Annonce
Tønder

Tønder Gymnasium får støtte til genforeningsprojekt

Tønder Gymnasium er blandt støttemodtagerne - og pengene skal gå til et grænseoverskridende projekt. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Gymnasiet i Tønder var blandt de heldige, da BHJ-fonden uddelte i alt 750.000 kroner til 11 projekter i Syd- og Sønderjylland. Pengene til skolen går til et fælles projekt med gymnasiet i Niebüll, der skal gøre de unge klogere på genforeningen i 1920.

Tønder: Når fejringen af 100-året for genforeningen i 1920 begynder næste år, er der mange sønderjyder, der er i gang med at stable en masse spændende projekter på benene. Tønder Gymnasium er én af dem, der får glæde af pengene fra BHJ-fondens genforeningspulje.

- Vi er rigtige glade for de midler, vi har fået tildelt fra BHJ-fonden. Pengene muliggør, at vi kan lave ekstra undervisning og nye og spændende projekter med fokus på genforeningen sammen med de unge på tværs af grænserne, fortæller Anna Frejbæk, rektor på Tønder Gymnasium i en pressemeddelelse.

Initiativet fra Tønder Gymnasium er et tværfagligt og grænseoverskridende projekt med fokus på valgplakaterne, der hang rundt omkring i Sønderjylland og Sydslesvig i 1920. Gymnasiet samarbejder med gymnasiet i Niebüll, for med både en tysk og dansk vinkel at se på, hvordan de unge vil fremstille plakaterne i dag.

- Det er vores tysk- og historielærer Michael Longerich, der har sat gang i det hele sammen med de andre billedkunst- og historielærere. Udgangspunktet var valgplakaterne, som vi sætter i en aktuel og nutidig kontekst. De unge beskæftiger sig på en kreativ måde med genforeningen og fremtiden og ser på, hvordan de mener, valgplakaterne vil se ud i dag, uddyber Anna Frejbæk.

Annonce

De fik penge

BHJ-fonden har uddelt i alt 750.000 kroner til 11 projekter:

 • Sønderborg Ungdomsskole med 75.000 kroner
 • Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig med 75.000 kroner
 • DGI Sønderjylland med 231.000 kroner
 • Tønder Gymnasium med 80.000 kroner
 • Grænseforeningen ungdom med 250.000 kroner
 • Bund Deutscher Nordschleswiger med 75.000 kroner
 • Stensballe Lokalhistoriske Arkiv med 15.000 kroner
 • Sønderjysk forsøgsscene med 29.000 kroner
 • Kollund Roklub med 20.000 kroner
 • Urnehovedselskabet, Bolderslev med 30.000 kroner
 • Historiecenter Dybbøl Banke med 25.000 kroner

Udstiller værkerne

Skulle man være interesseret i at se de unges færdige arbejde, har gymnasiet planer om at udstille de færdige plakater på både på Tønder Gymnasium og gymnasiet i Niebüll og herefter andre steder i Sønderjylland/Sydslesvig.

- Det er dejligt at vide, at den støtte vi kan give med penge fra BHJ-fondens genforeningspulje, gør en forskel for de forskellige initiativer og projekter, som for eksempel Tønder Gymnasium - men i lige så høj grad, at projekterne kan skabe glæde for mennesker rundt om i hele regionen, siger Peder Damgaard, der er formand for bestyrelsen i BHJ-fonden.

Fokus på fremtid

Genforeningspuljen er et ekstraordinært tilskud fra BHJ-fonden. Pengene går til projekter, der med afsæt i genforeningen laver aktiviteter eller tiltag, der ser fremad og har fokus på fremtiden.

- Da vi kiggede på ansøgningerne, lagde vi vægt på den rolle, projekterne spiller for Sønderjylland eller lokalområdet fremadrettet. Det er tiltag, der bygger på utraditionelle og nytænkende ideer, men også aktiviteter hvor børn og unge bliver inddraget, eller hvor man fejrer det gode samarbejde på tværs af grænserne, siger Peder Damgaard.

BHJ-fonden giver i denne omgang tilskud til 10 andre projekter udover Tønder Gymnasium. Normalt uddeler fonden tre gange om året støtte til projekter og initiativer med humanitære, kulturelle og almennyttige formål - især aktiviteter, der har en tilknytning til det sønderjyske område og styrker udviklingen i Sønderjylland.

Er man selv involveret i et projekt, der lever op til fondens formål, er det i år stadig muligt at søge om tilskud. Næste ansøgningsfrist er ultimo december./aki

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

112

Se fotos og video: Publikum og presse blev bortvist fra flyopvisning

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];