlib, der er Syriens sidste oprørskontrollerede provins. Efter næsten ni års borgerkrig forsøger Assad igen at få fuld kontrol over landet med en stor offensiv i Idlib-provinsen.

Flere civile er blevet dræbt i den forbindelse, og tusindvis er tvunget på flugt fra deres hjem mod grænsen til Tyrkiet.

Maaret al-Numan ligger knap 40 kilometer syd for provinsens hovedstad, der også hedder Idlib. Store dele af byen ligger allerede øde, men alligevel ses tirsdagens fremstød som af vigtig symbolsk og strategisk betydning.

Syriens statslige tv-kanal al-Ikhbariya oplyser, at regeringsstyrker rykkede ind i byen tirsdag og inspicerede dens distrikter. Det statslige nyhedsbureau Sana skriver, at hæren "befriede de fleste af byens distrikter".

Sohr oplyser, at de syriske regeringsstyrker indtog byen med støtte fra russiske luftangreb. Rusland er allieret med præsident Assad.

Tyrkiets forsvarsministerium oplyste tidligere i januar, at man var nået til enighed med Rusland om, at der fra et minut over midnat søndag 12. januar ville træde en våbenhvile i kraft i Idlib-provinsen.

Den er dog siden blevet brudt adskillige gange.

Omkring 3,5 millioner syrere er allerede flygtet til Tyrkiet under Syriens krig. Tyrkerne frygter, at yderligere millioner kan være på vej.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce