Annonce
Indland

Syv fængslede er løsladt på grund af rod med teledata

Tvivlen om de såkaldte teledatas pålidelighed fører nu til en stribe løsladelser i verserende straffesag.

Anklagemyndigheden har løsladt syv varetægtsfængslede i narkosag fra Esbjerg som direkte følge af de fejl i behandlingen af de såkaldte teledata, som i den seneste tid er blevet afdækket, skriver politiken.dk.

Anklager Morten Rasmussen fra politiets Særlig Efterforskning Vest fortæller til Ritzau, at løsladelsen sker, fordi anklagemyndigheden ser sig nødsaget til at udsætte sagen.

- Vi har vurderet, at vi ikke kan gå i gang med sagen uden brug af teledata, og derfor må vi udsætte den, fortæller Morten Rasmussen.

- Det betyder, at den tid, som de tiltalte vil komme til at sidde fængslet, inden der falder dom, vil overstige den straf, man kan forvente i en sag af den type, forklarer han.

Rigsadvokaten, som er øverste chef for anklagemyndigheden, udsendte i weekenden en instruks om, at de såkaldte historiske teleoplysninger midlertidigt ikke skal indgå som bevis i straffesager.

Teleoplysningerne bruges i straffesager til at angive, hvor en bestemt mobiltelefon har befundet sig på et bestemt tidspunkt. Men det viser sig, at systemet måske ikke er så pålideligt, som man troede.

I sagen fra Esbjerg, som ifølge Morten Rasmussen drejer sig om cirka 30 kilo hash, ændrer instruksen fra Rigsadvokaten imidlertid ikke på mistankegrundlaget mod de syv.

- Det drejer sig udelukkende om proportionaliteten, altså at de vil komme til at sidde fængslet i for lang tid. De er fortsat tiltalt i sagen, siger Morten Rasmussen.

Instruksen fra Rigsadvokaten har også allerede haft betydning for andre sager. Blandt andet i en sag om drab på tre ældre mennesker.

Ekstrabladet.dk skriver, at den sigtede i den sag tirsdag fik sin varetægtsfængsling forlænget i to uger. Normalt forlænges en fængsling i den type sager med fire uger ad gangen.

Men netop fordi der tidligere har indgået teleoplysninger i grundlaget for fængslingen, har retten fastsat en kortere frist.

Og det er nu op til anklagemyndigheden at overbevise retten om, at manden skal forblive fængslet, uden at fremlægge de historiske teleoplysninger.

/ritzau/

Annonce
Skandale om teledata spiller ind i tredobbelt drabssag
Tiltalte i narko-sag: Nu er 7 løsladt på grund af fejl i teledata
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Gratis: Hyggeaften hos Hr. P

Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Sydjylland

Små handelsskoler risikerer at miste udkantstilskud: Nu står flere til at gå i minus

Annonce