Annonce
Kolding

Tæt kontakt mellem forsorgshjem og naboer giver bedre forhold: Nu er der penge på vej til at forbedre naboskabet

Janni Pallesen er en af de to centerledere på Overmarksgården, mens Kim Degn er kontaktperson for naboerne til forsorgshjemmet. De to har holdt jævnlige møder det seneste år sammen med også politiet og i flere tilfælde formanden for kommunens socialudvalg. Janni Pallesen og Kim Degn er enige om, at der er en god dialog mellem Overmarksgården og naboerne, og for Janni Pallesen er det  vigtigt, at naboerne kan mærke, at ledelsen på hjemmet ikke er ligeglad i de tilfælde, hvor der er uro eller problemer med beboere fra Overmarksgården. Foto: Søren Gylling
Med misbrugere af hårde stoffer blandt beboerne kan det ikke helt undgås, at der for eksempel foregår handel med stoffer omkring forsorgshjemmet Overmarksgården, og at beboere og andre af og til opholder sig udendørs i området. Men en tæt dialog og penge fra kommunen skal være med til at bidrage til naboskabet.

Kolding: Gennem årene er det gået op og ned med forholdet mellem forsorgshjemmet Overmarksgården og de naboer, der bor omkring bygningen på Dyrehavevej.

Sådan er det, når en del af beboerne på Overmarksgården er stofmisbrugere, og misbruget kan have den konsekvens, at der for eksempel handles med stoffer på fortovene i kvarteret omkring forsorgshjemmet. Eller der kan være beboere, der hænger ud på et hjørne - nogle gange sammen med folk, der kommer til udefra.

Men i de seneste år har der været jævnlige snakke og tæt dialog mellem naboerne og ledelsen på forsorgshjemmet for at undgå problemer, og at et godt naboskab i området har politikernes bevågenhed ses ved, at der for første gang nogensinde er penge på vej fra kommunen til et initiativ, der skal være med til at forbedre forholdet mellem naboer og forsorgshjem.

Ved del-budgetforliget for nylig blev der sat 100.000 kroner af til forbedret naboskab omkring Overmarksgården, og både centerleder Janni Pallesen og naboernes kontaktperson i forhold til Overmarksgården, Kim Degn, glæder sig over, at man fra politisk side har øje for, at det kan være nødvendigt at bakke op om naboskabet i området.


Jeg er ikke naiv og tror, at det beløb kan redde hele verden. Men det kan være med til at skubbe på en udvikling i området.

Hans Holmer (SF)


- Det er så godt, at politikerne vil lægge noget værdi ind i det og være med til at bringe forsorgshjem og villakvarteret tættere, siger Janni Pallesen.

- Ja, det er fedt, selv om jeg godt ved, at vi hverken er helt eller halvt i mål, tilføjer Kim Degn, der flyttede ind på en vej lige ved siden af Overmarksgården i slutningen af 2019.

Annonce

Ro og uro på skift

Janni Pallesen fortæller, at der i nogle perioder er roligt omkring Overmarksgården, mens der er mere uro i andre perioder. Det er især i disse perioder, der er brug for kontakt mellem ledelsen og naboerne. Har naboerne noget på hjerte, henvender de sig gennem Kim Degn, og det fungerer godt, mener de to.

- Det er godt, hvis naboerne får en oplevelse af, at vi ikke er ligeglade, og at vi gerne vil gøre noget. Men når man har nogle af de hårdeste stofmisbrugere boende, har det konsekvenser omkring stedet, og der kan være handel i området, hvor vi ikke kan se det, fortæller Janni Pallesen om de konkrete udfordringer, som er noget af det, naboerne klager over.

Centerleder på Overmarksgården, Janni Pallesen, er åben om, at det kan skabe uro i lokalområdet, når man har et forsorgshjem liggende, da der blandt andet bor misbrugere af hårde stoffer der. Foto: Søren Gylling

Hun understreger, at det er vigtigt for medarbejderne på Overmarksgården, at der helst ikke skal være steder omkring bygningen, hvor beboerne kan stå og gemme sig, og hvor der i det skjulte kan foregår handel med stoffer. Man vil gerne fra kontorerne i bygningen kunne følge med i, hvad der foregår lige udenfor grunden.

- Men vi vil i samspil med naboerne også gerne sørge for, at her er pænt og nydeligt, siger hun.

Annonce

Måden at komme videre på

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Hans Holmer (SF), har deltaget i flere møder med repræsentanter for Overmarksgården og Kim Degn, og er her blevet opmærksom på, at det kunne være positivt for parterne med et kontant tilskud til deres arbejde for et bedre naboskab.

- Det er rigtig godt, at de prøver at være løsningsorienterede i forhold til at komme videre. Man kan sige, at det er et relativt beskedent beløb, vi giver, og jeg er ikke naiv og tror, at det beløb kan redde hele verden. Men det kan være med til at skubbe på en udvikling i området, siger Hans Holmer.

Han er klar over, at der fortsat kan være problemer i området på grund af adfærd fra beboere på Overmarksgården, og situationen ikke bare er "lyserød". Men han er ikke i tvivl om, at samarbejdet mellem forsorgshjemmet og naborepræsentanten kan være et eksempel andre steder, hvor der for eksempel er placeret en bosted, værested eller lignende i et boligkvarter.

- Dialogen må være måden at komme videre på. Det er i alle interesse at finde løsninger, og det gør man ved at snakke med hinanden, være løsningsorienteret, have dialogen og være ærlige overfor hinanden, siger Hans Holmer.

Overmarksgården

  • Der er plads til cirka 44 beboere på forsorgshjemmet Overmarksgården, hvor der arbejder omkring 40 ansatte.
  • Beboerne bor på stedet midlertidigt og kan få forskellig hjælp i den periode, de bor der. Beboerne døjer blandt andet med misbrug af for eksempel stoffer eller alkohol, ligesom en del er psykisk syge.
  • I Serviceloven står der følgende om forsorgshjem: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Alarm 112

Video: Voldsom naturbrand er næsten slukket efter massiv indsats

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce