Annonce
Tønder

Tønder sat af: Esbjerg og Fanø går solo om turismen

Badende turister på Rømø. Nu står det klart, at Rømø-Tønder Turistforening er ude af samarbejdet med deres kolleger i Esbjerg og Fanø kommuner. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard 
Det står nu klart, at Tønder Kommune ikke er med i et kommende destinationssamarbejde på vestkysten for at fremme turismen. Esbjerg og Fanø går i stedet sammen i et formelt samarbejde.
Annonce

TØNDER: Rømø-Tønder Turistforening, RTT, kommer ikke med i et samlet turistsamarbejde for de tre sydligste vestkystkommuner - det såkaldte destinationssamarbejde. Det står klart, efter at turistforeningerne i Esbjerg og Fanø kommuner har meddelt, at de indleder   samarbejdet alene. Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn, (Alt.), er formand for det forberedelsesudvalg, som skulle binde turismen i de tre kommuner sammen. Hun beklager, at Tønder ikke er med, men tilføjer,  at parterne var langt fra hinanden.

- Det, der efter min opfattelse var der, hvor vi så forskelligt på det, var, at Rømø-Tønder Turistforening var meget optaget af, at RTT kunne fortsætte som det er i dag. Der sagde jeg, at en fælles destination er det fælles fundament, vi står på, siger Sofie Valbjørn.

Annonce

Meget overrasket

Martin Iversen, der er formand for RTT, medgiver, at man fra Tønders side krævede, at RTT skulle fortsætte med sin egen lokale bestyrelse, men stiller sig iøvrigt uforstående overfor beslutningen.

-  Jeg er da meget overrasket, fordi vi har ikke meldt noget ud til Sofie Valbjørn eller andre. Tværtimod så sidder vi faktisk og arbejder med at sende noget ud til vores medlemmer, hvor de skal tage stilling til, om vi skal vende os mod Vadehavsregionen i destinationsssamarbejdet (sammen med Esbjerg-Fanø, red.), eller om vi skal i det sønderjyske samarbejde (som består af Haderslev-Aabenraa-Sønderborg, red.) eller noget helt tredje.

Ifølge Sofie Valbjørn bærer RTT selv ansvaret for, at Tønder ikke er med i samarbejdet. På et møde i juni, fik RTTs repræsentanter at vide, at de skulle reagere inden et afgørende møde onsdag i sidste uge.

- Så jeg sagde til dem, at derfor er det vigtigt, at vi hører fra jer inden den 5. august, fortæller Sofie Valbjørn.

- Og kom de så med til det møde?

- Vi har ikke hørt fra dem siden, siger Sofie Valbjørn.

Annonce

Martin Iversen afviser

Martin Iversen afviser, at RTT selv er skyld i, at de to andre kommuner nu kører solo. Han henviser til, at coronaen har forsinket processen, hvor hans medlemmer skulle tage stilling til, hvor de vil høre til, og siger om Fanø og Esbjergs enegang:

- Det er jo så deres valg. Jeg har fået til opdrag, sammen det udvalg, der sidder med destinationssamarbejdet, at aflevere noget frem til næste økonomiudvalgsmøde. Det arbejder vi på nu, og vi kan ikke nå at spørge alle vores medlemmer. Og i de her coronatider kan vi ikke holde store møder. Og derfor er vi ved at finde ud, hvordan vi kan gøre det digitalt. Og det har jeg sagt til Sofie Valbjørn også, fortæller Martin Iversen.

- Hvorfor kom I ikke til mødet den 5. august?

- Det har ikke været et kardinalpunkt for mig. For os har det været klart, at vi ville forsøge at få et svar fra vores medlemmer. Derfor har det været et spørgsmål om at finde en digital måde at mødes på. Og det har vi ikke nået, siger Martin Iversen.


Jeg er da meget overrasket, fordi vi har ikke meldt noget ud til Sofie Valbjørn eller andre.

Martin Iversen, formand for Rømø-Tønder Turistforening


Annonce

Stadig muligheder

Tønder kommunes borgmester Henrik Frandsen (V), som har deltaget i flere af de indledende møder, ønsker også at lytte til det lokale turisterhverv i sagen om destinationsselskaber.

- Det er godt nok kommuner, der går sammen i destinationsselskaber, men det gør de jo lidt på vegne af deres respektive turisterhverv. Så at gå med i noget, som turisterhvervet ikke vil, det giver heller ikke nogen mening, siger han.

Han vurderer, at Tønder Kommune stadig kan få en plads i destinationsselskabet med Fanø og Esbjerg, og han mener det lokale turisterhverv - de aktører og virksomheder som har med turister at gøre - nu skal på banen.

- Fordi det er nu, det bliver besluttet, om vi vil hoppe på i Esbjerg-Fanø, eller vi eventuelt vil være en del af Destination Sønderjylland, eller vi overhovedet ikke skal være en destination. Og det er ikke noget, man skal gøre af hensyn til borgmesteren eller af hensyn til kommunalbestyrelsen - det er noget, man skal gøre af hensyn til dem, der arbejder med turisme til daglig, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Fodbold

Riddersholm: - Jeg deler spillernes følelse. Vi er enormt skuffede

Annonce