Annonce
Tønder

Tønder Kommune har taget flere initiativer for at forbedre børns sundhed

Allan Skjøth, der er næstformand i Sundhedsudvalget i Tønder Kommune og i byrådet for Borgerlisten, mener, der bliver taget flere initiativer for at forbedre sundheden blandt børn i kommunen. Flere af tilbuddene har dog været nedlukket under corona. Privatfoto
Tønder Kommune har taget en række initiativer for at få en bedre sundhed blandt børn og unge. Flere af initiativerne har dog været hårdt ramt af coronapandemien.

TØNDER: Hvert fjerede barn i udskolingen i Tønder Kommune er enten overvægtig eller svært overvægtig. Det viser en ny analyse lavet af Danmarks Statistik og DTU Fødevareinstituttet. Analysen har undersøgt, hvordan andelen af overvægtige børn varierer på tværs af geografi og livsvilkår i perioden fra 2012 til 2018. I analysen kommer Tønder Kommune ind på en tredjeplads over de kommuner, der har flest overvægtige til svært overvægtige.

Den placering er ikke noget, der begejstrer Allan Skjøth fra Borgerlisten, som er næstformand for Sundhedsudvalget i Tønder Kommune.

- Jeg har ikke selv læst undersøgelsen, men det er for mange overvægtige børn, og det er en udfordring, vi skal tage op, siger han.

Annonce

Taget flere initiativer

I 2019 blev der vedtaget en sundhedspolitik for perioden 2019-2022. Det har ført til flere initiativer, der har til hensigt at få kommunens børn og unge til at leve sundere.

Blandt tilbuddene nævner Allan Skjøth "Fit first". Her er målgruppen børn i de mindste skoleklasser, der ikke er medlem af en lokal idrætsforening eller går til sport. Et andet tilbud er "Jump for fun", som henvender sig til børn mellem seks og 16 år og deres familier.

- Det er et langt tag. Det gælder om forebyggelse frem for helbredelse, selvom vi prøver på begge ting, siger Allan Skjøth.

Overvægt i udskolingen i Tønder Kommune

Analysen "Ulighed i børneovervægt i Danmark" fra Danmarks Statistik og DTU Fødevareinstituttet viser, at 25 procent af eleverne i udskolingen er overvægtige eller svært overvægtige i Tønder Kommune. 

Landsgennemsnittet ligger på 18 procent. 

I Tønder Kommune har man lanceret flere tiltag, der skal forbedre sundheden. Et af dem er i samarbejde med sundhedsklinikker, der tilbyder hjælp til børn og familier med overvægt. Indtil videre har 121 børn igennem programmet, oplyser Allan Skjøth. 

Derudover har man en app til telefonen, der hedder Liva, som 450 personer er tilknyttet. Den app er et samarbejde, hvor man via sundhedsplejersken eller sundhedsklinikkerne følger op på et sundhedsforløb via appen, oplyser Allan Skjøth

Ud over de to tilbud, tilbyder kommunens sundhedsklinikker også kursuser og hjælp til familier med børn, der er overvægtige. Fælles for de fleste af de kommunale tilbud er dog, at de alle har været sat på pause under corona.

- Vores tilbud har været ramt hårdt. Man har ikke kunne mødes i et fællesskab. Meningen var, at familierne og børnene skulle mødes med kostvejledere, motionsvejledere og diætister på blandt andet Tønder Sygehus og på sundhedshusene i Toftlund og Skærbæk, siger Allan Skjøth.

Annonce

Skulle ske noget

Årsagen til, at der blev lavet en sundhedspolitik i Tønder Kommune i 2019 var, at man godt vidste, at det ikke så prangende ud med sundheden i kommunen.

- Det er klart, at vi har godt vidst de her tal, fordi vi har lavet vores egene undersøgelser. Vi ved godt, at vi har en udfordring, ligesom man har mange steder i landets kommuner, med børn som simpelthen er overvægtige, siger Allan Skjøth.

Annonce

Et bredt samarbejde

Anja Pia Biltoft-Jensen, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet og en af personerne bag analysen om de overvægtige børn, efterlyser en tættere samarbejde mellem både læger, sundhedsplejersker og tandplejen i landets kommuner.

- Jeg tænker, at både sundhedsplejen, tandplejen og lægen, som møder alle familier tidligt i livet, kunne have en stor forebyggende rolle, hvis de fik ressourcerne til det. Og jeg tror, alle børnefamilier har stor tiltro til dem. De tager allerede en snak med familierne, men jeg mener ikke, at de følger børn i risiko så tæt, som der kunne være behov for. Det, at der er en sundhedsprofessionel, som har en personlig kontakt med familien, og kan give rådgivning og vejledning, tror jeg, er den rigtige vej at gå. Alle familier er forskellige, og derfor tror jeg, der er behov for individuel rådgivning, siger hun.

Den idé afviser Allan Skjøth ikke.

- Det her er en indsats, vi skal arbejde videre med og tænke alle parter ind i. Det skal både være læger, skoler, lærere og pædagoger, der måske kan give henvisninger til de kommunale tilbud. Vi har fokus på det her område, siger han.

Annonce
Tønder For abonnenter

Analyse: Nyd førstepladsen, så længe det varer

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Halvdelen af Esbjergs ambulancer er flyttet til Fyn i to uger: Udmattede ambulancereddere er bange for at lade borgere i stikken

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Vejen

Kommunen hyldede sine helte: Jernmanden Frank gjorde det umulige trods hård diagnose

Vejen

Klub har næsten fordoblet sit medlemstal: Her står frivillige i kø for at hjælpe

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Tønder

Politikerne sendte budgetforliget videre til anden behandling - med ros, spørgsmål til processen og for meget blævrefedt

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Vejen

Ildsjæle hædret:  Susanne er fast inventar i hallen

Haderslev For abonnenter

Ildspåsættelse gav forløsning: 24-årig brandstifter begyndte karrieren allerede som 16-årig

Esbjerg For abonnenter

Efter møde: Ingen udsigt til vagtlægebesøg i mindre byer foreløbig

Annonce