Annonce
Varde

Syriske flygtninge trives på kristen efterskole

Rama og værelseskammeraten Nicoline, to bedsteveninder på efterskole. Foto: Joan Karlsen

Rama er 18 år og fra Syrien. Hun er slyngveninde med sin værelseskammerat Nicoline. Nour passer godt ind med Kasper og Mathias på et drenge værelse med plads til dybe snakke.

Annonce

Varde-Tarm: Værelset er klistret til med billeder. De fleste er Ramas. Især dem med Rasmus Seebach. Hun er stor fan, siger hun og gemmer ansigtet i hovedpuden.

Nicoline Bentin Hansen, Ramas værelseskammerat på efterskolen Solgården i Tarm, griner højt. Hun er lige så lys, som Rama er mørk, og kommer fra Lystrup ved Aarhus. Nicoline er opvokset i Luthersk Mission, Rama er muslim og på efterskolen er de blevet bedste venner.

- I begyndelsen var det lidt spændende, at Rama kommer fra et helt andet land. Men det er ikke noget, jeg tænker ret meget over længere, siger Nicoline.

- Da vi fik værelset, stod sengene overfor hinanden. Men vi satte dem ret hurtigt sammen, siger Rama.

De to tager masser af selfier. Og deler veninde-hemmeligheder under dynen.

Solgården

Kristen efterskole med evangelisk luthersk grundlag.Har til opgave at række unge mennesker Guds ord.

Har i øjeblikket fem flygtninge blandt de 99 elever.

Efterskoleforeningen yder bidrag til flygtningenes betaling. Nogle får resten betalt af deres hjemkommune, andre betaler mellem 500 og 1000 kroner om måneden for opholdet.

Familiegruppen er seks drenge, her i blandt Nour, der samles med deres familiegruppelærer og snakker stort og småt. Foto: Joan Karlsen
Annonce

Første af sin slags

Rama er den første muslimske elev fra et arabisk land på Solgården. Hun gik også på Solgården sidste år, og i år har hun fået sin lillebror Nour med.

- Det har været så let. Rama har været fuldstændig indstillet på integration fra dag ét, siger forstander Kristian Andersen.

Skolens krav er, at alle elever deltager i morgen- og aftenandagt, kristendomsundervisning, bibeltimer og går med i kirken i Skjern, når der er obligatorisk skoleweekend.

- Men vi kontrollerer ikke, hvor højt man synger med på salmerne, tilføjer forstanderen.

På et helt andet punkt har han dog givet en særlig dispensation til søskendeparret. De er blevet fritaget for at se nyheder, som alle skolens elever ellers skal hver morgen klokken 7.30.

- Det var for hårdt for dem at se indslagene fra Syrien.

Søskendeparret har i en fællestime fortalt om deres opvækst i Syrien, om flugten, om den ugelange sejltur i en overfyldt båd, hvor alle kastede op og ingen fik mad. Ellers har skolen ikke gjort noget særligt ud af, at de er muslimer og fra Syrien.

- Vi er glade for, at de er kommet. Vi har håbet, at de kom, for vi vil gerne være en del af løsningen på de udfordringer, samfundet står overfor, siger forstanderen.

Fakta

Magasinet har også besøgt Rama og Nour Manans familie i Varde.Forældrene og de fem børn flygtede fra Syrien for 3,5 år siden.

Familien er indstillet på at blive så dansk som mulig.

En moster, som har fået opholdstilladelse i Tyskland, er konverteret til kristendom.

Moster forudsiger at hele familien bliver kristne, og i familien er holdningen at det nok mest er et spørgsmål om tid.

Muslim og kristen, det giver ingen problemer for de to veninder. Foto: Joan Karlsen
Annonce

Ordentlige drenge

På drengeværelset, som Nour deler med Kasper og Mathias, er der hverken idolplakater eller sammenstillede senge. Her er meget ordentligt.

- Vi er sådan et værelse, hvor vi har det rimeligt godt sammen. Vi snakker sammen, også hvis den ene synes, noget har været svært en dag, siger Kasper Lykke Kronborg.

Han har den første seng, mens Nour sover over Mathias Weis Petersen. Også her er de to danske drenge fra Luthersk Mission, og heller ikke her er Nours herkomst noget problem.

- Det har vi ikke noget imod. Nour er vældig flink, og vi har ikke fordomme, siger Kasper.

- Vi har også mange danske elever, der ikke kommer fra kristne hjem, siger forstanderen og fortsætter:

- Typisk siger de, at de har valgt os ud fra en forventning om en god omgangstone. Og om man er muslim eller kristen, så er der vel et sammenfald i mange grundliggende værdier.

Hvordan forholder I jer til Islam?

- Vi er sat i verden på evangelisk luthersk grund, så det siger sig selv, at vi ikke tænker, den ene tro kan være lige så god som den anden. Så giver vores værdier jo ingen mening. Men vi respekterer hinandens meninger og hinandens tro.

Rama var Solgårdens første muslimske elev. I dag er er fem elever med dansk som andetsprog. Foto: Joan Karlsen
Forstander på Solgården, Kristian Andersen, på drengeværelse, hvor Nour har fået overkøjen. Foto: Joan Karlsen
Kristian Andersen har glædet sig til at tage del i integrationsarbejdet, og håber, efterskolen får flere unge af anden herkomst. Foto: Joan Karlsen
Nours drengeværelse, med værelseskammeraterne Kasper og Mathias. Foto: Joan Karlsen
Der bliver taget rigtig mange selfies på Rama og Nicolines værelse. Foto: Joan Karlsen
Eleverne med dansk som andetsprog lærer blandt andet om dansk kultur i de timer, hvor de er trukket ud fra deres almindelige klasser. Foto: Joan Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce