Annonce
forside

Syv frikendte mænd mister erstatning fra kæmpe narkosag

En container med kokain endte i sommeren 2015 i Esbjerg, selv om planen ifølge anklagemyndigheden var, at indholdet skulle smugles videre fra Fredericia Havn. Arkivfoto: Phil Noble/Reuters
Statskassen skal alligevel ikke betale millionerstatning til mænd, der blev frikendt i sag om 310 kilo kokain.

Viborg. Aldrig før havde dansk politi fundet så meget kokain på ét sted, som tilfældet var hos en virksomhed i Esbjerg 14. juli 2015.

Her viste en container sig at indeholde sække med 310 kilo ren kokain. Syv mænd blev siden anholdt, fængslet og tiltalt for narkosmugling. Men de blev aldrig dømt. De blev frifundet ved Retten i Kolding i 2016 - og derefter fulgte en sag om erstatning for den tid, de syv mænd havde været varetægtsfængslet.

Retten i Kolding besluttede, at mændene skulle have i alt 1.160.000 kroner i erstatning for at have været frihedsberøvet alt for længe. Men anklagemyndigheden ankede afgørelsen, og fredag har Vestre Landsret trukket alle pengene tilbage. De frikendte mænd skal ikke have en krone, mener landsretten.

Tidligere i forløbet har også Stats- og Rigsadvokaten afvist kravet om erstatning, der som udgangspunkt lød på cirka 3,5 millioner kroner. Retten i Kolding mente til gengæld, at der var grundlag for en erstatning på 168.000 kroner til seks af mændene. Den syvende fik 152.000 kroner i erstatning, fordi han blev anholdt senere end de andre.

Containeren med den usædvanligt store beholdning kokain blev opdaget i Esbjerg, men at den endte i Vestjylland, var faktisk en fejl. Af sagen mod de syv mænd fremgik det, at de i juli 2015 ankom til havnen i Fredericia for at tage imod containeren, der blev sejlet ind fra Antwerpen i Belgien og forinden var blevet afskibet fra en havn i Brasilien.

I to hold kom de kørende fra Belgien og Holland. De blev tiltalt for at ville tage kontrol over kokainen i Fredericia. Og for derefter at ville bringe de mange kilo kokain ud af Danmark igen. Men det mislykkedes, og containeren endte i stedet hos et firma i Esbjerg. Her slog ansatte alarm, hvorefter politiet fik fat i stofferne.

Anklagemyndigheden mente, at de syv mænd havde til opgave at få fat i kokainen. De var ikke bagmænd, men håndlangere nederst i hierarkiet, lød det. Kravet var fængsel i 10 til 14 år. Retten i Kolding vurderede dog ikke, at anklagemyndigheden havde ført tilstrækkeligt bevis for sine teorier, og mændene blev alle frifundet.

Udover at de frikendte mænd, der kommer fra Holland og Belgien, nu skal betale erstatningerne tilbage, skal de betale omkostningerne for retssagerne i både by- og landsretten. /ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

112

21-årig væltede på scooter og ramte bil

Annonce