Annonce
Tønder

Tålmodigheden brast: Turist-fremtid stemmes i hus på onsdag

Står det til flertallet af Rømø-Tønder Turistforening, skal Tønder satse på et turistsamarbejde med de tre sønderjyske kommuner. Kommunalbestyrelsen afgør sagen kommende onsdag. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard
Behovet for yderligere information viger for ønsket om at få Tønder Kommunes fremtidige turistsamarbejde på plads her og nu. Onsdag aften falder afgørelsen i byrådssalen.
Annonce

TØNDER: - Hvor skal vi hen, du?

Når det gælder et fremtidigt turistsamarbejde, så har borgere, politikere og turistaktører i Tønder Kommune stillet sig dette spørgsmål i næsten to år. Nu er et svar lige på trapperne, og det kommer faktisk hurtigere end forventet.

Onsdag aften afgør et flertal i kommunalbestyrelsen, om Tønder Kommune tilslutter sig et fuldgyldigt sønderjysk destinationssamarbejde med Aabenraa, Haderslev og Sønderborg kommune, eller om man satser på at lægge alle sine kræfter og penge i et samarbejde med Esbjerg og Fanø kommuner i Destination Vadehavet.


Når vi så har truffet en beslutning, så regner vi med, at der bliver ro på området

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder


Oplægget til en endelig afgørelse på onsdag kommer efter, at økonomiudvalget torsdag formiddag på en tillægsdagsorden besluttede, at sagen skal afgøres her og nu. Beslutningen er en kovending i forhold til en tidligere udmelding fra borgmester Henrik Frandsen, der i sidste uge lagde op til, at repræsentanter fra de to destinationer skulle få mulighed for at præsentere deres tanker og planer, inden politikerne traf en afgørelse.

- Jeg ønsker klarhed, sagde borgmesteren dengang.

Men nu er mødet med de to destinationsselskaber altså droppet.

Annonce

Hvorfor?

Hvorfor har I lige pludselig fået så travlt?

- Det har vi, fordi folk gerne vil have det afsluttet nu. Når vi så har truffet en beslutning, så regner vi med, at der bliver ro på området, siger Henrik Frandsen, og tilføjer, at der kun bliver mulighed for at vælge enten Sønderjylland eller Vadehavet. Den tredje mulighed, en selvstændig Destination Tønder, er droppet.

Afstemningen

Af Rømø-Tønder Turistforenings 103 stemmeberettigede medlemmer deltog 80 i afstemningen om destinationssamarbejdet.

47 (svarende til 59 procent) stemte for Destination Sønderjylland.

29 (svarende til 36 procent) stemte for Destination Vadehavet.

4 (svarende til 5 procent) stemte for en selvstændig Destination Tønder.

Det er ikke turistforeningen men Tønder Kommune, der indgår et fremtidigt destinationssamarbejde.

I sidste uge lagde du op til, at kommunalbestyrelsen skulle høre de to destinationsselskaber, inden I skulle træffe en afgørelsen. I skulle stemme på et oplyst grundlag, også fordi der var rejst tvivl omkring oplysninger, der fremgik af stemmesedlen. Hvorfor hopper du dette skridt over nu?

- Det er et enigt økonomiudvalg, der indstiller dette her. Der var en enighed om, at nu skal det her afgøres. Det vejede højere end hensynet til, at der var nogen, der måske manglede noget mere information, lyder det fra borgmesteren.

Annonce

Ingen nye oplysninger

Beslutningen blev truffet i enighed, og bakkes også op af socialdemokraternes Eike Albrechtsen, der tidligere har kritiseret validiteten af en afstemning blandt medlemmer af Rømø-Tønder Turistforening (RTT). Her stemte et flertal for et sønderjysk samarbejde. Eike Albrechtsen siger, at socialdemokraterne er ved at miste tålmodigheden i sagen:

- Nu har det stået på i to år. Det skal have en ende. Vi kan simpelthen ikke blive ved med at trække det ud.

Hvorfor venter I ikke med at høre destinationerne, så I kan stemme på et oplyst grundlag?

- Fordi vi ikke tror på, at der vil komme nye oplysninger frem. Og når det ikke kan bringe noget nyt, ser vi ingen grund til at gøre det, siger Eike Albrechtsen.

Annonce

Indstillingen

Der er syv medlemmer i økonomiudvalget. Mens Claus Hansen (LA) og Jørgen Popp Petersen (Sl. P.) anbefaler en sønderjysk løsning, peger Bent Paulsen (DF) på Destination Vadehavet. De tre medlemmer af Venstre (Henrik Frandsen, Preben Linnet og Mathias Knudsen) og Eike Albrechtsen har på deres partiers vegne ikke tilkendegivet deres holdning. Der er på nuværende tidspunkt ikke enighed i de respektive grupper.

- Jeg håber på konsensus i gruppen, men hvis det ikke lykkes, går vi i byrådssalen og stemmer individuelt, siger Eike Albrechtsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvor er Mette Frederiksen?

Annonce