Annonce
Sønderborg

Syrisk voldtægtsmand udvist af Danmark

En 48-årig mand fra Syrien blev dømt for et tilfælde og frifundet for to voldtægter mod sin tidligere elsker og kone. Arkivfoto: Claus Thorsted

En 48-årig mand er dømt for i et tilfælde af have voldtaget sin tidligere kone i hendes hjem i Broager. Han blev frifundet for to andre tilfælde af voldtægt mod ekskonen. Nu er han dømt til udvisning af Danmark for altid.

Annonce

Sønderborg: 26. oktober i fjor voldtog en 48-årig mand fra Syrien en ti år yngre kvinde, som han havde været muslimsk gift med. Han var i forvejen gift med en syrisk kvinde, men for at kunne have et erotisk forhold til sin danske elskerinde, måtte de blive gift på muslimsk vis. Den danske kvinde havde mødt ham på Asylcenter Sønderborg i 2014, da hun arbejdede der som centermedarbejder, og han var asylansøger. Ved et nævningeting på Domhuset i Sønderborg blev han onsdag idømt to år og ni måneders fængsel og udvisning af Danmark for altid. Han må altså aldrig mere i sit liv rejse ind i Danmark.

Hans advokat Stina Borup ankede på den dømtes vegne dommen til Vestre Landsret. Manden nægter sig skyldig og vil frifindes - eller have en mildere dom. Det er ikke mindst udvisningen, manden frygter.

- Sikkerheden i Syrien et på ingen måde god. Bare det at jeg har været ude af landet, vil måske give mig tre år i fængsel. Måske bliver jeg også beskyldt for at svigte mit land, fordi jeg har taget mine børn ud af landet. Det vil være et meget stort problem for mig at blive udvist til Syrien. Det er ikke bare som I forestiller jer, at jeg bare kan komme tilbage til mit land, sagde manden før de seks nævninger og tre juridiske dommere skulle ud for at votere i forhold til straffens størrelse.

I forvejen havde de afsagt skyldkendelse, og her var der stor uenighed mellem nævninger og dommere. Den 48-årige blev derfor frifundet for to tilfælde af voldtægt i ekskonens hjem 20. oktober 2016. Altså seks dage før den voldtægt, manden blev dømt for - og få dage efter, de var blevet skilt. Alle nævninger og dommere var til gengæld enig i, at han voldtog ekskonen 26. oktober, og de var også enige i straffen.

Det vil være et meget stort problem for mig at blive udvist til Syrien. Det er ikke bare som I forestiller jer, at jeg bare kan komme tilbage til mit land.

48-årig mand dømt for voldtægt - i Retten i Sønderborg
Annonce

Kone og børn i Danmark

Den 48-årige mand er fra Syriens hovedstad Damaskus, hvor han var direktør i familiens bagerivirksomhed. Han flygtede i september 2014 til Danmark, hvor han fik asyl og opholdstilladelse. Han flyttede til en anden by i Jylland, da han fik asyl. Her har han boet sammen med sin syriske hustru og tre af deres fælles fire børn. Den ældste datter bor stadig i Syrien.

- Jeg mener ikke, at det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, at han bliver udvist. Han vil sagtens kunne begå sig i Syrien, sagde anklager Jannie Dahl Nøhr. Forsvarer Stina Borup mente tværtimod, at mandens tilknytning til Danmark er stor med hustru og tre børn - den yngste på ti år.

- Dem har han alle god kontakt til, og de har besøgt ham 22 gange, mens han har siddet varetægtsfængslet, sagde forsvareren. Manden blev sendt direkte retur i varetægtsfængsling indtil afsoning kan begynde. Han kærede rettens beslutning om, at varetægtsfængslingen også er sket efter retsplejelovens bestemmelser, der handler om, at der er risiko for, at han vil påvirke vidner - altså her ekskonen - under ankesagen til Vestre Landsret. Det har betydning for, hvordan han kan modtage besøg i arresten i forhold til, om det skal være et overvåget besøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Billund

Travformand om købstilbud fra Lego-familien: Aktionærer beslutter, om travbanen skal sælges

Annonce