Annonce
Danmark

Tønder-familie i karantæne efter skiferie

Lene Andresen og hendes sønner er gået i karantæne efter en skiferie i Italien. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Lene Andresen fra Tønder og hendes tre sønner er gået i coronakarantæne efter en skitur til Italien. Hun har lavet en lang dosmerseddel og regner blandt andet med at nå at male badeværelset og stuen.

Coronavirus: For en uge siden nød Lene Andresen og hendes tre voksne sønner sneen i Passo Tonale, der ligger på grænsen mellem de italienske regioner Lombardiet og Trentino. Nu sidder de fire fordelt på tre adresser hjemme i Danmark - de er gået i karantæne efter opholdet i Italien, der er hårdt ramt af coronavirus.

På skiferien fik familien en besked fra Udenrigsministeriet, som orienterede om, at Sundhedstyrelsen anbefalede, at man bliver hjemme 14 dage efter sin hjemkomst, hvis man har opholdt sig i en af flere italienske regioner - heriblandt Lombardiet.

- Umiddelbart når myndighederne går så drastisk til værks, synes jeg, skal man som borger følge de anbefalinger, der kommer, fortæller Lene Andresen, der nu opholder sig i hjemmet i Tønder sammen med sin yngste søn, Jesper, mens Jacob og Jonas er i deres lejligheder i henholdsvis Sønderborg og Tønder.

Interviewet foregår over telefonen, og fotografen må fotografere ind gennem en rude.

Lene Andresens mand, sønnernes far Dirk Andresen, der ikke var med på skiferien, er nu indkvarteret på en fjerde adresse.

Annonce

Jeg synes virkelig, det er sådan en mærkelig følelse, at man er nødt til at gå herhjemme i 14 dage på grund af en influenza-virus.

Lene Andresen, er frivilligt gået i 14 dages karantæne efter en skiferie i Italien

God samvittighed

Lene Andresen og sønnerne tog med bus til Italien 28. februar, og turen gik hjemad 7. marts. Undervejs havde rejseselskabet faktisk haft planer om at få dem hjem før tid, men det blev ikke til noget.

Inden familien tog af sted på ferie, talte de om udbruddet af coronavirus, men rejser til området blev ikke frarådet, som det er tilfældet nu, på daværende tidspunkt.

- Vi tog derned med god samvittighed i princippet, fortæller Lene Andresen, der havde en forventning om, at rejsebureauet ville aflyse rejsen, hvis det var nødvendigt.

Familien havde været på flere skiferier, da drengene var små, og nu skulle Lene Andresen for første gang på skiferie med sine voksne drenge - hun glædede sig voldsomt og ville gerne af sted.

Hvis myndighedernes råd havde været at blive hjemme, havde hun dog truffet en anden beslutning, siger hun.

- Så havde vi aflyst, slår hun fast.

Medbragte håndsprit

På hotellet i Passo Tonale og i skiområdet i det hele taget undrede familien sig. De kunne således hverken få øje på spritbeholdere eller se nogen sedler med beskeder om at huske håndvask.

Lene Andresen havde selv forberedt sig ved at tage håndsprit med. Hun synes, det er svært at blive klog på, præcis hvor farlig coronavirus er.

- Jeg synes virkelig, det er sådan en mærkelig følelse, at man er nødt til at gå herhjemme i 14 dage på grund af en influenzavirus, fortæller hun.

Lene Andresen har blandt andet planer om at få malet sit badeværelse og sin stue. Hendes mand Dirk Andresen er ikke i karantæne og kan sørge for indkøb. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Fysisk træning

Nu sidder hun i lejligheden i Tønder med sin yngste søn, Jesper, som bor hjemme i øjeblikket.

- Nu har vi kun været i karantæne, siden vi kom hjem i søndags, så det er ikke så hårdt endnu. Men jeg tror da på, at når vi kommer hen i næste uge, så begynder det jo nok at blive lidt kedeligt, fortæller Lene Andresen.

Hun er butikschef i Imerco i Tønder, og hun har været nødt til at bede en medarbejder, der faktisk skulle have holdt ferie nu, om at møde på arbejde.

- Det, synes jeg faktisk er lidt hårdt, at man er nødt til skulle at bede andre om at være til stede, og jeg går herhjemme og er i princippet rask. Jeg fejler jo ingenting. Jeg må bare ikke gå ud ad en dør, fortæller hun.

Hun og sønnen forsøger at aktivere sig selv.

- Vi har lavet en lang dosmerseddel af ting og sager, vi godt kunne tænke os at få lavet. Så i går (mandag, red.) fik jeg ryddet op i nogle gamle papirer og mapper, fortæller Lene Andresen, der også har andre planer.

- Der står jeg skal have mit badeværelse malet, og jeg skal have min stue malet, fortæller hun.

- Så har vi et lille væddemål kørende, drengene i hvert fald, og jeg måske lidt, at vi skal lige træne lidt fysisk - vi skal lave nogle armbøjninger og nogle mavebøjninger og sådan nogle forskellige ting og sager, fortæller hun.

I en facebookgruppe viser familiemedlemmerne hinanden, når de træner fysisk.

Mad er ikke et problem.

- Vi er jo heldige. Jeg har min mand udenfor. Han har sørget for, at køleskabet er fyldt, og fryseren er fyldt, fortæller Lene Andresen, der også kan skrive til Dirk Andresen, hvis hun mangler noget.

Lene Andresen og hendes sønner er gået i karantæne efter en skiferie i Italien. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Begrænsningens kunst

Dirk Andresen er i øjeblikket flyttet ind i sin afdøde mors hus i Tønder. Han synes, det er underligt at have familien i karantæne - og ikke lige kunne hente noget i lejligheden.

- Det er sådan lidt begrænsningens kunst. Og så er det lidt sært, at man kun snakker med sin kone gennem telefonen og gennem et vindue, fortæller han.

- Det er særpræget, men de 14 dage går også, siger han.

Lene Andresen og hendes sønner er gået i karantæne efter en skiferie i Italien. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Søn keder sig

Sønnen Jonas Andresen sidder alene i en lejlighed i Tønder. Da familien kom hjem fra Italien, var det ham, der fra Padborg kørte først til Sønderborg og siden til Tønder. Hans kammerat afleverede bilen i Padborg og kørte så med Dirk Andresen hjem.

- Min mor og min lillebror satte jeg af derhjemme, og så kørte jeg selv hjem, og så har jeg været hjemme siden, fortæller karantæneramte Jonas Andresen.

- Det er røvkedeligt. Jeg keder mig som ... Jeg er håndværker, så jeg har meget svært ved at skulle være hjemme i så lang tid og simpelthen ikke lave dagens gode gerning på nogen måde. Jeg kan ikke engang tage over at træne, fortæller han.

Han spiller håndbold på TM Tønders tredjedivisionshold, og det er hårdt for ham at undvære sporten.

- Min træner var bestemt ikke glad for, at jeg ikke kunne komme med til kamp eller til træning eller noget som helst. Men der er desværre ikke noget at gøre ved det. Det er jo, som det er, konstaterer han.

Familien skal umiddelbart være i karantæne frem til 22. marts.

Interviewene foregik over telefonen og fotograferingen gennem et lukket vindue

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Formand for menighedsråd trækker sig i protest over biskop: Det vil jeg ikke være med til

Annonce