Annonce
Tønder

Tønder Kommunes Biblioteker fik fornem pris af kulturministeren

Ahmad Joumaa har været projektleder for "Mens vi venter", og han var meget stolt over at hans projekt vandt prisen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Projektet "Mens vi venter", der er et samarbejde mellem Tønder Kommunes Biblioteker og Asyl Syd, fik torsdag eftermiddag tildelt Bibliotekernes Formidlingspris af kulturminister Mette Bock.

Tønder: Der var et bredt smil i Ahmad Joumaa ansigt på Tønder Bibliotek torsdag eftermiddag. Han er projektleder for "Mens vi venter", der er et samarbejde mellem Asyl Syd og Tønder Kommunes Biblioteker. Projektet går ud på, at man formidler kultur mellem danskere og asylansøgere, mens de venter på at få svar på deres asylansøgning.

- Det er storslået, jeg er helt utrolig glad for den her anerkendelse, det er den fornemmeste pris man kan få inden for biblioteksverdenen. Jeg tager det som en stor cadeau og en anerkendelse af alt det hårde arbejde, som der er blevet lagt i det her, men også af den åbenhed og mangfoldighed, som alle har vist overfor os i Tønder Kommune, hvor alle døre har været åbne, siger han.

Det er ikke sikkert, at det er alle asylansøgerne, som får opholdstilladelse her i Danmark, men det som asylansøgerne lærer og får med her fra, kan de bruge alle de steder, som de kommer hen i fremtiden.

Mette Bock (LA), kirke- og kulturminister
Sammen med prisen havde Mette Bock taget gaver med til Tønder Kommunes Biblioteker. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Gavner alle

Bibliotekerne har altid været et sted, hvor alle har kunne opsøge viden, men tiderne skifter, og derfor er det vigtigt med formidling.

- Det er vigtigt med bibliotekernes formidling, fordi det bibliotekerne har gjort alle dage er at været et sted, hvor alle borgere kan få adgang til viden. Derfor er den opgave, som bibliotekerne har i dag den samme, som den har været altid, men de skal formidle det på en ny måde, fordi tiderne ændrer sig. Det synes jeg, at "Mens vi venter" er et rigtig godt eksempel på, siger kulturminister Mette Bock (LA).

"Mens vi venter" har blandt andet budt på kulturelle møder mellem asylansøgere og elever fra Tønder Gymnasium og den lokale strikkeklub, og projektet har været til gavn for både danskere og asylansøgere.

- Vi har fået et indblik i deres kultur. Blandt andet har vi smagt deres kager, som er helt anderledes end vores. Alt i alt har møderne med asylansøgerne gjort, at vi har fået et andet syn på dem, siger Inge Attermann, der er en del af strikkeklubben, som har haft besøg af asylansøgere i to år.

Under arrangemnetet blev der også spillet et stykke musik på et strenginstrument. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Trædesten til dansk kultur

I alt var der 13 projekter, som havde ansøgt om Bibliotekernes Formidlingspris, men det blev "Mens vi venter" og e-reolen, som blev kåret som de to vindere. Arrangementet blev afholdt på Tønder Bibliotek og begrundelsen for det var ifølge kulturministeren, at det var noget nemmere at afholde på et fysisk bibliotek frem for et digitalt bibliotek, som ereolen er. Projektet "Mens vi venter" vandt ifølge Mette Bock, fordi det formidler en aktuel opgave på en anderledes måde.

- Jeg synes, at "Mens vi venter" viser, at Tønder Kommunes Biblioteker er gået ind i en helt aktuel opgave, der er i den her kommune, efter de har fået en henvendelse nogle asylansøgere, som gerne vil vide noget om, hvordan det er at leve som ung i Danmark. Der har bibliotekerne grebet opgaven i stedet for at stikke dem en bog og sige 'sæt dig ned og læs den her bog'. På den måde bliver det et personlige møde, som bliver en trædesten ind i den danske kultur, og det synes jeg er rigtig positivt, siger hun.

Det er ikke kun de asylansøgere, der får opholdstilladelse i Danmark, som har brugt ventetiden på at møde dansk kultur.

- Det er ikke sikkert, at det er alle asylansøgerne, som får opholdstilladelse her i Danmark, men det som asylansøgerne lærer og får med her fra, kan de bruge alle de steder, som de kommer hen i fremtiden, siger hun.

Det var sidste gang, at bibliotekernes formidlingspris blev uddelt, og med prisen fulgte 25.000 kroner til de to vindere.

Strikkeklubben har haft besøg af asylansøgere i to år. Det har været med til at ændre deres syn på dem. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Kommunes Biblioteker var glade for Mette Bocks gave. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Mange mennesker var mødt op for at se de to priser blive uddelt. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Stine har solgt sit livsværk: Nu satser hun hundrede procent på at skabe fremtidens sundhedsløsning med digital app

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Tønder

På slaget 12: Partierne kappedes om de bedste pladser til valgplakaterne

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce