Annonce
Kolding

Tårnhøjt sygefravær i familierådgivningen: Vikarer er hyret ind uden at skele til økonomien

Kristina Jørgensen, (DF), er fortrøstningsfuld, efter hun og de øvrige medlemmer af social- og sundhedsudvalget onsdag fik en status på situationen i Kolding Kommunes familierådgivning. En del af afdelingen kæmper lige nu med at få et sygefravær på 23 procent til at falde. Arkivfoto: Chresten Bergh

Sygefraværet har i december og januar været over 20 procent i en del af familierådgivningen. Siden efteråret er vikarer hyret ind for bedst muligt at sikre børnefamilierne og de ansatte.

Kolding: I januar lå fraværet i den del af familierådgivningen, der har med børn i alderen 0-12 at gøre, på 23 procent. Og tallet for december var på samme niveau.

- Vi vidste, at der var udfordringer, men det var først efter nytår, at vi blev klar over problemets alvor. Allerede i efteråret begyndte vi at tage de vikarer ind, der skal til for at sikre de her børn og vores medarbejdere bedst muligt. Jeg ved ikke, hvad det har kostet. Og vi skeler ikke til økonomien, for vi skal bare lykkes med at få fraværet ned, fortæller Bettina Brøndsted, der er social- og handicapchef i Kolding Kommune.

Onsdag gav hun politikerne i social- og sundhedsudvalget en status og fortalte om de tiltag, som forvaltningen tager.

Kristina Jørgensen (DF), der rejste sagen i udvalget, er fortrøstningsfuld efter dagens møde.

- Der er sat gang i en hel masse initiativer, og det er min klare opfattelse, at forvaltningen tager udfordringen meget seriøst. Det bliver ikke noget quickfix, men det er min forhåbning, at initiativerne vil afspejlede sig i den trivselsundersøgelse, som vi i udvalget får fremlagt, inden kvartalet er omme, siger Kristina Jørgensen.

Annonce

Sygefravær

Politikerne i social- og sundhedsudvalget fik onsdag en status på familierådgivningen.

I afsnittet for børn i alderen 0-12 lå sygefraværet i januar på 23,28 procent. Det er mere end 14 gange højere end i afsnittet for unge, hvor det i januar lå på 1,59 procent.

I familierådgivningen som helhed lå fraværet på 6,76 procent.

I afsnittet for børn i alderen 0-12 år arbejder 17 socialrådgivere.

Lige nu har de 17 ansatte 335 aktive sager. Hvert barn har sin egen sag. En familie med flere tæller altså som flere sager.

Familierådgivningen arbejder med børn, der har ekstra hjælp i deres dagligdag. Det kan for eksempel være pædagogisk bistand i hjemmet, familiebehandling til hele familien, aflastning eller en anbringelse.

Hvor trykker skoen?

Hvad har forvaltningen sat i gang?

- Det handler blandt andet om dialog med medarbejderne, så der kan tales åbent om, hvor skoen trykker, svarer Kristina Jørgensen.

Bettina Brøndsted ville onsdag kun at fortælle om initiativet med at hyre vikarer ind. De øvrige tiltag skulle sendes til udvalgsmedlemmerne sent onsdag aften, og først herefter kan hun fortælle om tiltagene.

Overholder tidsfrister

Social- og handicapchefen oplyser, at det er langtidssygemeldinger, som børneafsnittet er udfordret af.

- Fordi der kun er 17 ansatte i afsnittet, vil jeg ikke uddybe, hvad der er årsag til sygemeldingerne, for så ville jeg udlevere personfølsomme oplysninger. Men jeg kan sige, at vi er udfordret på arbejdsmiljøet.

Hvad betyder det høje sygefravær for de børn og familier, der bruger familierådgivningen?

- Ved et tilsyn i december kunne vi konstatere, at vi overholder lovgivningen, tidsfristerne og i det hele taget det, vi skal i sagerne. Men sygemeldingerne har betydet, at nogle familie har mødt forskellige sagsbehandlere, svarer Bettina Brøndsted.

Hvad har sygefraværet betydet for de raske medarbejdere?

- Selvfølgelig har de skulle løbe hurtigere, men vi har, som nævnt taget vikarer ind. Vikarerne har varetaget sagsbehandling, så de sygemeldtes sager ikke skulle deles ud på de øvrige.

Onsdag blev udvalgsmedlemmerne også orienteret om, hvor stor udskiftning der er i afdelingen.

- I og med vi fik orienteringen i et lukket bilag, så vil jeg ikke afsløre tallet, men jeg forventer, at det tal bliver offentligt fra næste møde, siger Kristina Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce