Annonce
Tønder

Tønder har fået musikalske lyssignaler

Der er nye musikalske lyssignaler ved Hagge's Musik Pub. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
En gående og stående guitarist pryder nu lyssignalerne ved Hagge's Musik Pub. En tegneserietegner har designet de nye symboler.

Tønder: Odense har H.C. Andersen-lyssignaler, Fredericia har signaler med Landsoldaten, og nu er Tønder med på bølgen af anderledes trafiklys.

Trafikkrydset ved Hagge's Musik Pub, er således nu lige lidt ekstra klar til næste uges Tønder Festival. I fredags blev lyssignalerne målrettet fodgængere ændret, så de nu viser en stående og gående guitarist.

Det er Stig Bang-Mortensen, formand for Tønder Festival Fond, der for omkring halvandet år siden fik idéen til de musikalske lyssignaler. Da kommunen skulle bruge en tegning til de nye signaler, satte han sig først selv ned og forsøgte sig.

- Der fandt jeg ret hurtigt ud af, at det var godt, jeg ikke have valgt det som levevej, fortæller Stig Bang-Mortensen, der efterfølgende kontaktede tegneserietegner Peter Snejbjerg.

- Han sendte en skitse med fem gåmænd og fem ståmænd, og den skitse er faktisk så god, at vi bruger den til en t-shirt i år, fortæller Stig Bang-Mortensen.

Tønder Festival Fond har betalt Peter Snejbjerg for skitserne og har nu rettighederne til dem.

Annonce

Han sendte en skitse med fem gåmænd og fem ståmænd, og den skitse er faktisk så god, at vi bruger den til en t-shirt i år.

Stig Bang-Mortensen, formand for Tønder Festival Fond

Ønske om kønsneutralitet

Ønsket var fra start, at de nye signaler skulle være kønsneutrale. Om det er lykkedes, er op til øjnene, der ser.

- Nogle siger, det en mand, og jeg siger selv, at det kan da godt være en tyndbenet kvinde. Men overvejelserne var der, fortæller Stig Bang-Mortensen, der har været overrasket over den modtagelse, de nye lyssignaler fik, da festivalen præsenterede dem på facebook.

Opslaget er blevet liket og delt flittigt.

- Det er jo blevet fuldstændig godt modtaget, siger Stig Bang-Mortensen.

Ikke ja eller nej

I vejkrydset ved Hagge's Musik Pub er Tønder Kommune vejmyndighed. Ifølge Lars Erik Skydsbjerg, fagchef i Tønder Kommune, var man opmærksom på, at andre byer har alternative lyssignaler, og kommunen kontaktede Vejdirektoratet. Herfra fik man hverken et ja eller et nej til ændringen - det er Tønder Kommunes ansvar, at folk kan afkode de ændrede signaler.

Og hos kommunen mener man, at folk forstår den røde stående guitarist og den grønne gående guitarist.

- Det regner vi nok med, at alle vores borgere og gæster i byen, de forstår signalet i, siger Lars Erik Skydsbjerg.

Tønder Kommune har stået for det praktiske arbejde med ændringen af signalerne.

- Vi har fået lavet de nye glas, og så har vi skiftet dem. Det er det, det har kostet kommunen, fortæller Lars Erik Skydsbjerg.

Tegneserietegner Peter Snejbjerg har designet de nye symboler. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Glad formand

Formand for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V), vil på tirsdagens udvalgsmøde orientere om ændringen. Han er glad for resultatet.

- Jeg synes, det er flot. Jeg synes, det er rigtig lækkert lige at kunne markere, at vi har Tønder Festival, som er noget specielt, siger han.

Der er nye musikalske lyssignaler ved Hagge's Musik Pub. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce