Annonce
Esbjerg

Tæppet går for det vildeste Wagnerdrama

Amerikanske James Johnson synger rollen som over-guden Wotan.PR-foto: Mogens Damm/Den Ny Opera

Næsten 100 musikere og et stærkt hold sangere opfører Wagners fortælling om jagten på guldet og magten, der korrumperer og giver kærligheden trange kår. Den ny Opera vil skabe en forestilling, der kan tale til alle.

Esbjerg: Ikke færre end 90 orkestermusikere stiger ned i en - til lejligheden - ombygget orkestergrav, når Esbjergs Den Ny Opera på fredag har premiere på en helt ny udgave af Nibelungens Ring, Richard Wagners store operacyklus i fire dele.

Esbjerg-Ringen begynder med operaen Valkyrien - og altså ikke i nogen skrabet udkantsversion. Sammen med det udvidede Sønderjyllands Symfoniorkester, lader kompagniet tæppet gå for Wagner i fuld skala.

Annonce
Valkyrierne er krigsgudinder, der ledes af Brünhilde. PR-foto: Mogens Damm/Den Ny Opera

Fortsættelse følger

Det er planen, at Ringens tre øvrige dele, Rhinguldet, Siegfried, Ragnarok, skal følge hver anden sommer de kommende seks år, og at projektet skal kulminere med opførelsen af den samlede Esbjerg-Ring i 2024.

Sangerholdet er en blanding af erfarne kræfter og nye unge Wagner-sangere. Den amerikanske basbaryton, James Johnson, som for 12 år siden sang en stærk Wotan på Det Kongelige Teater, er tilbage i samme rolle i Esbjerg. Sieglinde synges af den unge svenske sopran Cornelia Beskow. I maj debuterede hun i rollen på Operaen i Stockholm og et enigt anmelderkorps skrev begejstret, at her blev den nye store svenske Wagner-sopran født. Den danske tenor Magnus Vigilius synger Siegmund og debuterer her for alvor i en stor Wagnerrolle.

- Cornelia og Magnus er fabelagtige, erklærer dirigent og operachef Lars Ole Mathiasen i en pressemeddelelse.

- De synger fuldstændigt fantastisk begge to, de kan spille teater, de er unge, de ser rigtige ud, alt stemmer - de ér Sieglinde og Siegmund.

Hunding, Jesper Brun-Jensen, og hans unge, tvangsgiftede kone Sieglinde, Cornelia Beskow. PR-foto: Mogens Damm/Den Ny Opera

Musik under scenen

Kompagniet har endda fået lov at bygge om på orkestergraven med inspiration fra Wagners eget festspilhus i Bayreuth.

Her overdækkede Wagner det meste af orkestergraven og placerede tungere instrumenter som horn, trompeter og pauker inde under scenen. Dermed skabte han den berømte, dæmpede Bayreuth-orkesterlyd, som giver sangerne ideelle forhold samtidig med at orkestermusikken smelter sammen på en helt særlig og fantastisk måde, forklarer Lars Ole Mathiasen.

Valkyrien spiller tre gange, 25., 27. og 29. august, i Musikhuset Esbjerg, og der er stadig billetter. /exp

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce