Annonce
Tønder

Tønder Festival skudt i gang af glade børn, bare tæer og franske toner

Torsdag klokken 12 åbnede den 45. udgave af Tønder Festival. Det skete med indmarch af 100 SFO-børn fra Tønder distriktskole. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Torsdag åbnede Tønder Festival for 45. gang. Det skete med musik fra The Savage Rose tilsat 100-SFO børn, der marcherede ind på pladsen samme sekund klokken slog 12 og festlighederne begyndte.

Tønder: - Så blev det endelig sidste weekend i august måned. Det er lig med Tønder Festival, sagde Tønders borgmester, Henrik Frandsen til åbningen af den 45. omgang af Tønder Festival torsdag middag.

Men inden da skal vi spole tiden omkring 10 minutter tilbage.

Klokken 11.59 blev der nemlig talt ned og præcist ét minut senere marcherede 100 børn fra SFO'erne i Tønder skoledistrikt ind på Tønder Festivalplads til lyden af sækkepiber.

De var alle udstyret med det franske flag samt flag fra syv forskellige franske kolonier. Årets store musikalske tema på festivalen hedder nemlig "Franske rødder". Der bliver spillet toner lige fra keltisk musik fra Bretagne til franskinspireret musik fra Canadas østlige, fransktalende del.

- På grund af forurening har vi ikke længere balloner med. Derfor har vi i stedet lavet flag, som vi vil sætte rundt om på pladsen, sagde Karen Mikkelsen, der er leder for SFO i Tønder skoledistrikt.

Annonce

Tønder Festival

Årets Tønder Festival varer fra 22. til 25. august. The Savage Rose spillede åbningskoncerten på den store Open Air-scene torsdag.

Frem til søndag aften vil omkring 70 musikere og band spille koncerter på festivalpladsens otte officielle scener samt i festivalens mindste spillested, Visemøllen, der ligger uden for det indhegnet område.

På Tønder Festival er "handmade music" i centrum. Musik med rødder i folk, rootsrock, country, blues, cajun, world, med mere.

Noget for alle

Bagved alle børnene ventede en flok forventningsfulde festivalgæster bag den rød-hvide afspærring klar til at blive lukket ind.

- Nu skal vi i gang, sagde Conny Olesen fra Tønder, der sammen med veninden Solveig Aabenhuus havde ventet 30 minutter på at festivalen skulle åbne.

- Det er hyggeligt at stå og vente sammen med alle de andre gæster. Det charmerende med Tønder Festival er, at møder man ikke folk i løbet af året, som møder man dem til festivalen, grinte Solveig Aabenhuus.

De to kvinder glædede sig særligt til at opleve The Savage Rose og den barfodede Annisette, der var den første til at spille på festivalen og til at høre, som de sagde, deres egen Jacob Dinesen.

- Det er en brøkdel af musikken, man kender, men så taler man med folk, som siger, hvad man skal se. Så kan man sætte kryds eller spørgsmålstegn ved dem. Det er det fantastiske med festivalen. Der er noget for alle, sagde Conny Olesen.

Tønder Festival varer indtil søndag, hvor gæsterne indtil da kan opleve musik fra de i alt elleve musikscener.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce