Annonce
Haderslev

Syv mikrofoner skal fange støj fra norsk F-35

Gruppen af beboere i Skrydstrup lige ved siden af flybasen diskutterede ivrigt placeringen af mikrofonen. Foto: Larz Grabau

Interessen for at placere mikrofoner til demonstrationsflyvningen med et F-35 var overvældende. Omkring 230 naboer til Fighter Wing Skrydstrup mødte op.

Cirka 230 naboer til Fighter Wing Skrydstrup deltog i onsdagens arbejdsmøde på flybasen. 212 havde tilmeldt sig, men flere end ventet dukkede op.

Aftenens opgave var at fordele syv mikrofoner, som skal opfange lyden eller støjen fra et F-16 og et norsk F-35. Nordmændene udlåner i maj sidstnævnte til to prøveflyvninger og en opstart med efterbrænder. En pilot fra den lokale flybase flyver så først en rute med et F-16 efterfulgt af et norsk F-35; og så en ny rute med F-16 efterfulgt af F-35.

Det blev der stillet mange spørgsmål til. Nogle af flybasens naboer var utilfredse med de ruter, som var planlagt. Men ruterne - som blandt andet går rundt om landsbyerne Over Jerstal og Bevtoft - svaret til cirka 80 procent af de flyvninger, som F-16 flyene flyver nu.

- Vi har valgt et repræsentativt udsnit af der, hvor vi flyver mest forklarede aftenens vært, generalmajor og generaldirektør Henrik Raatræ Lundstein fra forsvarets Nyt Kampfly Program.

En beboer fra landsbyen Vedsted klagede over at F-16 flyene havde taget hans flagstangsknop, og at de lyste ind i hans stue under landing.

Annonce
Henrik Raatræ Lundstein lovede permanent støjmåling fra 2020. Foto: Larz Grabau

Støj og vibrationer

Men ellers handlede det mest om den forventede øgede støj fra F-35. En kvinde ville vide, om der var taget højde for at måle de rystelser, man kan forvente i kroppen, når sådan et flyver forbi. Men der måtte Henrik Raatræ Lundstein melde pas.

- Det at måle en vibration, det har vi ikke haft med i vores overvejelser, sagde han.

Men han henviste til, at man i forbindelse med demonstrationsflyvninger kan gå ind på www.f-35iluften.dk og udfylde et spørgeskema, og der beskrive oplevelsen.

Og så gentog han løftet om permanent støjmåling i stil med det system, der findes på Kastrup Lufthavn. Fra 2020 skal det etableres med ti faste mikrofoner samt én mobil mikrofon, som borgerne så kan få stillet op, hvor der er et ønske om det.

De syv mikrofoner til demonstrationsflyvningen forventes placeret i/nær Vojens, Skrydstrup, Over Jerstal, Bevtoft, Marstrup, Vedsted og Aabøl.

Testpilot Casper Børge Nielsen forklarede om de valgte indflyvningsruter. Foto: Larz Grabau
Casper Børge Nielsen var med til at rådgive gruppen af borgere fra Bevtoft om placering af mikrofonen. Testpilot Casper Børge Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce