Annonce
Læserbrev

Tønder Kommune og arkæologi

Læserbrev: Åbent brev til Tønder Kommune – skal man le eller græde?

Jeg ville helst det første, men er tvunget til det sidste!

Bag Halldor Gunnløgssons rådhus ligger en bygning på et fortidsmindebeskyttet område, hvor man med sikkerhed vidste, at man ved udgravning ville finde spor af indgangsområdet til Tønderhus slot, indsejlingen til havneområdet og et sikkert betydeligt antal genstande fra slot og by.

Der var påvist bådrester tilbage til 1200-tallet – man kunne stille sig på linje med Ribe i dokumentationen af en vestkystby tilbage til middelalderen. For al fremtid kunne man belyse væsentlige forhold i historien om Danmarks ældste købstad.

Hvad gjorde man? Man fravalgte endog arkæologernes beskedne forslag om en miniudgravning til 500.000 kroner.

I fire år fra 2012 og frem arbejdede en gruppe frivillige med at argumentere, dokumentere og stille alternative forslag med henblik på at forhindre overgrebet på Tønders forhistorie. 4.519 underskrifter blev i løbet af kort tid indsamlet. Intet hjalp – kommunen tromlede sit projekt igennem. Var det lovligt?

Nu vil man så foregribe større arkæologiske udgravninger i erhvervsområder ved snedigt at få arkæologerne til at foretage prøveudgravninger i søgegrøfter over et større område. Man har altså erkendt nødvendigheden af arkæologiske undersøgelser, når man bygger på historisk jord "med høj risiko for fortidsminder"

Men hvad nu, hvis man finder for eksempel halvdelen af et jernalderhus i søgegrøften – hvad gør man så? Bygger man så bare som bag rådhuset?

Er Tønders forhistorie kommunens fjende, som skal udraderes?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce