Annonce
Udland

Tænketank: På høje tid med EU-indsats for højere flypriser

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Flytrafikken har for længe været favoriseret, så EU-initiativ for højere priser er godt nyt, mener Concito.

- Det er en rigtig god nyhed.

Sådan lyder reaktionen fra Henrik Gudmundsson, der er seniorkonsulent ved den grønne tænketank Concito, efter at ni EU-lande torsdag underskrev en direkte opfordring til EU-Kommissionen om at præsentere forslag, der vil bringe prisen på flyrejser op.

- Alt for længe har reguleringen på området været for svag, og det er den stadigvæk, hvis man vil have klimapåvirkningen under kontrol, tilføjer Henrik Gudmundsson.

Formålet med erklæringen, som blandt andet Danmark er medunderskriver på, er, at passagerer i højere grad skal betale for den forurening, som de bidrager til, når de rejser med fly.

Og det er en god idé, mener Henrik Gudmundsson. Han mener, at internationale aftaler er afgørende, hvis man vil reducere CO2-udledningen fra flytrafikken.

- Det er godt, at flere lande går sammen, fordi flytrafikken er meget international, og det er godt at se, at Danmark er med i den kreds, for vi har hidtil været meget passiv omkring alt, hvad der handler om klimapåvirkning og flytrafik, siger han.

Ifølge Henrik Gudmundsson har luftfartssektoren i mange år haft for gunstige vilkår, hvilket har presset priserne i bund.

- Der er ingen brændstofafgifter og ingen moms, og man må sige, at sektoren har fløjet under radaren. Og det er bevidst, fordi man har villet fremme samhandlen og samkvemmet globalt.

- Derfor har man syntes, at alle bånd skulle fjernes, og det er inkarneret i aftaler og EU-regler, siger han.

Spørgsmål: Hvad vil være den mest effektive vej mod at sikre, at passagererne betaler en pris, der svarer til klimaaftrykket ved flyrejser?

- Det mest effektive vil være, hvis man globalt kunne blive enige om en CO2-afgift, så alle lande og selskaber skulle betale det samme. Det er desværre svært at forestille sig.

- Derudover er der EUs' kvotesystem, som kunne skærpes. Det vil sige, at man pålægger selskaber at købe CO2-kvoter. Det gør man internt i Europa i dag til en vis grad, men det er ikke særlig mange penge, det drejer sig om, så det er også et område, man kunne kigge på, siger Henrik Gudmundsson.

Også i Klimarådet anbefaler man højere priser på flybilletter.

- Billigere flybilletter fører til øget efterspørgsel efter flyrejser og dermed højere udledninger af drivhusgasser, skriver rådet ifølge dagbladet Information i et notat rettet mod de politikere, der i disse dage forhandler finanslov.

Rådet anbefaler, at man starter med at indføre passagerafgifter. Det kan ifølge beregninger fra EU-Kommissionen reducere passagertallet og udledningerne med fire procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce