Annonce
Tønder

Tønder Kommunes kendetegn - sort sol - er vingeskudt

Sort Safari og Iver Gram er vingeskudt. Alle naturture i marts og april aflyses på grund af corona og lukkede grænser. Det er en bekostelig affære og bestemt ikke sjovt, lyder det fra Iver Gram. Arkivfoto: HC. Gabelgaard


Annonce

MØGELTØNDER: Normalt er marts måneden, hvor digerne bestiges i hobetal af turister og lokale, der vil opleve stærenes aftendans, når de går til ro. Fænomenet sort sol er blevet et kendetegn og et brand for Tønder Kommune, hvor gæsterne normalt strømmer til langvejs fra for at opleve naturfænomenet.

Og stærene udfolder sig såmænd også som de plejer under åben himmel, men der er ingen eller meget få mennesker til at bevidne det. For på grund af corona-frygten og lovgivningen om, at højst 10 personer må være samlet, har bevirket, at ejer af Sort Safari, der arrangerer sort sol-turene, Iver Gram, har været nød til at aflyse samtlige bestillinger i marts.

- Vi er gået helt i sort, lyder det umiddelbart fra Iver Gram, som fortsætter:

- Det drejer sig om 1200 personer. Det er alvorligt og en stor omsætningsnedgang for os.

I april er der rigtig mange, store endagsture. Vi aflyser 100 procent, det er ikke sjovt.

Iver Gram, Sort Safari-ejer, om mange corona-aflysninger

Annonce

Bekostelige aflysninger

Iver Gram fortæller, at han har sendt de to fastansatte hjem og at alle de 20 guider, han har tilknyttet, står uden arbejde. Men som om det ikke kunne være værre, så har aflysningerne langt større påvirkninger for spisesteder, hoteller og bussselskaber, pointerer Iver Gram.

- For dem er det rigtig alvorligt.

De 1200 billetter refunderes af Iver Gram eller sendes tilbage som gavekort. Da hver billet repræsenterer en værdi af 185 kroner, løber det op.

- Det er en rimelig bekostelig affære, konstaterer Iver Gram, der kun er ved at lave afbestillinger for marts.

April er han ikke nået til endnu - og her havde han flere store en-dagsture på programmet. Turene går blandt andet til Tyskland, men hertil er grænserne lukkede til og med den 16. april, så de ture bliver heller ikke en realitet.

Annonce

Fremtiden truer

Noget af det, der gør mest ondt på Iver Gram, er, at højsæsonen er lige nu og her. Det var i sidste uge og de næste to uger. Kun efteråret er mere tætpakket med sort sol-ture, fortæller han.

Nu har han også været nødt til at aflyse østers- og sælture i Vadehavet.

- I april er der rigtig mange, store endagsture. Vi aflyser 100 procent, det er ikke sjovt, lyder det fra Sort Safari-ejeren, der dog tilføjer, at han er glad for Folketingets krisepakker, der bevirker, at de faste udgifter er dækket under coronakrisen.

Selv om der er kommet en økonomisk håndsrækning, så betyder det ikke, at Sort Safari er sikret gyldne tider.

- Jeg er bekymret forfremtiden. Men vi overlever, lyder det fra Iver Gram.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce