Annonce
Tønder

Tønder har fået musikalske lyssignaler

Der er nye musikalske lyssignaler ved Hagge's Musik Pub. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
En gående og stående guitarist pryder nu lyssignalerne ved Hagge's Musik Pub. En tegneserietegner har designet de nye symboler.

Tønder: Odense har H.C. Andersen-lyssignaler, Fredericia har signaler med Landsoldaten, og nu er Tønder med på bølgen af anderledes trafiklys.

Trafikkrydset ved Hagge's Musik Pub, er således nu lige lidt ekstra klar til næste uges Tønder Festival. I fredags blev lyssignalerne målrettet fodgængere ændret, så de nu viser en stående og gående guitarist.

Det er Stig Bang-Mortensen, formand for Tønder Festival Fond, der for omkring halvandet år siden fik idéen til de musikalske lyssignaler. Da kommunen skulle bruge en tegning til de nye signaler, satte han sig først selv ned og forsøgte sig.

- Der fandt jeg ret hurtigt ud af, at det var godt, jeg ikke have valgt det som levevej, fortæller Stig Bang-Mortensen, der efterfølgende kontaktede tegneserietegner Peter Snejbjerg.

- Han sendte en skitse med fem gåmænd og fem ståmænd, og den skitse er faktisk så god, at vi bruger den til en t-shirt i år, fortæller Stig Bang-Mortensen.

Tønder Festival Fond har betalt Peter Snejbjerg for skitserne og har nu rettighederne til dem.

Annonce

Han sendte en skitse med fem gåmænd og fem ståmænd, og den skitse er faktisk så god, at vi bruger den til en t-shirt i år.

Stig Bang-Mortensen, formand for Tønder Festival Fond

Ønske om kønsneutralitet

Ønsket var fra start, at de nye signaler skulle være kønsneutrale. Om det er lykkedes, er op til øjnene, der ser.

- Nogle siger, det en mand, og jeg siger selv, at det kan da godt være en tyndbenet kvinde. Men overvejelserne var der, fortæller Stig Bang-Mortensen, der har været overrasket over den modtagelse, de nye lyssignaler fik, da festivalen præsenterede dem på facebook.

Opslaget er blevet liket og delt flittigt.

- Det er jo blevet fuldstændig godt modtaget, siger Stig Bang-Mortensen.

Ikke ja eller nej

I vejkrydset ved Hagge's Musik Pub er Tønder Kommune vejmyndighed. Ifølge Lars Erik Skydsbjerg, fagchef i Tønder Kommune, var man opmærksom på, at andre byer har alternative lyssignaler, og kommunen kontaktede Vejdirektoratet. Herfra fik man hverken et ja eller et nej til ændringen - det er Tønder Kommunes ansvar, at folk kan afkode de ændrede signaler.

Og hos kommunen mener man, at folk forstår den røde stående guitarist og den grønne gående guitarist.

- Det regner vi nok med, at alle vores borgere og gæster i byen, de forstår signalet i, siger Lars Erik Skydsbjerg.

Tønder Kommune har stået for det praktiske arbejde med ændringen af signalerne.

- Vi har fået lavet de nye glas, og så har vi skiftet dem. Det er det, det har kostet kommunen, fortæller Lars Erik Skydsbjerg.

Tegneserietegner Peter Snejbjerg har designet de nye symboler. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Glad formand

Formand for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V), vil på tirsdagens udvalgsmøde orientere om ændringen. Han er glad for resultatet.

- Jeg synes, det er flot. Jeg synes, det er rigtig lækkert lige at kunne markere, at vi har Tønder Festival, som er noget specielt, siger han.

Der er nye musikalske lyssignaler ved Hagge's Musik Pub. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce