Annonce
Varde

Syrisk familie: Corona er slemt - men krig er værst

Saleh Chickhi og Abadi - med alle fire børn på trampolinen. Fra venstre Mohamed, Seban, Lelaf og lille Ella, der er født i Danmark - og derfor har fået et dansk navn. Foto: Yvonn Tittel
Saleh Chickhi, hans hustru og fire børn holder sig hjemme og tager coronaen alvorligt. Smitten har også ramt Syrien, men det bekymrer dem ikke i forhold til familien derhjemme – krig bekymrer dem.
Annonce

Tistrup: Familien Chickhi følger med i nyhederne på fjernsynet og computeren. Børnene ved alt om corona, så de er hjemme og leger kun med hinanden. Saleh passer sit arbejde på Anneberg Limtræ i Lunde, Abadi skulle være begyndt på erhvervsgrunduddannelsen i den kommende uge, og hele familien skulle lørdag aften have fejret kurdisk nytår sammen med 1000 andre kurdere i Tønder.

Nu sidder de i stedet for hjemme. Fordi der er corona-krise. Familien tager situationen alvorligt. Den er løbende i kontakt med hans søster i Køln, de to i Tyrkiet og de fire søstre og Salehs bror i fødebyen Kobani i Syrien, hvor Abadis seks søskende og hendes mor også stadig bor.

- Der er også corona. Corona er alle vegne, siger Saleh.

To af hans søstre er blinde. Han viser en video på sin telefon, hvor den ene spiller på kurdish tanbur, en slags guitar, ude i den lukkede gårdhave derhjemme. Hans bror bor i nabohuset og passer på dem. Og alle bliver inde for tiden, mens coronaen passerer.

Saleh og Abadi er i tæt kontakt med familien derhjemme, i Tyskland og i Tyrkiet - alle steder er de lige nu ramt af corona og holder sig hjemme ligesom familien i Tistrup. Foto: Yvonn Tittel
Annonce

Du kan beskytte dig mod corona - ikke mod ISIS

På facebook har en af kurdernes danske venner udtrykt sin bekymring for cocktailen corona og et krigshærget Syrien. Syrien har hverken organisation eller hjælp der matcher et land som Danmark, når smitten rammer - men, det er ikke en bekymring, der optager Saleh.

- Vi er bekymret for krig. Det er altid en risiko i Syrien, siger han og fortsætter:

- Corona kan man beskytte sig imod og blive hjemme i to eller tre uger. ISIS kan man ikke beskytte sig imod, uanset om man bliver hjemme eller ej.

Der er simpelthen ting, der er værre, ved man i familien Chikhi.

Selvom den ikke tager let på coronaen heller.

Annonce

Nytår er aflyst

Børnene får ikke lov at lege med andre, først og fremmest fordi forældrene ikke kender børnenes kammeraters forældre, og de vil ikke lade dem træffe den afgørelse selv.

I stedet leger de fire søskende sammen, og de to store laver skoleopgaver. Hvornår styrer de fuldstændig selv, men de snyder sig ikke udenom, for Mohamed og Lelaf, der går i 3. og 2. klasse på skolen i Tistrup, går op i at lære. De ligger begge i den bedste ende i dansk og matematik, og fredag var Mohameds lærer forbi med nye opgaver, de vil kaste sig over.

De klarer sig, og de følger med, selvom de føler sig en lille smule alene midt i strømmen af nye ting, man må eller ikke må, hver eneste dag. Men det værste er alligevel aflysningen af den store, kurdiske fest. Den havde de sådan glædet sig til – alle seks.

- Det er også vores morsdag. Den dag, vi siger tak til vores mødre, siger Saleh.

- Og giver gaver, tilføjer Lelaf begejstret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Esbjerg

Retsordfører efter tilmelding af folketingsmedlem som sæddonor og huskøber: Chikane skal gøres strafbart

Annonce