Annonce
Vejen

Syriske flygtninge får nyt håb: Aya-afgørelse skaber glæde hos Andst-familie

Al Kholi-famlien fra Andst - her repræsenteret af søkendeparret Hussam og Dania Al Kholi -  glæder sig over udviklingen i Aya-sagen fra Nyborg, hvor Aaua Abu-Daher og familien fik omgjort hjemsendelse til Damaskus i Syrien og forlænget opholdstilladelsen. Foto: Jacob Schultz
Der er stadig ikke truffet endelig afgørelse i Andst-families sag, der nu har flere fællestræk med Aya-sagen fra Nyborg.

Andst/Nyborg: Først fik hun og familien afslag på at få forlænget deres opholdstilladelse og besked om, at de skulle rejse tilbage til Syrien, hvor de var flygtet fra.

Nu har Aya Abu-Daher (i mediebilledet bedre kendt som Aya fra Nyborg, red.) og hendes familie fået forlænget ophold i Danmark efter paragraf 7 stk 1 i Udlændingeloven. Og det skaber glæde hos Al Kholi-familien fra Andst, der står i samme situation og har flere fællestræk i historien.

- Vi kender familien og glæder os over deres afgørelse. Og vi håber naturligvis også, at det kan få betydning for syrere i Danmark, der står i samme situation, siger Hussam Al Kholi, der går på Hansenberg i Kolding og bliver student herfra til næste sommer.

Annonce

Søsteren Dania blev HF-student denne sommer, mens den yngste søster Lana begynder på Vejen Business College efter sommerferien.


Vi kender familien og glæder os over deres afgørelse. Og håber naturligvis også, at det kan få betydning for syrere i Danmark, der står i samme situation.

Hussam Al Kholi


Al Kholi-familiens sag er blevet behandlet i Flygtningenævnet. Sidst, da faderen blev indkaldt til møde, faldt der ingen endelig afgørelse. Her blev der bedt om yderligere oplysninger, der skulle videresendes til Udlændingestyrelsen.

- Om afgørelsen får betydning for vores sag er svært at sige. Alle sager behandles individuelt, siger Hussam Al Kholi.

Rektor gik på banen

Aya Abu-Dhahers uddannelse spillede en afgørende rolle i hendes sag. Rektor på Nyborg Gymnasium Henrik Vestergaard Stokholm fik nemlig enorm medieomtale, da han på Facebook kritiserede, at den dengang 18-årige Aya fik frataget sin opholdstilladelse før hendes studentereksamen.

Siden fulgte en strøm af sympati-tilkendegivelser, og flere syrere landet over stod frem og kritiserede offentligt afgørelsen og talte negativt om det syriske regime under Assad. Det fik skabt opmærksomhed på problematikken og sikkerhedssituatioen i Syrien.

Lighedstegnene er slående i Al Kholi-sagen. Søskendeparret Hussam og Dania Al Kholi er begge stået frem og offentligt fortalt om deres og familiens historie til diverse medier og ved demonstrationer i Vejen, Kolding og på Christianborgs Slotsplads.

Først stod de frem i JydskeVestkysten. Siden stod de også frem i flere udenlandske medier - blandt andet CNN, hvor familien var tophistorie. Det har næppe gjort det sikrere at vende tilbage til Syrien. En skoleleder fra Vejen, byrådskandidaten Allan Lauenblad, har også offentligt været på banen med sin undren.

- Vi stod frem for at vise, at Aya ikke stod alene. Der var ingen skjulte bagtanker. Vi benyttede vores ytringsfrihed, siger Hussam Al Kholi, der ved siden af bevågenheden og stress om sagens udfald lige skulle koncentrere sig om eksamen ved siden af.

- Der var ikke andet at gøre end at fokusere. Det gik godt til eksamen. Jeg skal i 3.G efter sommerferien, min søster Dania fik sin HF-studenterhue, og min yngste søster Lana skal gå på Vejen Business College efter sommerferien, siger Hussam Al Kholi.

I Nyborg kaldte Aya Abu-Daher den nye afgørelse for "Det er den bedste dag ever."

- Der er stadig mange andre, der er i risiko for at blive udvist. Jeg håber denne her sag viser alle, at det ikke er sikkert i Syrien, siger hun til dr.dk.

Annonce
Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejen

34-årig måtte undvige og endte i autoværnet: Modkørende kørte direkte mod ham i forkert vejbane

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland

Annonce